USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: NASA знайшло під льодами Антарктики «озеро» розпеченої магми
13 Листопада 2017 11:39
0
Експерти NASA знайшли нові докази того, що глибоко під поверхнею Антарктики з мантії виривається гаряча магма. Гігантське підземне озеро, заповнене магмою, так званий плюм, знаходиться на території землі Мері Берд на заході Антарктиди, пише Live Science.

Зазвичай магма наближається до поверхні тільки по краях тектонічних плит – і земля Мері Берд далека від будь-яких таких прикордонних районів. Але при цьому є місця в світі, де магма підходить до поверхні далеко від будь-яких тектонічних прикордонних районів. Серед них – Національний парк Єллоустоун і Гаваї. І ось тепер ще одну таку ділянку, імовірно, вчені знайшли в Антарктиді.

За дослідження взялися вчені Хелена Серуссі та Ерік Айвінс з Лабораторії реактивного руху NASA побудували модель плавлення та замерзання підлідних озер в регіоні. Вчені не відправляли щупи під лід, але вони змогли виявити активності завдяки ретельним вимірам підйому і падіння поверхні від супутників NASA ICESat і Icebridge. Порівнявши теоретичну модель з даними, отриманими під час антарктичних експедицій, вчені дійшли висновку, що під поверхнею дійсно знаходиться мантійний плюм.

Вони говорять про те, що глибоко, під майже двокілометровим шаром льоду і відносно тонким шаром земної кори ховається ділянка розпеченої магми. Як показують розрахунки вчених, ця ділянка прогріває розташовані над нею породи і шари льоду майже з такою ж силою, як і Єллоустонський супервулкан, тобто 180 міліватт на квадратний метр. Це приблизно в три рази більше тепла, ніж сусідні шари гірських порід.

Вчені визначили також вік можливого плюму, тобто магматичної ділянки. Йому від 50 до 110 мільйонів років. Це означає, що він набагато старший, ніж антарктичний лід. Зауважимо, що перші примати з'явилися 60 мільйонів років тому.

Видання інформує, що вчені наголошують: ця магма можливо не є альтернативним поясненням нинішнього танення льодовиків вздовж західного антарктичного льодовикового щита, який приписують антропогенній зміни клімату. Струмінь магми набагато старше, ніж глобальне потепління останніх років. Імовірно, за недавнє утворення айсбергів в Антарктиді несуть відповідальність саме люди.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus