USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Чат із Ліною Галан
На «Волинських Новинах» 13 липня відбудеться чат із директором Луцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ліною Галан.

Про організацію відпочинку для дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, соціальну підтримку таких сімей, створення прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу, а також допомогу сім’ям, де зафіксовані факти насильства, розповість директор Луцького міського центру соцслужб.

Початок розмови ‒ о 15.00. Чат триватиме до 16.00.

Запитання гості можуть ставити лише зареєстровані користувачі «ВН».

Romanse: Доброго дня. Я чула про вiдкриття табору для дiтей iз кризових сiмей на базi Служби у справах неповнолiтнiх м. Луцька. Безумовно це добре характеризує дiяльнiсть мiськоiї влади. Але проходячи мимо даного табору по вул. Декабристiв учора, як i багато iнших людей, я побачила курящих пiдлiтiв прямо пiд дверима Служби у справах неповнолiнiх ЛМР. Скажiть будь-ласка, хто слiдкує за цими дiтьми? Чи вони там роблять, що хочуть, поки працiвники Служби п'ють каву, а гарнi слова i вiдгуки про дiяльнiсть табору - це вигадка для журналiстiв?

Справа в тому, що центр денного перебування для дітей з кризових сімей працює при службі у справах дітей. Займаються вихованцями табору саме вони. Ця структура дотична до нашого відділу. Наскільки я знаю, фахівців обирали найкращого рівня, узгоджували програму їх відпочинку. Напевне, належним чином виконують обов'язки ці вихователі.

А куріння - це загальна проблема нашої молоді. Обличчя курців значно помолодшало. Тому, аби допомогти побороти цю проблему потрібно долучати всю громадськість, щоб вберегти дітей від куріння.

МusiK: співпрацюєте із благодійними фондами? зараз активно оголошують про себе фонди "Рідна Волинь" та "Новий Луцьк".

Ми переважно співпрацюємо із громадськими, благодійними, релігійними організаціями соціального психологічного спрямування. Найбільшим нашим партнером є волинське представництво "Державна місія України". Благодійна релігійна організація "Переображення" теж з нами співпрацює.

А із зазначеними вами організаціями у нас були деякі заходи, які проходили за їх підтримки. Але безпосередньо з ними ми не співпрацювали.

LaSet: Яка родина у матеріальному плані вважається неблагополучною?

Насправді є визначені державні критерії неблагополучної сім'ї. До речі, із 2006 році ми відійшли від цього терміну. Сьогодні ми називаємо це "родина, яка опинилася у складних життєвих обставинах". Причини - дуже різноманітні. Випадки, коли мами залишають своїх дітей, інвалідність членів сімї, неблагополучні стосунки, тощо.
Якщо взяти матеріальну складову, до департамент соціальної політики ЛМР займається цим питанням. Вони контролють доходи родини, сукупний дохід кожного члена родини. Цим визначають "малозабезпеченість" родини.

А.М.А.Р.Н.А.: Є такий стереотип "матерів-одиночок". А є "батьки-одинаки"?:)

Так. Колись навіть реалізовувалась програма по підтримці батьків-одинаків. Колись ми вели реєстр таких. Зараз на нашому обліку є 4 такі родини, де батьки виховують своїх дітей без дружин.

Сладкая_Я:як ви думаєте, робота вашої служби - актуальна зараз у ЛУцьку?

Хочеться відповісти ствердне ТАК. Але насправді я бачу результат нашої роботи. Хороші результати - це коли стає менше сімей, які потребують нашої допомоги. Але в силу ситуації в країні, кількість таких родин не зменшується. Відтак, ми повинні їх надавати різного роду допомогу.

Наша робота на виду у громадськості, ми максимально долучаємо до співпраці звичайних лучан, різні установи, які стають нашими спонсорами.

Нещодавно ми почали співпрацювати із цирком, який до нас приїхав. Недавно одинадцятирічний хлопчик вперше побував у цирку, емоції малюка просто зашкалювали. Заради таких дітей насправді треба працювати.

Недавно було теж цього року, коли до однієї сім'ї ми прийшли, дитині дали апельсин, а він їв його, як яблуко. Тобто він вперше бачив такий фрукт.

Ми стимулюємо батьків долучатися до масових заходів, які організовуємо, щоб їх діти не відчували себе зайвими у суспільстві.

Natalysya: Які заходи для дітей будуть проводити працівники Вашого Центру у літній період?

Заходи проводимо практично щодня. Розписаний графік роботи центру на липень, серпень. Це - заходи у центрі міста, літнє таборування дітей, ми направляємо дітей у табори, їх оздоровлюють благодійні організації.

Таким чином, за сприяння нашого центру цього року оздоровлюватиметься 69 лучан. Це і відпочинок за кордоном, і у нас.

ytaras: доброго дня! Знаю, що опікуєтесь КП "Естет". Як там справи на сьогодні?

Шукаємо партнерів, орагнізації, які могли б допомогти у вирішенні питання проведення ремонту. На жаль, сьогодні "Естет" не відповідає своїй назві, а потребує капітального ремонту.

Але сьогодні йдуть домовини з організацією, щоб можна було зберегти цільове призначення приміщення - щоб там займалися дітки.

Тим паче, зважаючи на густонаселений район, у якому знаходиться "Естет". Шукаємо надійних спонсорів, меценатів. Закликаємо долучитися до доброї справи, допомогти дітям.

Natalysya: Які категорії населення обслуговує Ваш центр?

В самій назві нашого центру закладена відповідь: діти, сім'я та молодь.

Romanse: Але одна справа, коли дiти курять по закутках, ховаючись вiд дорослих, а зовсiм iнша, пiд дверима органiзацii, яка нiби то займається превентивним вихованням молодi. Ви так не вважаєте?

Я думаю, що якщо ви дійсно небайдужий громадянин Луцька, могли б підійти до дітей і зробити їм зауваження. Так само, як і працівникам центру. Зараз про це говорити уже марно.

Валерия: Яким чином ви допомагаєте неблагополучним сім*ям*?Чи завжди ця допомога є результативною?

Перш за все, ми здійснюємо соціальну роботу із сім'ями, які опинилися у неблагополучних життєвих обставиних. Ми намагаємося вирішити проблеми цих сімей за посередництвом тих служб, з якими ми працюємо. Це і освітні, і психологічні допомоги, тощо. У нас є кабінет екстреної допомоги, де сім'ї можуть отримувати гуманітарну допомогу.

Також ми спрямовуємо на виготовлення потрібних документів, пришвидшуємо цей процес і з боку сім'ї, і з боку організації, яка цим займається.

Проблема у родин - це те, що вони не проінформовані. Трапляються випадки, що сім'ї не знають, що вони можуть отримувати соціальні допомоги. Вони, звісно, незначні, але дуже потрібні.

Natali: Доброго дня! Якими знаннями та навичками, мають володіти фахівці з соціальної роботи?
Направду, це зараз актуальна тема. Бо відповідно до соціальних ініціатив Президента впроваджується посади фахівців соціальної роботи.

Вони повинні мати освіту соціального педагога, психолога, педагога, юриста. Це люди, які будуть здійснювати роботу у сім'ях, соціальні інвестування, супровід людей. Комунікабельність, ерудованість, юридична підкованість, намагання вирішити проблеми тих сімей, до яких вони ходитимуть - це ті риси, якими мають володіти наші працівники.

fix: Яким чином працівники Вашого Центру здійснюють соціальний супровід??


Це - правда. Сьогодні обличчя алкоголю помолодшало. Не секрет, що багато дітей, які вчаться, вже мають досвід вживання алкоголю. Похідних цього явища є багато. Перш за все - це сім'я.


Соціальний супровід передбачений відповідною постановою Кабміну. Укладається угода із родиною, затверджується план соціального супроводу, де прописуються обов'язки двох сторін, постійний нагляд за цією сімєю, це вирішення тих проблем сімї, налагодження мікроклімату родини.
Соціальні працівники намагаються допомогти, щоб зберегти біологічні сім'ї.

Депутат: а як зараз справи із дитячим алкоголізмом? колись на ВН була новина, що "В алкоголізму скоро буде дитяче обличчя…"

Це дуже актуальна проблема, і коли ми говоримо про сімї, то ми в більшості випадків працюємо над вторинною профілактикою. Наш центр ініціював проведення круглого столу за сприяння "Волинського православного братства тверезості імені Іоана Кронштадського".

Там ми обговорили усі аспекти цього явища. За результатами круглого столу ми ініціювали звернення до депутатів міської ради, аби змінити деяке українське законодавство. Зокрема, це стосується поняття "алкогольний" та "слабоалкогольний" напій.

Ми сприяємо тому, щоб неповнолітнім не продавали спиртне, і обмежували час його продажу. Щодо заборони розміщення реклами алкогольних напоїв по місту. Так, з 1 травня ця реклама у ЛУцьку була знята. Маленька наша перемога, над якою ми працювали протягом двох років.

Natali: Які субєкти займаються проблематикою щодо протидії наркоманії в місті Луцьку?

Це управління охорони здоров'я, управління освіти міськради, МВ УМВСУ у Волинській області, служба у справах дітей, відділ у справах сімї та молоді, Луцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Створена також спеціальна координаційна рада. Стараємося вжити заходів щодо обмеження поширення наркоманії у Луцьку.

Інна2012: Які основні критерії(вимоги)до подружжя, які хочуть всиновити дитину?

Перш за все - бажання створити сім'ю, мати цю дитину. Потрібно зібрати пакет документів. Цим займається служба у справах дітей. Контактний телефон: 78-63-65

fix: Яке Ваше ставлення до зовнішньої реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів у місті Луцьку? Чи вживає Ваш Центр заходів, щодо заборони такої реклами, адже вона негативно впливає на дітей та молодь!

Я уже зазначала, що відповідно до доручення міської влади усю рекламу алкоголю у Луцьку з 1 травня забрали. Торгові марки, які рекламують пиво, де зображені щасливі обличчя мами й тата, все ще існують. Цю рекламу ми показували відповідним установам.

Багато кроків вживаємо, щоб протидіяти цьому. Добре, що в унісон з нами працюють і керівництво міської ради, і депутатський корпус.

Сладкая_Я: Я закінчила факультет психології. можна влаштуватися до вас на роботу? як у вас з кадрамми?

Ми тільки набирали нещодавно. 48 осіб у нас проходили стажування на зайняття відповідної посади. Спеціалізоване формування "Школа волонтерів" у нас є, то можете долучитися до цієї роботи і так з нами співпрацювати.

Поки вакансій немає.

MIRR: як чоловікові чи бабусі оформити декрет?

Це питання слід адресувати до департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Інна2012: Яка кількість сімей на даний час перебуває під соціальним супроводом?

На сьогодні ми маємо на обліку 295 сімей, які опинилися у  складних життєвих обставиних. Там виховується 563 дитини. Під соціальним супроводом у нас 16 родин, де виховується 39 дітей.

Волиняка: Можна бити дітей?

Існує дуже багато методів виховання. Напевне, побиття дитини - не найкращий метод вплинути на її психіку чи пояснити їй щось. Розмова з дитиною, любов до неї, повага - це ті чинники, які повинні бути у будь-якій благополучній родині.

SysAdmin: Одним із пунктів Вашої діяльності є робота з умовно засудженими підлітками. Що зроблено у цьому напрямку і чи багато у нас молоді, яка відбуває покарання умовно?

В нас на обліку перебуває 35 сімей, члени яких були засуджені і відбувають покарання. Ми співпрацюємо з міським відділом кримінально-виконавчої інспекції. Від них приходить інформація про кримінальні вчинки дітей. Нині ми маємо 116 повідомлень, 7 з них стосуються дітей, решта - молоді особи. Цих осіб направляють до нас, до консультації психолога. При потребі ми втручаємося у проблеми сім'ї.


Internet: Ви самі виховуєте дітей? Які ефективні методи виховання застосовуєте?

Так, я маю велику радість - двох дітей. Донька, 14 років, та син, 7 років. Які методи? Перш за все, ми будуємо свої відносини в родині на взаємоповазі, любові. Це - велика радість, але й велика відповідальність.

Петро: З якими проблемами найчастіше звертаються до Вас люди?

Проблеми різного характеру. Найбільше потребують юридичних консультацій. З цими питаннями до нас телефонують на телефон довіри. На другому місці - психологічні консультації.

Це - послуги психологів, соціальних педагогів. Дуже багато сімей телефонує, або звертається, щоб отримати слушну пораду.

Звертаються також із проблемами матеріального характеру, надання допомоги щодо трудової зайнятості.

МusiK: а бездомні у вашій юрисдикції? якщо так, як допомагаєте їм?

Бездомними громадянами займається департамент соціальної політики Луцької міської ради. Ми знаємо, що вони готують проект реінтеграції бездомних осіб у Луцьку - центр може постати у мікрорайоні Вересневе. Це важливе і дуже необхідне питання і проблема для нашого міста.

Наша робота перш за все побудована на самозверненні. Тому цей центр повинен вирішити це питання.

VolynNews: Що побажаєте користувачам "ВН"?

Побажаю перш за все миру, злагоди у своїх родинах, добробуту. Щоб усі сім'ї знаходили компромісні рішення у вирішенні своїх проблем, здоров'я і всіх благ.
7 квітня у відео-чаті "Волинських новин" взяв участь народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.
Головний тренер ФК «Волинь», депутат Луцької міської ради Віталій Кварцяний у понеділок, 28 березня, взяв участь у відео-чаті інтернет-видання «Волинські…
25 березня на відео-чат "Волинських новин" завітав український письменник, режисер і актор Олександр Денисенко
Коментарів: 2
Тетяна Показати IP 4 Червня 2015 09:53
Добрий день! В районі тц Гостинець живе неблагополучна сім`я(батьки-алкоголіки) В них була одна дівчинка і десь недавно народилась двійня. І з цієї двійні помер хлопчик, тому, що мама весь час п`є і забуває їх кормити, мити, одягати. Вчора бачила, як вони біля тц Гостинця знову були напідпитку. Мені як мамі двох дітей дуже страшно на це дивитись. Скажіть чи опікується цією сім`єю хтось і чи можу я як проста людина допомогти цій сім`ї?
Ольга Показати IP 25 Травня 2016 14:26
Доброго дня я мати одиночка виховую 4-х річну дочку я проживаю коло свого батька а він любе випивати і часто мене з дочкою виганяє, мені нема куди піти, ту допомогу яку я отримою від держави толком не вистачає, скажіть будь ласка куди мені звернутися про допомогу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus