USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Абсолютно нічого живого: науковці знайшли незвичайне місце на планеті без бактерій та мікробів
Вчені знайшли місце на Землі, де немає жодного живого організму. Таким місцем виявився льодовик Шеклтон в Антарктиді.

Про це повідомляє IFL Science.

Абсолютно нічого живого

Зазначається, що мікроскопічні істоти (бактерії, амеби, археї тощо) живуть практично всюди на Землі, як на дні океану, так і на найвищій точці планети.

Часто думають, що мікроорганізми можуть жити в будь-яких середовищах. Втім, вчені знайшли незвичне місце без жодної форми життя.

Льодовик Шеклтон став одним з найменш пристосованих для життя місць на планеті Землі, оскільки є унікальним поєднанням холоду, сухості та солоності. Тому навіть мікроби не можуть там жити, хоч і адаптуються практично всюди.

Науковці проаналізували понад 200 зразків ґрунту. У більшій частині льодовика мікроорганізми були, але близько 20% тестів взагалі не виявили ДНК мікробів.

Ми не стверджуємо, що ми знайшли «неживі» або «стерильні» ґрунти, чи визначили поріг низької температури для життя. Проте наша нездатність виявити мікроби або мікробну активність у певних ґрунтах передбачає, що ці поверхневі ґрунти є межею мікробної активності та здатності до виживання, обумовленою холодними, сухими та солоними умовами навколишнього середовища, – пояснили вчені.

Умови у поверхневих ґрунтах льодовика Шеклтон подібні до поверхні Марса, вважають дослідники.

Чому це відкриття насправді дуже важливе

Це відкриття може допомогти у майбутніх пошуках життя на інших планетах.

Враховуючи, що марсіанські ґрунти набагато старші, мають подібні або навіть суворіші умови, наші результати свідчать про те, що пошук активного життя в поверхневих ґрунтах на Марсі навряд чи дасть позитивні результати, – думають дослідники.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus