USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: 6 найдавніших храмів світу, які і сьогодні вражають своєю величчю. Фото
Культові споруди існують протягом тисяч років і є підтвердженням існування інших цивілізацій та культур.

Ці споруди і сьогодні зачаровують своєю красою і величчю.

Всвіті презентує підбірку 6 найдавніших храмів на нашій планеті.

1. Кноський палац. Греція

Побудований на південний схід від Іракліону, Кносс був заселений протягом кількох тисяч років, починаючи з сьомого тисячоліття до н.е. Він був покинутий після руйнування в 1375 році до нашої ери.

Великий палац Кносса побудували між 1700 і 1400 роками до нашої ери, на місці першого палацу, створеного близько 1900 року до нашої ери. Функція даного місця достовірно не відома, хоча стверджується, що він використовувався в якості адміністративного центру або релігійного центру (а, може, і того й іншого одночасно).



Відповідно до грецької міфології, палац був спроектований архітектором Дедалом за наказом короля Міноса, який потім посадив знаменитого архітектора в темницю, щоб той нікому не розкрив план палацу. Палац також був пов’язаний з міфологічним лабіринтом, який був обителлю Мінотавра. Палац був покинутий приблизно в кінці епохи бронзи (1380-1100 рр. до н.е.) через численні катастрофи, у тому числі землетруси і пожежі. Це одна з найстаріших будівель у світі.



2. Гебеклі-Тепе. Туреччина

Гебеклі-Тепе, який розташований на вершині пагорба в південно-східній Туреччині, вважається найдавнішим храмом у світі. Він датується 10-8 тисячоліттям до нашої ери, тобто храму виповнилося вже 12 000 років. Розкопки почалися в 1995 році професором Клаусом Шмідтом, який розглядає цей об’єкт як святилище. Археологи вважають, що це було місце для поклоніння, ритуальних чи релігійних цілей.



На колонах Гебеклі-Тепе були знайдені вирізані рельєфи, в основному зображення левів, лисиць, кабанів, змій, журавлів і диких качок. Будівництво храму передувало виникненню гончарства, паперу, а також винаходу колеса і тваринництва. На місці розкопок не було знайдено слідів одомашнених рослин або тварин.



3. Храм Амада. Єгипет

Храм Амада – найстаріший храм у Нубії. Він датується часом вісімнадцятої династії і був вперше побудований Тутмосом III, який присвятив храм Амону Ра і Ре-Хорахті. Аменхотеп II продовжив оздлблення храму Амада, а його наступник Тутмос IV встановив дах над внутрішнім двориком. Пізніше, Ехнатон, який намагався відмовитися від багатобожжя і ввести культ Атона, заборонив у храмі поклоніння Амону, але Сетіі I під час 19-ї династії повернув все в зворотньому напрямку.



У храмі Амада було знайдено два важливих написи. Перший належить Аменхотепу II і був зроблений протягом третього року його царювання. Він описує нещадність фараона під час битв в Азії, де він особисто стратив сім начальників району Такхи. У другому тексті згадуються поразки часів спроби вторгнення в Лівію під час правління Мернептаха. У храмі збереглося багато красивих об’єктів, включаючи яскраві кольорові рельєфи.



4. Храми Джгантія. Мальта

Вони старші за Стоунхендж і великі піраміди Єгипту. Це два храми Джгантія на острові Гозо біля берегів Мальти, які були включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Храми, що датуються між 3600 до н.е. і 3000 до н.е., були присвячені Великій Матері-Землі. Також знайдені всередині докази свідчать, що в них свого часу перебував оракул.



Назва Джгантія походить від слова «джангт», мальтійського слова, що позначає гігантів, оскільки місцевий фольклор вважав, що ці будівлі були побудовані гігантами, які використовували їх для поклоніння. Сьогодні дуже мало відомо про релігійні церемонії, які проводилися в цьому місці, але вчені вважають, що тут проводили жертвоприношення тварин і «жертви рідини», яку наливали в спеціальні отвори. Можливо, Джгантія був місцем культу родючості.

5. Хаджар-Кім і Мнайдра. Мальта

Ці два храми були побудовані між 3600 до н.е. і 3200 до н.е. на південній околиці острова Мальта. Відстань між двома мегалітичними храмовими комплексами становить приблизно 500 метрів. У 1992 році ЮНЕСКО визнала ці структури об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.



Вважається, що храми використовувалися для астрономічних спостережень або в якості календаря. Не було знайдено ніяких письмових записів, які розповідають про цілі цих структур, але тут були знайдені останки кісток тварин, а також жертовні крем’яні ножі та отвори, через які на мотузках щось спускали вниз (ймовірно, жертви). Храми не використовувалися в якості гробниць, оскільки в них не знайшли людських останків. Вважається, що ці 5500-літні структури використовувалися в релігійних цілях.

6. Храм Сеті I. Єгипет

Храм розташований в Абідосі на березі річки Ніл. Він був побудований в 1279 році до нашої ери приблизно під час кінця правління фараона Сеті I. Вважається, що його син Рамсес II закінчив будівництво цього храму, присвяченого Осірісу, який має сім святинь, кожна з яких призначена для окремого єгипетського божества (Гор, Ізіда, Осіріс, Амон Ра, Ра-Горахті і Птах).



Найцікавіше в цьому храмі – це список царів Абідоса, який вирізаний на стіні (він містить імена 76 правителів Давнього Єгипту).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus