USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Згорнуті разом: мисливці за скам'янілостями знайшли найдавніший у світі доказ батьківської турботи
Учені в захваті від відкриття, яке демонструє, наскільки давня подібна поведінка.

Мисливці за скам’янілостями кажуть, що знайшли найдавніші свідчення «батьківського піклування» про дитинча, виявивши пару двох ящіроподібних істот, які жили 300 мільйонів років тому. Смерть заскочила їх раптово, коли вони згорнулися разом – такими їх і знайшли.

Результати їхньої роботи оприлюднені в науковому журналі Nature Ecology and Evolution, повідомляє ТСН.

Перша «турботлива» матір

Скам’янілості знайшла команда ентузіастів у Новій Шотландії в Канаді. Припускається, що це останки дорослого і молодого представника невідомого раніше виду родини варанопідів.

«Дорослий, ймовірно, був близько 20 см в довжину від кінчика морди до основи довгого хвоста», – сказала Гілларі Маддін, співавторка дослідження і помічниця професор Карлтонського університету в Канаді у розмові з The Guardian.

Менша особина була знайдена під верхньою частиною ноги більшої і була огорнута її хвостом. Така поза, за словами команди, передбачає, що дві тваринки згорнулися разом у лігві.

Схоже, що їхня нора була зроблена у пні древньої рослини. Маддін каже, що скам’янілості дуже тендітні, особливо дитинча. Вони збереглися у дуже природному положенні, тож, ймовірно, були моментально поховані. Дослідники припускають, що пень міг бути залитий осадом під час потужної грози.



Вважається, що тварини жили трохи більше 300 мільйонів років тому. Це означає, що відомості про так звану тривалу батьківську турботу серед хребетних з чотирма кінцівками «відсунулися» назад на приблизно 40 мільйонів років.

Що ми знаємо про батьківське піклування

Батьківська турбота – це будь-яка поведінка, що сприяє виживанню потомства. Це може бути оберігання яєць чи будівництво гнізда.

Тривала батьківська турбота – це будь-яка підтримка дитинчат вже після їхнього народження або вилуплення. Це може бути надання їжі або захист.

Експерти кажуть, що тривалий догляд спостерігається у найрізноманітніших тварин: від рептилій до птахів. Але найбільш поширений він серед ссавців, оскільки вони виробляють молоко для дітей.

Така поведінка може допомогти потомству вижити, але водночас дорого обходиться батькам, адже вони вкладають у це час, енергію та ресурси.

Що означає відкриття

Новий вид отримав назву Dendromaia unamakiensis. Вона утворена від давньогрецьких слів «дерево і мати» і від назви корінних народів мікмак на острові Кейп-Бретон, де були знайдені скам’янілості.

У науці існує дискусія про те, до якої «гілки» еволюції належить родина варанопідів, до яких належить знайдений вид. Це може бути частина групи тварин, які в кінцевому підсумку породили ссавців. Або ж частиною тієї гілки, що веде до рептилій.

Якщо перший, традиційний погляд є правильним, то це означає, що батьківська турбота виникла на шляху до ссавців дуже давно. Також, за словами Маддін, оскільки така поведінка також спостерігається у деяких птахів і рептилій, можливо, вона розвивалася в них незалежно.

Стів Брусатте, палеонтолог з Единбурзького університету, який не брав участі в дослідженні, сказав, що знахідка скам’янілостей була захопливою. За його словами, це має вигляд достатнього доказу батьківської турботи, адже смерть тварин заскочила раптово. За його словами, це важливо, адже передбачає, що така поведінка – давня риса.

«Приголомшливо думати, що щось таке людяне, на нашу думку, як батьки, які піклуються про дітей, з’явилося так давно, у таких далеких предків, коли світ був настільки інакшим», – додав він.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus