USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: NASA розробляє тихе змішане крило
Фахівці NASA знайшли кілька конструкторських рішень, які дозволять суттєво знизити рівень шуму перспективного пасажирського літака HWB, створеного за схемою "змішаного крила". Повідомляється, що використання літаків з новими доробками в сучасних аеропортах дозволить зменшити зону їх шумового покриття щонайменше на 94,4 відсотка в порівнянні з експлуатацією в них сучасних лайнерів розмірності Boeing 777, пише Центр транспортних стратегій.

"Змішане крило", яке деякі розробники, включаючи NASA, називають "гібридним крилом", являє собою різновид аеродинамічної схеми "літаюче крило". На відміну від останнього, в "змішаному крилі" фюзеляж чітко виражений і за рахунок плавних напливів переходить в трикутні в плані консолі крила. У "літаючого крила" фюзеляж скорочений, а його роль грає саме крило, що несе всі агрегати, вантажі та екіпаж. Вважається, що "змішане крило" має кращу керованість і менші розміри, ніж "літаюче крило".

Літак HWB, що розробляється NASA, повинен бути тихішим за аналогічний за розмірами сучасний лайнер щонайменше на 20 децибелів.

Нові доопрацювання, пропоновані конструкторами NASA, передбачають зміну конструкції люків шасі, килей і сопел двигунів. Зокрема, розмір дверцят люків шасі планується збільшити, щоб вони частково закривали колеса. Імовірно, в режимі зльоту і при посадці такі дверцята будуть забезпечувати краще обтікання стійок і коліс шасі, що істотно зменшить рівень аеродинамічного шуму через що виникає на них турбулентного потоку.

В оновленому проекті літака кили отримали передні кореневі напливи, через що їх стреловидность у фюзеляжу вийшла більшою, ніж у законцовок. Це дозволить уникнути завихрень потоку на закрилках, а отже теж знизити гучність. Що ж стосується сопел авіаційних двигунів, то їх конструктори запропонували зробити овальними і оснастити трикутними пелюстками. Конструктори вважають, що це теж дозволить згладити газовий потік на виході з двигуна.

Згідно з попередніми розрахунками, всі пропоновані зміни в конструкцію HWB дозволять зробити літак вкрай тихим - його рівень шуму на землі становитиме всього 40,4 децибела сприйманого рівня шуму. Це більш ніж на 50 децибел менше діючих сьогодні міжнародних обмежень щодо допустимого рівня авіаційного шуму. Завдяки новим літакам зона шумового покриття аеропортів з інтенсивністю вище 85 децибел (небезпечний для здоров'я рівень при довгому впливі) зменшиться на 94,4 відсотка.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus