USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Шукають охочих на стажування у Верховну Раду
Місія програми – надати молодим громадянам України можливість взяти безпосередню участь у законодавчому процесі, набути досвіду роботи в єдиному законодавчому органі країни і таким чином створити передумови для їх професійного зростання і успішної суспільно-політичної діяльності.

Від початку заснування Програми її випускниками стали 1111 осіб з усіх регіонів України. Учасники Програми (інтерни) протягом 8-9 місяців проходять стажування в секретаріатах комітетів Верховної Ради України (ВР) та управлінь Апарату ВР, а також Європейському інформаційно-дослідницькому центрі при ВР. Протягом періоду стажування інтерни співпрацюють з постійними працівниками Апарату ВР, помічниками-консультантами народних депутатів України, народними депутатами України.

Розпорядження Голови Верховної Ради України № 443 від 30 травня 2012 р. Про продовження проведення «Програми стажування у Верховній Раді України» у 2012-2013 рр. та Положення Про учасника «Програми стажування молоді у Верховній Раді України» дивіться тут.

Обов’язки інтернів. До обов’язків інтернів входить допомога у підготовці законопроектів та інших актів законодавчого характеру, підготовка інформаційних та аналітичних матеріалів згідно предметів відання комітетів, написання аналітичних та інформаційних звітів з проблематики чинного та проектного законодавства, дослідження окремих питань на виконання завдань парламентського комітету чи управління Апарату ВР, виконання інших завдань спрямованих на підвищення ефективності роботи секретаріатів комітетів ВР та підтримання зв’язків із представниками громадських організацій, що співпрацюють з відповідним комітетом/управлінням, наповнення веб-сторінок комітетів. Інтерни зобов’язані відвідувати щотижневі зустрічі із політиками та громадськими діячами, брати участь у тренінгах та навчальних семінарах. У своїй роботі вони керуються чинним законодавством України та Положенням «Про учасника Програми».

Успіх Програми. Щороку від 60 до 100 осіб проходить стажування у комітетах та управліннях Апарату ВР. Стажування в Парламенті є потужним професійним поштовхом для учасників Програми, під час стажування молоді фахівці вчаться на практиці застосовувати свої знання, вивчають процес законотворення, отримують досвід прийняття юридичних і політичних рішень. Все це допомагає випускникам Програми впевнено продовжувати професійну кар’єру або наукову діяльність. Щороку близько половини випускників Програми залишається працювати в органах державної влади України.

Так, наприклад, інтернами Програми були народний депутат України Остап Семерак (місце народження – Львів), колишній заступник міністра Кабінету Міністрів України – директор Координаційного бюро з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Секретаріату КМ України Ілля Шевляк (Донецьк), заступник Голови ЦВК Андрій Магера (Львів), директор зі стратегічного маркетингу компанії Київстар Тарас Пархоменко (Київ), радник колишнього віце-прем’єр міністра України Григорія Немирі Ігор Приянчук (Хмельницька обл.), завідувач Відділу зовнішніх відносин Конституційного Суду України Ольга Кравченко (Крим), колишня радниця Першого Віце-Прем’єр Міністра України Олена Нікуліна (Одеса) тощо. Багато інтернів продовжує професійно вести громадську роботу. Наприклад, випускником Програми є Директор громадської організації «Інститут медіа права» Тарас Шевченко (Житомир).

Засновники та адміністрування. Програма стажування у Верховній Раді України розпочалась у липні 1995 року за спільної ініціативи Асоціації колишніх членів Конгресу США і Верховної Ради України. З листопада 2000 року адміністрування Програми стажування перейшло до Програми сприяння Парламенту України університету Індіани, а з вересня 2008 року – Програми розвитку законотворчої політики (ПСП ІІ), яка здійснюється університетом штату Огайо. Протягом 17 років Програма підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

В травні 2009 року була заснована громадська організація «Ліга інтернів», до складу якої входять виключно випускники Програми. ГО «Ліга інтернів» здійснює адміністрування Програми, опікується розвитком Програми та посиленням співпраці між випускниками, пошуком додаткових джерел фінансування.

Програма передбачає такі форми стажування:

1) “Повний робочий день” – розрахована як на тих, хто проживає поза межами Києва, так і на мешканців столиці. Інтерни повного робочого дня працюють з 9.00 до 18.00 як працівники секретаріатів комітетів Верховної Ради України, тому студентам і аспірантам рекомендується перейти на навчання за індивідуальним графіком.

Якщо учасники Програми проживають поза межами Києва і продовжують навчання, вони мають право від’їжджати для складання іспитів зимової та літньої сесій не більше2-х разів на рік тривалістю не більше 2-ох тижнів за один від’їзд. Під час стажування деякі інтерни з інших міст забезпечуються гуртожитками, але оплачують проживання в них самостійно. Будь-яка інша діяльність (окрім навчання), не пов’язана з участю у Програмі, у тому числі професійна, не допускається.

2) “Неповний робочий день” – розрахована на мешканців Києва або інших міст, які навчаються у Києві. Інтерни працюють не менше чотирьох годин щодня і отримують відповідну стипендію. Учасники Програми не мають права бути відсутніми на стажуванні під час складання сесійних іспитів.

3) “Волонтери” – працюють у структурному підрозділі ВРУ не менше 4-х годин на тиждень. Волонтери зобов’язані відвідувати заходи Програми, які відбуваються щочетверга.

Відбір здійснюється на конкурсній основі у два тури:

Перший тур – конкурс анкет (останній термін їх надсилання – 15 липня 2012 р.). Кожна анкета кодується і розглядається трьома експертами відповідно до затверджених критеріїв відбору. Критерії розміщені на веб-сторінці. Відбір півфіналістів здійснюється відповідно до рейтингу експертів. Тільки після цього анкети розкодовуються, а результати повідомляються конкурсантам.

Другий тур – індивідуальна співбесіда з відібраними кандидатами та (факультативно) перевірка рівня володіння іноземними мовами (орієнтовно у вересні 2012 року). Відбір на співбесіду та остаточний відбір учасників Програми здійснюється Відбірковою комісією, до складу якої входять представники Апарату Верховної Ради України, Програми сприяння Парламенту України ІІ та ГО «Ліга інтернів». Комісія створюється відповідно до Розпорядження Керівника Апарату Верховної Ради України. Комісія приймає рішення колегіально, відповідно до заявок комітетів.

Рішення Відбіркової Комісії остаточне, пояснення рішень не надаються. Адміністрація Програми не приймає та не розглядає скарги та апеляції щодо результатів конкурсного відбору, не вступають в листування та не пояснюють причин відхилення документів, поданих на конкурс.

Тривалість Програми (орієнтовно) – листопад 2012 року – 15 липня 2013 року.

Кандидат на участь у Програмі повинен відповідати таким вимогам:

· бути громадянином України і вільно володіти українською мовою;

· мати принаймні незакінчену вищу освіту (закінчити четвертий курс або бути на четвертому курсі навчання) та бути академічно успішним;

· володіти щонайменше однією іноземною мовою;

· мати досвід роботи з найбільш поширеним програмним забезпеченням ПК;

· мати активну політичну позицію і бути громадсько активним;

· бути віком до 29 років станом на 15 липня 2012 р.;

· не брати участь у Програмі в минулому;

· не бути штатним/позаштатним помічником-консультантом народного депутата України або штатним/позаштатним працівником Апарату Верховної Ради України.

Інформація щодо підготовки конкурсного пакету

Інформація, подана в анкеті, відіграє дуже важливу роль протягом усього процесу відбору. Належним чином оформлена анкета, правдиві та вичерпні дані, вказані у ній, допоможуть Відбірковій комісії адекватно оцінити Вас як претендента на участь у Програмі. Документи, надіслані на Конкурс, не повертаються.

Конкурс на участь у Програмі високий, тому, будь-ласка, відповідально поставтеся до заповнення анкети та підготовки супровідних документів в разі проходження до другого туру. Минулого року Програма отримала на конкурс 444 заявки, до складу учасників Програми було зараховано 78 осіб.

Для участі у конкурсі необхідно до 15 липня 2012 року заповнити та надіслати аплікаційну форму з електронною фотокарткою та електронну фотокартку окремим файлом на адресу:

[email protected] Будь ласка, у темі повідомлення зазначте «Parliamentary Internship application», а анкету назвіть своїм прізвищем та ініціалами латиницею, наприклад “ShevchenkoAM”.

Оновлену Анкету на участь в Програмі можна завантажити тут.

Вимоги до подачі фото можна завантажити тут.

Анкети минулорічних зразків до конкурсу не приймаються. Результати першого туру відбору будуть повідомлені півфіналістам електронною поштою на зазначену ними адресу та опубліковані на сайті Програми орієнтовно вкінці.

Положення про Програму стажування у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади

Порядок проведення конкурсного відбору на участь у Програмі стажування молоді у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади

З більш детальною інформацією Ви можете ознайомитися на Пункті доступу громадян до офіційної інформації органів державної влади - ПДГ Волинської ОУНБ імені Олени Пчілки.

Контактний телефон: 725452 – Литвина Жанна

Хомяк Ольга
Коментарів: 5
Совість Волині Показати IP 25 Червня 2012 17:22
Добавте ещё пункт. Бути затятим бандерівцем:)))
йолка до Совість Волині Показати IP 25 Червня 2012 22:06
аби не бути таким затятим імбіцилом, як ти.
Семен Показати IP 25 Червня 2012 18:53
А тут то недоступно. Видать, познание комютера как и законов в Раде.
зaгрeб Показати IP 26 Червня 2012 09:28
Лучшe Бути затятим бандерівцем:))) чeм скурвлeным комсомольцeм
Irena Показати IP 26 Червня 2012 12:47
http://galickij-jastreb.io.ua/s209586/slozami_blagayu_vas_prostit_mene_lyudi Бандеры твари конч...ые!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus