USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Рош ха-Шана: єврейський Новий рік
Єврейський Новий рік - Рош ха-Шана (відзначається в цьому році 17 вересня) - свято суто духовного змісту, що є особливою віхою на життєвому шляху кожного з нас, і тим днем, коли людина повинна зупинитися, озирнутися на свої вчинки і думки, з чим -то попрощатися, когось пробачити ...

Існує переказ, що в дні Рош ха-Шана (як відомо, святкується в діаспорі два дні), все суще в цьому світі проходить перед Б-гом, як стадо перед пастирем. Сам же Бог уважно і строго дивиться на це гомеричний хода та відзначає в Книзі життя, яка доля чекає в наступаючому році кожного з людей: «... кому жити і кому померти, кого чекає спокій, а кого - поневіряння, кого - благополуччя, а кого - терзання, кому призначена бідність, а кому - багатство ».

Таким чином, Рош ха-Шана стає днями Суду, днями звіту синів людських перед Всевишнім. Цілком очевидно, що дням Суду не личить атмосфера безтурботного веселості. Тому, на відміну від інших свят єврейського календаря, в Рош ха-Шана не читають подячну молитву «ха-ллель».

З іншого боку, щира ж віра в те, що Б-г бажає всім тільки добра, і своїм милосердям «приборкає» власний же гнів, перетворює цей день саме в свято.

Подібно до того, як на святах сурмлять фанфари, сповіщаючи щось важливе, пам'ятне і гідне увічнення, на Рош ха-Шана сурмлять в шофар, слухати який є головною заповіддю свята. Уривчасті й різкі, немов будять нас (і, що більш важливо, наші душі!) Звуки шофара закликають людину до розкаяння, до перегляду хибного шляху і усвідомлення сенсу людського життя. Шофар як би волає: «Прокиньтеся ті, хто дрімає, хто витрачає відпущені роки безглуздо! Очистіть душі свої і добрими зробіть справи ваші! »

Тому Рош ха-Шана - час, коли євреям наказано проаналізувати свої вчинки за весь попередній рік і підготуватися до починається році. Розмірковуючи про майбутнє, ми просимо у Всевишнього миру, злагоди, здоров'я собі особисто, свою родину, своїй громаді та всьому Ізраїлеві в цілому.

Крім того, наші мудреці підкреслюють, що Рош ха-Шана означає також «голова року», бо як голова керує всім тіло, так Рош ха-Шана управляє діяльністю людини протягом усього року, що починається цим великим днем ??(днями). А значить, провести свято необхідно в добрі, душевному теплі, любові та спокої - власне, в тому що одні називають «гармонією із зовнішнім світом і самим собою», а інші - «щастям».

У цей день, як і у всякий інший свято, євреї не працюють: дозволені тільки роботи, пов'язані з приготуванням їжі. Замість цього, люди дарують один одному подарунки, посилають поздоровлення тим, хто далеко, а сім'я і ближні наші збираються за столом, який прикрашають традиційні святкові страви.

Будь-яка людина хоче, щоб рік, що починається був для нього хорошим, «солодким». Ось чому в цей день подається багато страв, що символізують побажання «повного», щасливого року. Самим же традиційним є яблуко з медом, «осіняє» благословенням-побажанням: «Так буде Воля Твоя, щоб новий рік був хорошим і солодким».

Залежно від місцевих традицій ритуальні новорічні страви можуть мінятися, але майже всюди в єврейських сім'ях подають: рибу (символ родючості), голову (баранячу або рибну, соотв. Біля сефардів і ашкеназі) - щоб бути «на чолі», а не в хвості », гранат, що символізує число наших заслуг, яких« стільки, скільки зерняток в гранаті », нарізану кружечками моркву - за формою і кольором вона повинна нагадувати золоті монети, а значить, багатство, круглу солодку халу з родзинками - щоб рік був повним і здоровим , овочі і фрукти - символи рясного врожаю наших полів і т.д.

Не варто, однак, подавати на новорічний стіл нічого гострого, гіркого, солоного, щоб не накликати гостроту і гіркоту на весь наступаючий рік. Але більш за все не варто (в багатьох громадах відверто не можна) подавати на стіл і взагалі є в цей час горіхи, бо їх назву на івриті занадто схоже на слово «гріх», що, як самі розумієте, зовсім недоречно в Рош ха-Шана.

Спрадавна існує звичай здійснювати обряд «Ташла (« скидання гріхів »), бо сказано:« І Ти скинеш в глибини моря всі їхні гріхи »(Миха, 7, 19). У перший день Рош ха-Шана (коли свято не випадає на шаббат (суботу)) до заходу сонця віруючі євреї направляються до океану, моря, річки або струмка, де є риба (!), І зачитують «Тринадцять атрибутів Милосердя», ніж символічно відправляють свої гріхи в морську безодню.
Коментарів: 1
Чеширский Кот Показати IP 20 Вересня 2012 15:15
Женя, привет. С Новым годом. Информируешь нас неграмотных? Переводил автоматически? В следующий раз вычитай внимательно, многовато ошибок. Без обид. Удачи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus