USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Сьогодні - річниця початку Катинських розстрілів
Записка Берії Сталіну:
У таборах для військовополонених НКВС СРСР й у в'язницях західних областей України й Білорусії на сьогоднішній день утримується велика кількість колишніх офіцерів польської армії, що були працівниками польської поліції й розвідувальних органів, членів польських націоналістичних контрреволюційних партій, учасників розкритих контрреволюційних повстанських організацій, перебіжчиків й ін. Всі вони є заклятими ворогами радянської влади, сповненими ненависті до радянського строю.

У таборах для військовополонених утримується всього (не враховуючи солдатів та унтер-офіцерського складу) 14736 колишніх офіцерів, чиновників, поміщиків, поліцейських, жандармів, тюремників, осадників і розвідників, за національністю понад 97 % - поляки.

Виходячи з того, що всі вони є закоренілими, непоправними ворогами радянської влади, НКВС СРСР вважає за необхідне:

Справи військовополонених, що перебувають у таборах — 14 700 осіб колишніх польських офіцерів, чиновників, поміщиків, поліцейських, розвідників, жандармів, осадників і тюремників, а також справи арештованих із західних областей України й Білорусії в кількості 11 000 осіб членів різних к-р шпигунських і диверсійних організацій, колишніх поміщиків, фабрикантів, колишніх польських офіцерів, чиновників й перебіжчиків — розглянути в особливому порядку, із застосуванням до них вищої міри покарання — розстрілу.

Страти продовжувались з початку квітня до середини травня 1940 року. Після розстрілів у Москву відправили телеграму: «Операция по разгрузке лагерей закончена.
Керівництво СРСР до 1990 року заперечувало свою причетність до цих розстрілів. Відповідно до радянської офіційної версії (комісія Миколи Бурденка), польські громадяни були розстріляні в Катині у 1941 році німецькими окупаційними військами. Сьогодні цю версію підтримують деякі російські публіцисти.
Під час Нюрнберзького процесу над злочинами головних функціонерів Третього Рейху радянська сторона обвинувачення намагалася звинуватити нацистів за скоєння власного радянського злочину масового вбивства польських військовополонених та інтелігенції, однак радянська версія причетності нацистів до катинських розстрілів трибуналом була відкинута.
У 1990—2004 роках Головною військовою прокуратурою РФ, констатовано винесення «трійкою НКВС» смертних вироків 14.542 польським військовополоненим.
Коментарів: 7
Вольдемар Показати IP 8 Квітня 2012 20:19
Що на це скаже товаріщ АntiUkr ?
Александр Показати IP 8 Квітня 2012 22:10
Он ничего не скажет. Он забанен. Россия в лице президента Медведева официально признала вину Катыни как преступления сталинского режима. Вы полякам о геройстве Бандеры порассказывайте...
Тарас Бульба Показати IP 9 Квітня 2012 00:13
Эта новость потеряла актуальность ещё в прошлом веке! Качинский попытался попиарить себя перед выборами на этой теме и Иосиф достал его с того света и забрал к себе... не буди лихо, пока оно тихо.
йолка до Тарас Бульба Показати IP 9 Квітня 2012 09:32
скорее уж пукен с этого. ты, кононович, как всегда молишся на своего кумира ссалина, пора тебе к нему в гости.
Хатуль Мадан до Тарас Бульба Показати IP 9 Квітня 2012 09:46
Кажись ти поплутав дохлого йоську джугашвілі з живим (поки що) вовкою ліліпутіним.
штурмбанфюрер кгб Показати IP 9 Квітня 2012 09:59
От якби нашу нинішню так скать "еліту" туди запустити ...
ахванасій Показати IP 9 Квітня 2012 11:18
Так їх (тараса бульбу, алєксандра(дурного к...па) ,AntiUkra та всячеських д...лов) дядя Хатуль Мадан, так їх!!!Гииииииииииии!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus