USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.60 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені експериментально довели, що на Нептуні і Урані справді йдуть алмазні дощі
Уран і Нептун відомі як «крижані гіганти», але їхні температура і тиск настільки високі, що там відбуваються неймовірні фізичні реакції.

Насправді, вчені вважають, що алмазні дощі справді можуть утворюватися і йти всередині цих планет.

Про це повідомляє ТСН.

Вчені американської Національної прискорювальної лабораторії SLAC при Стенфордському університеті вирішили відтворити на Землі умови, близькі до тих, що можна знайти в глибинах Урану. У цьому допомогли унікальна апаратура та стирол, фізичні властивості якого більше схожі на речовину, що перетворюється на метан за дуже високого тиску і температури.

Там, де тиск становить приблизно 1,5 мільйона атмосфер, а температура – 4730 °С, вуглеводень розділяється на елементарні складові: вуглець і водень. Лабораторні випробування показали, що як мінімум чверть вуглецю кластеризується, і у цих кластерах він перетворюється на алмази.

«Це дослідження надає дані про явище, яке дуже важко змоделювати в обчислювальному відношенні: «змішуваність» двох елементів або те, як вони об’єднуються при змішуванні. Тут вчені бачать, як розділяються два елементи, подібно до того, як майонез відділяється назад в масло і оцет», - розповідає фізик плазми Майк Данн.

Алмазний дощ на Нептуні і Урані грає важливу роль у внутрішньому енергетичному балансі цих далеких планет. Нещодавно сформовані алмази будуть танути, виділяючи тепло, оскільки вони повільно труться об щільний матеріал навколо нього. Це дозволило б планеті зберігати тепло всередині.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus