USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: NASA опублікувало захопливі знімки найзагадковішого каньйону на Марсі
Нещодавно NASA опублікувало зроблені з високою роздільною здатністю дивовижні зображення найграндіознішого каньйону Сонячної системи, який знаходиться на Марсі. Ця колосальна екваторіальна прірва, яка називається Valles Marineris – Долина Марінер, має довжину понад 4 тисяч кілометрів і проходить майже по ¼ частині території Червоної планети, пише Урядовий кур'єр.

Крім того, що Долина Марінер майже в десять разів довша, ніж найбільший каньйон на Землі – Гранд-Каньйон в США, «марсіанський брат» втричі глибший за свого земного родича.

Знімки марсіанського каньйону були виконані місією NASA HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). Цей проєкт –найпотужніша камера з будь-коли відправлених на іншу планету, з 2006 року камера знаходиться на борту Марсіанського розвідувального орбітального апарата.
Варто зазначити, що Долина Марінер далеко не єдина природна «фішка» на Червоній планеті. Марс також може похвалитися ще й найбільшим вулканом Сонячної системи – Горою Олімп (Olympus Mons), що має висоту понад 21 кілометр. Гора Олімп приблизно в два з половиною рази вища, за найбільшу вершину Землі, Еверест.

Те, як утворилися обидва ці грандіозні об’єкти, найбільші в Сонячній системі, залишається для вчених таємницею, але їх основна теорія полягає в тому, що гора і каньйон на Марсі між собою нерозривно пов’язані. Можливо, що під час формування Марса, у перший мільярд років його існування, магма здулася під корою Червоної планети, утворивши таку опуклість. Можливо, це призвело до утворення Olympus Mons, а також величезної западини Valles Marineris, яка виникла в результаті обвалення земної кори після того, як вона була буквально розірвана на частини під дією хвиль магми.
Людство ніколи не ступало на Марс, але відправляло різні космічні апарати і всюдиходи, щоб дізнатися більше про «сусіда» Землі. Але до кінця десятиліття деякі космічні агентства все ж сподіваються нарешті відправити людей на Червону планету і створити там колонію, яка в кінцевому результаті стане важливою сходинкою для місій у дальній космос.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus