USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: 10 найдревніших у світі документів – від еротичних інструкцій до дипломатичного листування
Сьогодні одними з найцінніших археологічних знахідок вважаються папіруси, глиняні і кам’яні таблички та інші документальні підтвердження подій, що відбувалися тисячі років тому.

Інформаційне джерело ВСВІТІ зібрало 12 найстародавніших документів, серед яких і релігійні тексти, і любовні-інструкції, і ділове листування, і багато іншого.

1. Найстаріший міжнародний договір

Хетти і єгиптяни – одні з перших великих цивілізацій. У них були непрості відносини і обидва народи володіли для того часу серйозною військовою міццю. Одним з основних каменів спотикання у відносинах між хетами і єгиптянами було місто Кадеш, розташоване на сучасній території Сирії.

У 13 столітті до нашої ери хетти завоювали місто, яке було важливим торговим центром. Єгипетський фараон Рамзес II з 20-тисячним військом спробував відбити Кадеш, але безуспішно. Обидві сторони зрозуміли, що жодна з них, швидше за все, не зможе здобути остаточну перемогу і спробували знайти інше рішення. Результатом став мирний договір, підписаний в 1269 до н.е., який є найстарішим договором, збереженим до сьогодні.



2. Найстаріший медичний документ

Хоча медициною люди займалися з незапам’ятних днів, перший збережений запис дійшов до наших днів у формі єгипетського папірусу. Цьому документу, відомому як «Гінекологічний папірус Кахуна», виповнилося 4000 років. Документ знайшли в 1889 році. У ньому містяться інструкції про діагностику і лікування багатьох захворювань.



3. Найстаріший збережений релігійний текст

Піраміди Єгипту – дивовижні споруди, побудовані найбільшими майстрами свого часу. Вони створювалися як місце поховання для правителів Єгипту. Стіни пірамід покриті історіями і заклинаннями, покликаними допомогти душі на її шляху в загробний світ. Написи, що збереглися на стінах пірамід фараонів династії (Уна), є найстарішими збереженими релігійними текстами у світі. Вони описують Осіріса, бога царства мертвих в Єгипті.



4. Найстарша збережена любовна поема

В епоху зародження літератури, коли твори передавалися з вуст у вуста, поезія була простим способом передачі казок. «Епос про Гільгамеша» є найбільш вірогідним претендентом на роль першої епічної поеми – найбільш старі збережені версії цього епосу датуються приблизно 2000 роком до н.е.

Також існує найстаріший короткий вірш – древньошумерська «Казка про корабель, який зазнав аврії». Найстаріша в світі любовна поема, якій виповнилося 4000 років, написана на табличці розміром з мобільний телефон.

5. Найстаріший еротичний трактат

З часів стародавніх єгиптян до нас дійшов «Туринський еротичний папірус», якому більше 3000 років. У ньому є зображення дванадцяти різних сексуальних поз. При цьому частина поз досить екзотичні.



6. Найдавніше ділове листування

Найстаршим в історії дипломатичним листуванням є листування фараона Єгипту з правителями сусідніх держав. Ці глиняні таблички, відомі як «листи Амарна», були відправлені в 14 столітті до нашої ери.



7. Найстарша друкована книга

Тексти в деяких східних релігіях, таких як буддизм та індуїзм, називаються сутрами. Найстаршими друкованими (методом ксилографії) книгами є «Алмазна сутра» (868 рік) і «Уніша Віджая дхарані» (714-750 роки).



8. Найстаріше свідоцтво про шлюб

Елефантінські папіруси є колекцією документів, датованих 5 століттям до н.е., які були знайдені на острові Елефантіна на річці Ніл. У той час на острові було єврейське поселення під назвою Йеб, яке виступало в якості єгипетського гарнізону.

Серед різних договорів були три свідоцтва про шлюб, найстаріші з відомих, які дійшли до наших днів. Ці документи описували весільні витрати, в тому числі придане нареченої. Одного з женихів звали Ананії бен Азарія, а його наречену Тамут.



9. Найдавніша карта світу

Найстародавнішою картою світу вважається глиняна табличка з Месопотамії, що датується 8 – 7 століттям до нашої ери. Цікаво, що на карті є як вигадані, так і реальні географічні об’єкти.



10. Найдавніший кулінарний рецепт

Шанувальники старовини можуть приготувати пиво за давнім рецептом, залишеним стародавніми шумерами, що проживали в Південному Межиріччі. Рецепт датується 3000 роком до нашої ери. Якщо точно дотримуватись інструкції, вийде міцний напій, в якому плавають шматочки хліба.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus