USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У некрополі поблизу Каїра знайшли унікальні мумії левенят та цінні артефакти. Фото
Серед знахідок – мумії котів, левів, крокодилів та інших тварин, а також статуетки давньоєгипетських богів.

У єгипетському селищі Саккара археологи відшукали неймовірну знахідку – низку давніх статуеток та мумій різноманітних тварин, у кількості, якої вистачить на те, щоб «заполонити цілий музей».

Стародавнім артефактам не менше ніж 2600 тисяч років. Відшукала їх група археологів під керівництвом Вищої ради античних знахідок Єгипту, повідомляє ТСН.

Деякі з знайдених у місті мертвих поховань – на кшталт мумій левенят – є абсолютно унікальними і небаченими раніше.

Що знайшли у некрополі Мемфіса

Селище Саккара розташоване на південь від сучасного Каїру. У ньому знаходиться найдавніший некрополь столиці Стародавнього Єгипту – Мемфіса. Свого часу місто було масштабним культурним та торговим центром, проте після появи Александрії занепало.

Незважаючи на це, воно досі має надзвичайну археологічну цінність – у ньому продовжують знаходити давньоєгипетські артефакти. Так, минулого року під час розкопок у Мемфісі поблизу піраміди Джоссера команда дослідників відшукала величезну гробницю.



Усередині неї учені виявили сотні цінних знахідок. Серед них 75 дерев’яних та бронзових статуеток котів, а також інших тварин (від птахів та биків до мангустів, ібісів та соколів), 25 дерев’яних коробок з муміфікованими котами, мумії крокодилів, кобр та скарабеїв, та найбільшу світі статую скарабея.

Окрім цього, археологи знайшли багато предметів сакрального значення.

Зокрема 73 бронзові статуетки бога Осіріса, 6 дерев’яних статуеток бога Пта, 11 статуеток богині-левиці Сехмет, різьблену статую богині Нейт, амулети, а також маски мумій та папірусові сувої з малюнками богині Таурт.



На основі одного з предметів, що було виявлено у гробниці (і на якому було ім’я короля ім’я короля Псамтика І), учені виголосили, що артефакти відносять до 26-ї династії, яка правила Єгиптом протягом 610 – 664 років до н.е.

Як зазначив протягом пресконференції міністр старожитностей Єгипту Халед Ель-Енані, кількість артефактів настільки велика, що їх вистачить, аби заповнити «цілий музей».

Унікальні мумії левенят

Попри те, що усі знахідки є досить цінними, учені приділяють особливу увагу муміям котячих, зокрема, маленьких левенят – хижакам було лише 8 місяців, коли їх муміфікували і поховали у некрополі.



У тварин вийняли органи, після чого маленькі тіла висушили, замотали у смужки лляної тканини та помістили у дерев’яні коробки, вкриті стародавніми ієрогліфами.



Хоч мумії котів є досить поширеними у археології – давні єгиптяни шанували їх і утримували у якості домашніх тварин, яких ховали у гробницях разом з їхніми господарями – проте леви це зовсім інший випадок.


Примітно, що 2-3 тисячі років тому леви мешкали на просторах Єгипту, а інколи навіть ставали домашніми улюбленцями та жили у палацах фараонів. Так, наприклад, цих кішок утримували Рамзес II і Тутанхамон. Проте з часом клімат у регіоні став більш спекотним та сухим і леви мігрували на південь за річку Ніл.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus