USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Чат з Ігорем Ващенюком
На «Волинських Новинах» 15 грудня відбудеться чат із начальником управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігорем Ващенюком. Тема розмови: «Волинська медицина: підсумки року».

Початок розмови о 17.00.

Запитання гостеві можуть задавати лише зареєстровані користувачі «ВН».

Taras Now: Крім фінінсових, які Ви ще маєте реальні важелі впливу на лікарняні установи області? Як забезпечується на Волині дотримання прав пацієнтів?

Крім фінансових, є ще й адміністративні методи впливу, тобто лікарі обласних установ знаходяться в сфері управління охорони здоровя, лікарі районних закладів. Через органи місцевого самоврядування ми можемо вживати заходи впливу. Це - догани та звільнення.
Раз у п'ять років, окрім того, що лікар зобов'язаний проходити додаткову кваліфікації, він проходить своєрідний екзамен на кваліфікацію.
Також ми проводимо акредитацію усіх лікувально-профілактичних закладів. Тобто важелів впливу сьогодні маємо достатньо.
Створені клініко-експертні комісії, які контролюють спеціальні перевірки, перевіряють відповідність вимогам. Але я вважаю, що потрібен і контроль громадських організацій, громадськості. Хоча мені як лікарю і не хотілося б, щоб був якийсь контроль збоку. Але як чиновник я розумію, що громадський контроль інколи більш ефективний як погляд зі сторони.
Анатолій: Розкажіть детальніше про реорганізації швидкої допомоги. Кажуть, що Волинь може стати пілотним регіоном по реалізації проекту. Дякую
Планується створення єдиною системи надання екстренної медичної допомоги. Тобто незалежно де знаходиться карета швидкої допомоги, допомогу надаватимуть ті, які знаходяться найближче. Тобто може поступити виклик до села, яке знаходиться ближче до станції швидкої сусіднього району чи області, ніж до "рідної" станції.
А при сьогоднішній системі вони не зможуть їздити з сусідніх районів. Тобто це трата часу і бензину.
Ми плануємо створення диспетчерської, обладнання приладами з GPS-навігацією. Тобто диспетчер в онлайн режиммі бачитиме, де знаходиться машина. Можна буде проконтролювати, чи не їздить це авто по приватних справах. А натомість матимемо змогу оперативно скеровувати автомобіль на місце виклику.
На наступний рік ми вже маємо субвенцію обласного бюджету на отримання грошей на медикаменти. Сподіваємось, що ці 7 млн грн так і виділять на ці ресурси. Це вперше за роки незалежності буде така сума виділена на медикаменти. І це повністю забезпечить нашу бригаду всім необхідним.
Сподіваюсь, що Волинь дійсно буде пілотною. І вдасься отримати певні ресурси з державного рівня. Думаю, волиняни відчують такі зміни. До речі, там, де влада впорядковує медичну мережу, за рахунок виділених ресурсів відкриваються пункти швидкої допомоги. І замість ліжка на якому нібито лікуються хворі, а насправді утримується заклад і надаються соціальні послуги, є можливість надавати екстренну медичну допомогу вчасно і в повному обємі. Як це зроблено у Любомльському і Шацькому районі.

medicine: Як Ви вважаєте, чи варто заборонити рекламу ліків?

Абсолютно вас підтримую. Я б заборонив категорично рекламу будь-яких ліків. На жаль, аналізуючи статистику продаж ліків у Європі, де вони відпускаються за рецептом, там в топ-десятці ті ліки, ефективність яких доведена випробовуванннями і практикою. У нас же, на жаль, в лідерах ті медикаменти, ефективність яких ніким не доведена. Зачасту це просто рекламний препарат.

Дуже часто хворий, маючи обмежений бюджет, не купує той препарат, який йому дійсно допоможе, а витрачає кошти на модні ліки. Вирішувати, що приймати хворому - повинен лікар. Тим більше, що багато симптомів можуть мати різне походження, і при такому безконтрольному прийомі ліків, як у нас, можна лише нашкодити.

OGOROD: на якій машині їздите по місту? чи маєте власне авто?

Службове авто в мене "Черрі Елара" - китайське, якому вже четвертий рік. Власний автомобіль у мене - "Фольксваген" 2001 року випуску.

Лучанин: Як ви оцінюєте роботу медичних установ області у 2011 році?

Я вважаю одним з основних показників, нас стало більше, адже народилось більше, ніж померло. Хоча й знизилась народжуваність, але й набагато зменшилась смертність. Зокрема працездатного населення. Думаю, що результати нашої діяльності за рік будуть оприлюднені на різноманітних сайтах. Я вважаю, що робота була нормальною, продуктивною.
Розвивалися і комунальні заклади, і приватні. Це - дуже позитивно. Зокрема відкрито клініку здоровя у Боголюбах. Чудово працює і клініка професора Загурського. Приватна медицина зменшує навантаження на бюджет і дає доступ до високих технологій.
Завдяки програмі Волинькард врятовано життя не менше 100 пацієнтах. Тобто люди не бояться, використовують відпрацьовані засоби лікування при інсульті. Певен, в наступному році резулттати будуть ще кращими. Ми активно поширюємо ці технології і на районні лікарні.
Одне з основних досягнень - те, що все більше лікарів приходять на засадах сімейної медицини. Бо здоров'я нації залежить найбільше від роботи сімейного лікаря. Це буде одним з основних акцентів нашої роботи у наступних роках.
Ріна_РІ: Куди можна скаржитись на погану роботу медичних закладів?
Перший рубіж - головний лікар. Часто ті питання, які можуть вирішитися в кабінеті головного лікаря, потрапляють до вищих щаблів. Якщо там нічого не вирішити не вдалося, то потрібно звертатися у обласне управління охорони здоров'я, а не йти одразу до міністра.
ViSHenKo: А чи є у Вас медична освіта? і яка?
Я закінчив у 1987 році Івано-Франківський державний медичний інститут. Пройшов всі щаблі кар'єри: починаючи з дільничного лікаря, працював і лікарем стаціонару, і завідуючим відділення, і головним лікарем лікарні, і швидкої допомоги. Тобто про медицину не з книжок.
Крім того, у 2002 році закінчив Академію держуправління при Президентові України.
Vira: З ким було легше працювати - з Романюком чи Клімчуком?
Я вважаю, що Волині за рідким винятком щастило на губернаторів. Тому я вдячний і Миколі Ярославовичу, і Борису Петровичу за підтримку медичної галузі. І за школу, яку я пройшов у них.
medicine: Яка середня зарплата у волинських лікарів?
Болюче питання. Загалом в галузі у нас виходить приблизно 1800. Але це якшо брати зарплату випускника медичного закладу з урахуванням нічних і інших виплат. Це - фактично мінімальна зарплата.
laZZis: У пресі повідомляли про кір під Луцьком. Чи існує загроза для мешканців міста?
В нас зафіксовано 9 випадків кору. Всі ці діти вже виписані зі стаціонару, він проходив у незначній формі. Загрози для жителів міста немає. Випадки ще, мабуть, будуть. Вони, власне, прогнозувалися. Вакцин вистачає.
Я тут великої трагедії не бачу, бо воно все проходить в легких формах.

ViSHenKo: Борис Клімчук розповідав, що Волинь готують до запровадження страхової медицини. Що це таке і з чим його їдять?

Не лише Волинь, а й вся держава. На останньому засіданні страхового комітету з цих питань, на нараді в Ірини Акімової, вона сказала, що з 2015 року у державі впроваджуватиметься страхування.
В чому наша підготовка? Розробка маршруту пацієнта: тобто нежить не повинна лікуватися в обласній лакарні, грубо кажучи.
Намагаємося робити перші кроки розрахунку між територіями. Щоб гроші ходили за пацієнтом, а не навпаки.
Звичайно, при такому рівні, який оголошує тінізацію нашої економіки, страхова медицина не дасть великих додаткових коштів. Але якщо це питання поставиться жорстко, чи медична допомога надаватиметься по страховці, чи ні, то це буде реальний поштовх для детінізації економіки.
На Заході, приміром, медична страховка є одним із основних критеріїв при працевлаштуванні.
Позитив тут у тому, що чітко обраховується вартість послуг. Це дає чітко розуміти що може забезпечити держава, а що - страхова компанія. Жоден страховик не буде оплачувати лікування у тій установі, яка не може з цим впоратися.
Лікарня буде зацікавлена у пацієнтах. А їх права будуть захищені. Конролювати процес будуть фінанси та їх вплив. Неякісна допомога просто не буде оплачуватися. Кращого просто на сьогодні день не придумали.
OGOROD: Що варто чекати цьогоріч з грипом? Маски купляти?
Грип був, є і буде. Дотримання простих гігієнічних правил дозволяє у більшості випадків уникнути цього захворювання. Це миття рук, провітрювання приміщення, повноцінний сон та харчування. І, звичайно, якщо захворів - не йди на роботу. Сиди вдома.
Маска повинна захищати від джерела інфекції. Цивілізовані люди при нежиті вдягають маску, щоб не заразити інших.
Хто має фактори ризику - може вакцинуватися.
Я вважаю, що розумна поведінка під час епідемії не гірше діє, ніж вакцинація. На щастя, цього року не прогнозується великої епідемії.
Все буде як завжди.
Volynyanyn: Чи готові Ви опублікувати в ЗМІ свою податкову декларацію?
Та заради Бога. Ніяких проблем.
restart7: Як Ви оцінюєте організацію допомоги новонародженим на Волині?
На загальнодержавному рівні оцінюю високо. Показники у нас на Волині низькі, але, на жаль, вони гірші, ніж у Європі. Зокрема вони пов'язані із поведінкою населення. Наші показники можуть бути кращими. Ми над цим працюємо, сподіваємось, що будуть функціонувати спеціалізовані заклади. Тобто це консультації, місця, де може бути одразу надана допомога ногонародженим.
laZZis: Що зроблено для того, аби діти перестали помирати на уроках фізкультури?
По-перше, ми вдосконалили методики, проводяться проби на фізичну витривалість. Хоч це не дуже приємно, але діти помирали від синдрому раптової смерті. Це не завжди можна спрогнозувати і уникнути. На жаль, воно було, є.
Переглянуто багато нормативів в системі шкільної освіти. Хоча фізичні навантаження необхідні, дитина повинна вийти зі школи здоровою.
Ми бачимо, що діти можуть і курити, і пиво пити. Раніше ми ходили у школу з футбольним мячем. Зараз такого майже немає. Тому це проблема не стільки охорони здоровя, а й освіти, сімії. Слід проходити профілактичні огляди, а не робити їх формальними. Це важливо. На жаль, буває таке, що наші медичні працівники часто йдуть на зустріч та підписують папери. Тому, якщо бачите, що щось не тпак, будь ласка, інформуйте управління. Адже здоров'я дитини - головне.

Таким чином можна вчасно не почати лікування багатьох хвороб.
Ріна_Катя: Чи маєте час на читання книг? Якщо так, який автор і жанр найбільше подобається? Чи читаєте волинських письменників?
Намагаюсь знаходити на це час. І на активний відпочинок. Зараз читаю "Ідіота" Достоєвського. Не тому, що мені подобається цей автор, а просто перевірити свою витривалість. Починаю помічати, що з віком ті ж самі книги сприймаються по-різному.

Volynyanyn: Що дасть нашому регіону реорганізація дільничних лікарень в амбулаторії сімейної медицини?
Нормативом на сьогодні передбачено фінансування районної медицини з розрахунком на одного жителя. Тобто район отримує певну суму грошей, яку зобов'язаний використовувати ефективно. Дiльничні лікарні мають від 5 до 30 ліжок, які не повністю забезпечені амбулаторним обладнанням і багатьма іншими речами. Медична допомога повинна надаватися там, де вона може надаватися максимально якісно.
Якщо стан у людини такий, що вона потребує цілодобового перебування в лікарні, то це має бути лікарня з необхідними кадрами та матеріально-технічним забезпеченням. Тобто як мінімум центральна, районна або міська лікарня.
Ми проаналізували можливість надання медичної допомоги згідно протоколів, жодна дільнична лікарня цим вимогам не відповідає. Тобто серйозні недуги лікувати у них небезпечно для пацієнта. А госпіталізувати туди людей, які можуть лікуватися вдома - завелика розкіш і серйозне бюджетне правопорушення, я вважаю. Гривня має працювати надання якнайширшого спектру медичних послуг. а не на утримання непотрібних ліжок. Скажу також, що на гроші, які виділяються на утримання певної лікарні, може функціонувати амбулаторія загальної практики сімейної медицини, цілодобовий пункт медичної допомоги і ще залишити гроші на її розвиток.
Що потрібно для громади: фіктивне ліжко чи швидка, яка оперативно приїде на виклик? У Європі, приміром, кількість ліжок на кількість населення вдвічі менша, ніж в Україні. Тобто ліжко не вирішує проблеми медицини.
ViSHenKo: Чи були у Вас конфлікти з журналістами? Часто вони перекручують Ваші слова?[[/b]
Думаю, кожен з нас робить фахово свою роботу. Для мене, до речі, одна з найбільш визначних відзнак була якраз надана "ВН". Це було для мене несподіванкою і було дуже приємно. Без журналістики медицина нікуди. Ніхто не забороняє журналістам мати свої позиції та висловлювати свої оцінки, це нормальний демократичний процес. Так само і я можу висловити власне бачення щодо публікацій.
VolynNews: Що Ви побажаєте читачам «ВН»?
Я побажаю, щоб до медиків приходили лише ставати на облік по вагітності, або запитати як бути ще здоровішим.
Ніколи не відчути на собі професіоналізм волинських медиків. А якщо не дай Бог трапиться, то з повним видужанням.
Сьогодні, 16 серпня на "Волинських новинах" відбудеться чат-конференція з народним депутатом України, лідером партії "Українська платформа" Павлом Жебрівським. Питання приймаються…
Колишній підприємець і депутат міськради, а нині обранець обласної ради та керівник волинського територіального відділення Антимонопольного комітету України у Волинській…
Відомий український журналіст Вахтанг Кіпіані побував на Волині 8 серпня. Приїхав на запрошення фестивалю «Бандерштат» прочитати молоді лекцію про громадський…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus