USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Білі кити цінують сімейні зв'язки
Білухи розуміють, що таке кровна спорідненість і цінують сімейні зв'язки, передає Вокруг Света.

Міжнародна група вчених виявила, що спільноти білух мають особливу китову культуру. Білі кити, які живуть в арктичних і субарктичних водах, повертаються в одні і ті ж місця влітку і взимку, хоча народжують молодняк за тисячі кілометрів від холодних морів. Така поведінка передається від покоління до покоління, від матері до малюка.

Під культурою морські біологи розуміють існування стійких зразків групи або спільноти, здатність вчитися у інших членів групи, запам'ятовувати знання/поведінку, а також передавати їх молодшим.

«Здатність вчитися і передавати знання збільшує виживання роду», - каже автор дослідження О'Коррі-Кроу.

Вчених особливо цікавило, поверталися кити інстинктивно туди, де народилися, або така поведінка була успадкована.

Команда проаналізувала генетичні зразки більше 1600 білих китів, що мешкали біля берегів Аляски, в Беринговому і Охотському морях. Протягом 30 років (з 1978 по 2010 рік) океанологи спостерігали за білухами, пов'язаними спорідненістю.

За словами дослідників, білухи продемонстрували високий рівень успадкованої поведінки - ключового компонента культури.

Кровно пов'язані особи здійснювали довгий і важкий перехід в одні і ті ж прибережні райони рік за роком, з покоління в покоління. Сильна потреба в дослідному провіднику, здатному вести сім'ю через покриті льодом моря, часто в повній темряві, змусила білих китів створювати довічні зв'язки, засновані на кровній спорідненості. Дитинчата білуги залишаються з матерями більше одного року.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus