USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60
Світ вражає: Людина з легенди
«Пускай ты умер!..
Но в песне смелых и сильных духом
Всегда ты будешь живым примером,
Призывом гордым
К свободе, к свету».
М. Горький
Ці слова Максима Горького стали епіграфом до книги Миколи Струтинського «Подвиг», що побачила світ у видавництві «Поволжя». Вийшла вона до 100-річчя з дня народження прославленого розвідника, Героя Радянського Союзу Миколи Івановича Кузнєцова.

Автор книги правдиво розповідає на конкретних прикладах про життєвий і бойовий шлях свого друга і сподвижника Миколи Кузнєцова про друзів Миколу Гнидюка, Яна Камінського, Валю Довгер, Миколу Приходька, Миколу Астафова, Михайла Шевчука, Василя Бурима, про мужнього лікаря загону Григорія Клешкана, а також про командира партизанського загону, Героя Радянського Союзу Дмитра Медведєва та про багатьох інших синів і дочок нашої Батьківщини, які в тяжку годину стали на захист своєї Вітчизни, показавши приклад сміливості, відваги та безстрашшя.

Тисячі кілометрів віддаляють Волинь від уральського села ЗиряниціТалицького району Свердловської області, де народився М.І. Кузнєцов, від Свердловська, де він блискуче німецькою мовою захищав диплом інженера. Та й від Москви, де Микола Іванович мріяв стати лінгвістом. Проте дороги війни привели його влітку 1942 року в складі партизанського загону особливого призначення, який очолював полковник Д.М. Медведєв, на Волинь. Для друзів він був Миколою Грачовим, а в окупованому Ровно його знали як обер-лейтенанта Пауля Зіберта. Хоч, ясна річ, вороги і не здогадувалися, що перед ними радянський розвідник. Але все нові і нові бойові операції по знищенню високопоставлених фашистських чинів – це справа рук веселого і люб’язного обер-лейтенанта Зіберта.

Першою «здобиччю» відважного розвідника стали майор граф Гаан, начальник відділу рейхкомісаріату України, та імперський радник зв’язку Райс. Від них та з документів, котрі були у гітлерівців, Кузнєцов дізнався, що ставка Гітлера перенесена під Вінницю. Стала відомою радянському розвіднику і траса броньованого кабелю, який зв’язував ставку з Берліном. Микола Кузнєцов зібрав цінні дані про наміри німецького командування щодо Сталінграда, довідується про наступ на Курській дузі, про змову фашистів проти учасників Тегеранської конференції. І всі ці та інші важливі дані були передані радянському командуванню.

Караюча рука безстрашного розвідника відправила на «той світ» не одного ката українського народу. Куля Миколи Кузнєцова знищила в Ровно імперського радника фінансів доктора Геля та його ад’ютанта майора Вінтера, агента гестапо майора Геттеля. Разом з розвідниками Яном Камінським, Миколою Струтинським, Мечиславом Стефановським та Лідією Лісовською він викрадає командуючого «Східними військами» (особливими каральними військами) генерала фон Ільчена та особистого шофера Коха. В приміщенні німецького верховного суду Микола Кузнєцов застрілив обер-фюрера СС судового президента окупованої України Альфреда Функа. Така ж «доля» чекала і віце-губернатора Галичини Бауера, начальника канцелярії губернаторства Шнайдера, яких знищив легендарний розвідник у Львові.

За успішне виконання бойових завдань у тилу ворога і виявлені при цьому мужність і відвагу М.І. Кузнєцов був нагороджений орденом Леніна. 9 березня 1944 року М.І. Кузнєцов трагічно загинув разом із своїми побратимами Яном Камінським та Іваном Бєловим в селі Боратин Бродівського району Львівської області.

Про його трагічну смерть автор детально розповідає в книзі. А загинув сміливий розвідник Микола Кузнєцов від рук українських буржуазних націоналістів. 5 листопада 1944 року Миколі Івановичу Кузнєцову посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Саме Микола Кузнєцов дізнався і про каральну експедицію гітлерівців проти його побратимів – загону Д.М. Медведєва з 7 на 8 листопада 1943 року і встиг попередити товаришів. Оскаженілих гітлерівців вів на партизанів генерал Піппер, якого навіть фашисти називали «майстром смерті». Сили були нерівними. Кілька тисяч гітлерівців було кинуто проти менш як тисячного загону медведівців. Бій був запеклим. Рота розвідників В.М. Семенова проявила велику винахідливість. Партизани пробралися в тил ворога і зуміли розгромити його штаб. Карателі, лишивши на полі бою понад 300 вбитих, зброю і військове спорядження в паніці відступили. А замість партизанських командирів повезли гауляйтеру Еріху Коху труп Піппера.

Микола Струтинський розповідає в своїй книзі багато цікавих епізодів із життя та діяльності Миколи Кузнєцова. Сама книга «Подвиг» виходить вдруге значно доповнена новими матеріалами і перероблена, в ній вміщено багато маловідомих фотографій і героя книги, і бойових побратимів партизанського загону Д.М. Медведєва.

- Пусть повесть «Подвиг» будет с удовлетворением встречена читателями, особенно нашей любознательной молодежью. Пусть пример героев этой повести укрепит их любовь к Родине, к своему народу, - говориться в передмові до книги.

Хочу зауважити читачам газети, що видавництво «Поволжя» випустило в світ ще дві книги Миколи Струтинського: «На берегах Горыни и Случи» - це книга про подвиг сім’ї Струтинських – яскравий приклад радянського патріотизму та книгу «Дорогою безсмертя» - це розповідь про луцьке підпілля і її героїню підпільницю Пашу Савельєву.

Книги дуже повчальні за своїм змістом, і дуже порадують в наш час читача.

Оскар МАЛИНОВСЬКИЙ, Волгоград
http://www.lc.cominformua.com
Коментарів: 21
lit Показати IP 29 Травня 2012 17:23
а хто такі українські буржуазні націоналісти?
зaгрeб Показати IP 29 Травня 2012 18:25
Возвышeниe укрaинофобов со стороны дeшeвой пaртeйки продолжaeтсa.
Хатуль Мадан Показати IP 29 Травня 2012 18:56
за кожного вбитого радянським диверсантом кузнєцовим німця гітлерівці страчували сотні українців-заручників. отака ...йня, малята. і кузнєцов не "героїчно загинув. його заарештували повстанці, він позакладав їм усе геть чисто, що знав, а тоді був розстріляний. доволі заурядна смерть.
Вася Показати IP 29 Травня 2012 19:19
Немаю нічого проти М.Кузнєцова, але.... До чого ця стаття, це реклама йому, чи Радянскій владі.? Не можу зрозуміти мотивів виносу даної інформації..............
))) Показати IP 29 Травня 2012 19:55
Бандеровци.
Мішка Показати IP 29 Травня 2012 22:10
Нууууу, якщо Ви таке питаєте, то я навіть не знаю, що Вам відповісти...
lit до Мішка Показати IP 30 Травня 2012 09:18
ну чому ж ви так скромно - вам треба було б написати, що цей термін придумали в кремлі і придумали його радянські окупанти, з якими і воювала УПА. а ще УПА воювала з німецькими окупантами. до речі, від рук радянських окупантів в україні загинуло більше людей, ніж від німецьких окупантів.
Мішка до lit Показати IP 30 Травня 2012 10:45
З яких джерел взяті данні про жертви, як Ви там написали, "радянських окупантів"? Ось дуже цікаво, УПА воювала з одними та іншими, а от братались, підписували документи, ходили в їхній формі та стріляли з їхньої зброї, яку їй, до речі, постачало німецьке командування! Це як? УПА ніколи в житті не воювала на два фронти, вона воювала за один, проти іншого... А ще, ці, так звані, "борці за незалежність" не здобули "незалежності", тільки заради своєї фанатичної ідеї, точніше ідеї пана Бандери, лягали від куль Червоної Армії та нищили мирне населення...
lit до Мішка Показати IP 30 Травня 2012 21:09
мирне населення нищили нквдисти
Комсомол Показати IP 29 Травня 2012 22:30
А кто такой Горький? Тоже бандеровец, как и Струтинский?
Мішка Показати IP 30 Травня 2012 00:38
Чому ви всі шукаєте у всіх статтях політичне підгрунтя? Це просто стаття, історія і т.д. Кодна людина має своєбачення історії, а ви, зокрема, це все політизуєте... Сприймайте як хочете дану статтю...
ШТУРМБАНФЮРЕР КГБ Показати IP 30 Травня 2012 10:14
А ще кузнєцов "приписав" собі багато таких операцій ,де його і близько не було !Ці операції були проведені УПА (так назіваємими українськими буржуазними націоналістами) . Те , що кузнєцов був подвійним агентом -- факт . Є версія , що саме за це його прибрали одні із "своїх" --- НКВД-МГБ , а "списали" це на УПА . От така ...ня , любі малята . А камсамольцям ,які копірастять сюди подібну брехню радянського агітпропу , радив би хоч перечитувати і редагувати перш ,ніж вкидати подібний совдеповський нафталін .
Мішка до ШТУРМБАНФЮРЕР КГБ Показати IP 30 Травня 2012 10:37
Якби це була не правдива інформація, то такі як ти, ось так от, рота не роззявляли... Покажи мені документ в якому будуть, як ти написав, "операції проведені УПА", а тоді будемо говорити... А на разі це тільки демагогія, причому з твоєї сторони, точніше пустий твій відгук...
ШТУРМБАНФЮРЕР КГБ до Мішка Показати IP 31 Травня 2012 09:52
Ти канановіч(чи тобі подібний) плутаєш божий дар з яйцем.Є інформація , а є факти .Є демагогія (в тебе), а є історія..
Саша Показати IP 30 Травня 2012 11:18
а ще спитайте у кожної бабці в селі чим проявили себе доблесне УПА, вони багато інтересного розкажуть..... Партизанка тоже мала свої "подвигі", але те що витворяли бандерівці не іде в ніяке порівняння. Тількі питайте в очевидців а не у модних "істориків". І нехай ті, що ганять совєтску партизанку просто в наш час підуть в ліс і поживуть там хоч півроку......
Макар до Саша Показати IP 30 Травня 2012 15:28
Ага,це наслухавшись своїх бабусь жителі західної України так люто ненавидять воїнів УПА та дуже люблять і поважають "визволителів "зі Сходу.
Саша Показати IP 30 Травня 2012 11:21
Тих людей і владу потрібно поважати тількі за те, що у той час вони знали як мотивувати людей на прості подвигі, про які ми зараз даже не знаємо........
Мішка Показати IP 30 Травня 2012 12:33
Мине те що не знаємо, ми загубили таке поняття, як Батьківщина!!! А це вже остання стадія зомбування...
lit до Мішка Показати IP 30 Травня 2012 21:07
золота орда, московія, росія ніколи не були нашою батьківщиною -і лише зомбі вважали і вважають їх своєю батьківщиною. за останні 20 років дуже багато людей знають, що україна і є їхня батьківщина.
йолка до Мішка Показати IP 31 Травня 2012 09:58
наша Батьківщина - незалежна Україна. а твоя, Мішка, саюс нірушімий.
Макар Показати IP 30 Травня 2012 15:17
Нічого було робити на нашій прабатьківській землї ні відгодованим німецьким бюргерам ні немитим кацапам з уральской деревні Зыряницы."Хто до нас з мечем прийде-від меча й поляже"-гасло справедливе!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus