USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Бандера - таки не герой?
Надибав цікаві міркування щодо законності звання Герой України, просвоєного Степану Бандері. Автор не заангажований = ручаюсь )

Згідно з Указом Президента Українивід 2 грудня 2002 року N 1114/2002 був затверджений СТАТУТ звання Герой України. Бам ідеться:

1. Звання Герой України присвоюється громадянам України за
здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових
досягнень.
2. Присвоєння звання Герой України провадиться указом
Президента України.
6. Звання Герой України може бути присвоєно посмертно.
7. Звання Герой України не присвоюється за заслуги, які мали
місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України.

Блогер містер Брут пише:
У питанні нагородження Степана Бандери по-перше, є етична сторона. Бо те, що послідовий українофіл Віктор Ющенко на п’ять років дозрів до відповідного указу в останні дні виглядає противно.
Але чисто з правової сторони, указ дійсно прямо порушує Статут звання Героя. Навіть з огляду на цілий перелік аналогічних указів, Ющенко мав спершу внести зміни до Статуту, а саме в пункт 1, а вже потім – видавати указ про нагороду.
Між іншим, подібна історія була з нагородою Леоніда Брежнєва орденом “Победа” . З ініціативи Михайла Горбачова відповідний указ скасували, саме через невідповідність статуту ордена.
Коментарів: 3
seal Показати IP 23 Квітня 2010 17:55
Питання громадянства - це, як на мене, лише привід! До речі, донецький суд уже й Шухевича позбавив звання Героя України. Можна багато сперечатися про Бандеру і Шухевича, і те, що вони особисто зробили для становлення незалежної України. Особисто для мене ці двоє є ВЕЛИКИМИ ПОСТАТЯМИ в нашій історії! А звання "Герой України" на сьогодні вже настільки дискредитоване, що я навіть і не знаю, чи потрібне воно взагалі. Але найбільше в цій всій історії дивує і викликає стурбованість те, що рядовий суд будь-якого Малопупкінська може відміняти Укази Президента.
маруся Показати IP 23 Квітня 2010 20:04
Юридично - всі підстави відмінити звання Героя України і решті відомих людей
володимирянин Показати IP 28 Квітня 2010 15:59
А найліпше - скасувати звання Героя України взагалі. Для мене герой - Бандера, для іншого українця - Берест. Я визнаю його право мати свого героя, він - таке ж моє право. На тому можемо помиритися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus