USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: NASA опублікувало нову панораму центра Чумацького Шляху. Знімки для неї збирали протягом 20 років
Національне управління з аеронавтики США (NASA) показало нову панораму центра нашої галактики - Чумацького Шляху. Знімки мільярдів зірок та чорних дір для неї збирали протягом 20 років.

Про це пише пресслужба NASA.

Спостереження, які згодом використали для панорами, здійснювали з орбітальної обсерваторії «Чандра» у Південній Африці. Вона запрацювала у 1999 році та оснащена радіотелескопом.

Зазначається, що нашу власну галактику складно вивчати, оскільки вона прихована туманом із газу і пилу. Але дослідники змогли проникнути крізь нього саме за допомогою рентгенівської обсерваторії «Чандра». Вона бачить рентгенівські промені замість видимого світла.

«Галактика схожа на екосистему. Ми знаємо, що центри галактик розташовані там, де відбувається активність, і вони грають величезну роль в їхній еволюції», - каже астроном із Массачусетського університету Даніель Ван.
Панорама центра Чумацького Шляху
Панорама центра Чумацького Шляху

Дослідження, опубліковане в журналі Monthly Notices Королівського астрономічного товариства, дає на сьогодні найбільш чітку картину пари шлейфів, які випромінюють рентгенівські промені, що виходять із області поруч із чорною дірою у центрі галактики.

Інтерес дослідників викликали рентгенівські нитки.

«Прискіпливе вивчення цих ниток дає нам більше інформації про галактичні космічні погодні явища, свідками яких були астрономи всього регіону. Ця погода викликана нестабільними явищами, такими як вибухи наднових, близькі зірки, що випромінюють гарячий газ, і викиди речовини з регіонів поблизу Стрільця A», - йдеться у повідомленні NASA.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus