USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: 10 схем від стародавніх часів до сучасності, які змінили наш світ. Фото
Ще на зорі своєї історії людство використовувало малюнки, щоб зобразити Землю, тіло людини і навіть наочно показати такі абстрактні поняття як сенс життя, любов, мистецтво і свідомість людини.

ВСВІТІ презентує 10 схем з книги журналіста Скотта Крістіансон, в якій він на графічних зображеннях – від наскельних малюнків до блок-схеми комп’ютера – провів аналіз історії нашої цивілізації.

1. Малюнки у печері Шове (30 000 р. до н.е.)

На стінах печери Шове у Франції зображені коні, носороги, леви та інші тварини. Експерти вважають, що ці наскельні малюнки могли служити своєрідною ініціацією для молодих мисливців.



2. Розетський камінь (196 р до н.е.)

У 1799 році в Єгипті була знайдена гранітна плита з висіченим на ній текстом трьома мовами: демотичним письмом, давньогрецькою і давньоєгипетською ієрогліфічною. Цей текст дозволив єгиптологам вперше розшифрувати давньоєгипетські ієрогліфи – мову, яка вийшла з ужитку в четвертому столітті нашої ери.



3. Місячне затемнення (Абу Рейхан аль-Біруні, 1019)

Ілюстрація, яка показує різні фази Місяця, була взята з рукопису аль-Біруні «Kitab al-Tafhim» (Книга інструкцій про принципи мистецтва астрології).



4. Вітрувіанська людина (Леонардо да Вінчі, 1487)

Всесвітньо відомий малюнок великого Леонадро демонструє ідеальні пропорції тіла людини: розміри голови від чола до підборіддя повинні мати рівно десяту частину від загальної довжини тіла, а розмах рук бути рівним довжині тіла.



5. Тіло людини (Андреас Везалій, 1543)

Революційний анатомічний трактат Везалія «De Humani Corporis Fabrica» показує тіло людини, позбавлене шкіри, у незвичних позах. Схеми Везалія є, мабуть, найбільш відомими ілюстраціями з анатомії.



6. Геліоцентричний Всесвіт (Микола Коперник, 1543)

Революційна концепція всесвіту Коперника виражена в простому малюнку. Його геліоцентрична модель – яка поставила Сонце, а не Землю в центрі всесвіту – суперечить переконанням 14-го століття.



7. Чотири книги про архітектуру (Андреа Палладіо, 1570)

Праця Андреа Палладіо, в якій описуються схеми спорудження міських будівель, були названі «квінтесенцією спокою і гармонії в архітектурі епохи Відродження».



8. Перша впорядкована колірна діаграма (Мойсей Харріс, 1766)

Діаграма Мойсея Харріса була першим у світі повним колірним спектром. Харрісс показав, що всі кольори утворені змішанням трьох «примітивних» кольорів: червоного, жовтого і синього. У центрі кола знаходиться чорний колір, який, як показав Харріс, утворюється накладенням цих трьох кольорів.



9. Новий графік історії (Джозеф Прістлі, 1769)

Впорядкований розподіл дат і горизонтальне компонування буквально вписує всю історію в один графік.



10. Карта острова скарбів (Роберт Луїс Стівенсон, 1883)

Хоча немає ніяких доказів того, що справжні пірати створювали «карти скарбів», на яких було показано, де було заховано їх добро, фантазія Стівенсона продовжує розбурхувати уми і сьогодні.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus