USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Аерозольні ін'єкції в стратосферу проти глобального потепління
Клімат на планеті змінюється усю її історію, і людство увійшло останніми десятиліттями в чергову фазу коливання. Світова інфраструктура виявилася непідготовленою для такого, і тому можуть знадобитися незвичні засоби як загальмувати глобальні переміни погоди. Науковці з Інституту Змін кламіту та навколишнього середовища пропонують заблокувати головне джерело нагрівання планети – Сонце, пише techtoday.

Паризька угода встановила, що для балансу життя на планеті необхідно стримати збільшення глобальних температур на планеті на 2 градуси Цельсію до 2020 року. Але краще, якщо людству вдасться утримати зростання глобальної температури в межах 1,5 градусів, розповідає дослідження «Економіка змін клімату 1,5?C». Однак це дуже дорого – необхідно компенсувати по $100 за кожну тону викинутого в повітря двоокису вуглеця. Це втричі дорожче, ніж якщо утримувати температуру в межах 2 градусів Цельсію. Науковці попереджують, що ще трохи затримки із впровадженням кліматичних заходів, і мета в 1,5 градуси стане економічно недосяжною.

Вчені пропонують діяти масштабно, і на додаток до дорогого процесу видалення двоокису вуглецю з атмосфери також почати проект керування сонячним випромінюванням. Для відхилення сонячних променів від планети можна робити аерозольні ін’єкції в стратосферу, освітлення морських хмар, розмістити в космосі дзеркала та розфарбувати дахи будинків у білий колір.

Аерозольні ін’єкції працюють за тим же принципом, що залучений у процесах глобального потепління. Мікроскопічні частки в стратосфері блокують сонячні промені та відбивають їх в космос.

Освітлення морських хмар виконують за допомогою розчину солоної води. Вони формують мікрокраплі, які відбивають сонячні промені та дозволяють хмарам існувати довше.

Науковці оцінюють, що ці методи є відносно дешевшими – від $3 до $30 млрд на рік. Це невелика частка від глобального ВВП у $75 трильйонів. Однак вчені попереджають, що через дешевизну цих методів ними можуть зловживати. Країни можуть вирішувати свої місцеві проблеми чи намагаючись контролювати локальну погоду. Також якщо знадобиться раптово перервати виконання цих методів, може наступити руйнівний швидкий розігрів планети.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus