USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Ах Одеса...
В ОДЕСІ РОСІЙСЬКІЙ МОВІ НАДАЛИ СТАТУС РЕГІОНАЛЬНОЇ
На черзі Донецьк і Крим
Одеська міська рада на позачерговій сесії в понеділок ухвалила рішення, згідно з яким російська мова отримала в місті статус регіональної.
За це рішення проголосували 73 депутата з 111 присутніх (всього в міськраді 120 депутатів), пишуть "Українські новини".
Документ прийнятий в рамках реалізації положень чинного закону "Про основи державної мовної політики".
В ході обговорення проекту депутат ради Олексій Косьмін зазначив, що з 2003 року в українському суспільстві з'явився термін "мови національних меншин".
"Основною умовою закону є наступне: для того, щоб регіональна мова потрапляла під умову закону, необхідно більше 10% населення, які вважають мову рідною", - нагадав він.

"Згідно останнього перепису, в Одесі проживає понад 10% населення, які рідною вважають російську мову", - сказав Косьмін.
Косьмін додав, що прийнятий закон надає нові можливості міськраді для розвитку та збереження російської мови.
"Прийняття рішення дозволить гармонізацію мовних відносин і надасть можливість вільного вибору мови міжнаціонального спілкування в місті, де протягом 200 років слово "Одеса" пишеться з двома "с", - додав депутат.
У свою чергу мер Одеси Олексій Костусєв додав, що для 89 відсотків одеситів комфортніше розмовляти, читати і спілкуватися російською мовою.
"Немає ніяких сумнівів у тому, що це рішення підтримує переважна більшість одеситів", - сказав Костусєв.
Відразу ж після прийняття рішення сесія завершила роботу.
Начерзі південні і східні регіони.
Донецька обласна рада та Верховна Рада Криму розглянуть питання реалізації мовного закону цього тижня.
Про це йдеться в повідомленнях рад.
З цією метою в Донецьку о 12:00 пройде позачергове сесія облради.
В Криму позачергова сесія призначена на 10:00 середи
Відповідно до нового мовного закону у Криму вимагають статусу регіональної для української мови.
Дев’ять громадських організацій Криму звернулися до спікера Верховної Ради Володимира Константінова та прем’єр-міністра автономії Анатолія Могильова із закликом оголосити українську мову регіональною на півострові "нарівні з російською та кримськотатарською".
Серед організацій, які долучилися до звернення, кримське відділення Всеукраїнського товариства "Просвіта", організація "Український дім", Всекримське товариство "Україна-Світ", а також організація "Комітет з моніторингу свободи преси в Криму
Коментарів: 10
зaгрeб Показати IP 15 Серпня 2012 12:11
Здeсь пaлкa в двох концaх для кaциков.Дaвaя примущeство лaптeвым в гусскоязычных рeгионaх,тeм сaмым угнeтaя их нa Зaпaдe .Вот внeзaпно зaкроeтсa дeсяток гусскоязычных школ.О будeт потeхa
Stlantiy Показати IP 15 Серпня 2012 13:47
А на запукре разве есть десяток русскоязычных школ? Я знаю в советское время в луцке было 5. Это №№ 5, 9, 18, еще какие то, не помню Очень сомневаюсь, что есть хотя бы одна. В принципе какая разница... Процесс пошел. За 20 лет сществования укрдерж запукры так надоели-маятник пошел в обратном направлении.
antikommi до Stlantiy Показати IP 15 Серпня 2012 22:39
Є СШ 5. Цілком вистає для потреб ускої нацменшини.
Макар Показати IP 15 Серпня 2012 15:05
Ще краще,взявши за приклад поведінку прибалтійців,у розмові з "русскоговорящімі",робити вигляд,що кацапурської не розумію.Нехай відчують себе також іноземцями,як відчуваємо себе ми в Криму,чи Одесі.
Лучанка до Макар Показати IP 15 Серпня 2012 18:40
Яеби так кожен робив, то давно б такого не було,а як що-відразу переходять..., от тепер всім так треба робити,ане поодиноким громадянам!!!
Чеширский Кот Показати IP 15 Серпня 2012 17:02
Прикольно получится, когда татары из Крыма, венгры и русины из Закарпатья начнут писать письма в Киев на региональных языках. Взял на вскидку три народа, а их намного больше. Придурки из ВР, в угоду своему дебильному электорату, на самом деле заложили мину замедленного действия. Могу спорить на что угодно, после выборов в этот закон будут внесены большие изменения. А тебе Stlantiy советую делать поменьше грамматических ошибок, тоже мне борец за идею. Чужие тексты копипастить ты можешь, а как комментарии писать - так с грамматикой не дружишь.
Stlantiy Показати IP 15 Серпня 2012 18:00
Гастербайтеры (практически все с запукр) приехав на юг или восток Украины резко становятся русскоязычными. На фига? Даже смешно.
antikommi до Stlantiy Показати IP 15 Серпня 2012 22:41
Російськомовні українці приїхавши на ЗУ, теж користуються українською мовою.
antikommi Показати IP 15 Серпня 2012 22:37
О, плін. Теперя ямила на дорогах Одеси самі затягнуться. Посередництвом крепкого російського слова, напевно.
ПАВЛІК МАРОЗОВ до antikommi Показати IP 16 Серпня 2012 10:37
І відбірного русскаго мата!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus