USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Юрій Кресак: Політична регламентація освітніх параметрів вступу: перезавантаження?!

Впровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти – яскрава, місцями суперечлива сторінка вітчизняної освіти та культури. Пам’ятаю, коли проект лише стартував постійно з’являлися думки: «Та невже таке можливо!?», «А як відреагує суспільство на новацію?», і «Хто ж оті сміливці, що зазіхнули на створювану роками систему підбору, відбору, добору і відсіювання абітурієнтів?»…
Пройшло кілька років - система запрацювала, вузи отримали якісно інше студентство, з’явилася надія на оздоровлення вищої школи від ганебної практики хабарництва при вступі… Та, нажаль, такий  спосіб контролю виявився не зручним для геополітичного бачення освіти командою нового Президента, котрого обрала собі Україна.
У передвиборчій програмі В.Янукович запропонував відмовитися від системи обов’язкового зовнішнього тестування, дозволяючи вступати до ВНЗ за атестатами, отриманими до 2009 року, а також запровадити право вибору мови при складанні тестування.
 Дмитро Табачник  - новий Міністр освіти та науки наполягає, що зовнішнє тестування - фарс. Адже, на його думку, абітурієнт може придбати довідку про приналежність до тієї чи іншої категорії пільговиків, тестування відбувається за 2-3 місяці до закінчення навчального процесу і взагалі, така система іспитів психологічно травмує школярів.
Відтак, Україна отримала полярність поглядів і у питаннях освіти, при зміні провладних політичних еліт.
І хоча сьогодні важко заперечувати той факт, що зовнішнє незалежне оцінювання, попри всі його недоліки, виглядає набагато ефективнішим, аніж стара пострадянська система вступу, існує реальна можливість вкотре переформатувати  у цій частині освітню галузь.
Здається, що команда Президента  незадоволена не стільки системою тестування, скільки слабкою керованістю процесу з боку «потрібних» людей. А ще на порядку денному – мега завдання: здобути прихильність значної частини електорату, що оцінить своєрідне повернення у минуле і віддасть свої голоси на відтермінованих місцевих, а може, й парламентських виборах за ПР.
Що ж, у команди Президента в арсеналі заходів за для покращення культурно-освітнього рівня країни є низка ідей, що дійсно можуть зацікавити освітян – управлінців.
Так, планується збільшити університетську автономію у питаннях прийому абітурієнтів, формуванні навчальних програм та організації джерел фінансування. Себто ВНЗ матимуть  право здійснювати набір абітурієнтів  за декларацією цілей, котру вони виявлятимуть шляхом співбесід на вільну тематику, (тобто й надалі буде  вестися видача дипломів державного зразка зі зростанням обсягів навантаження власних викладачів).
Цікавим також є намір нової президентської команди на законодавчому рівні збільшити кількість бюджетних місць у державних вишах до 75%, тобто у 1,5 рази. (Якщо так, то невдовзі кількість місць в українських ВНЗ може перевищити кількість випускників шкіл).
Очевидно, що автономія ВНЗ тлумачиться новим міністром освіти та науки як повна методологічна  та фінансова незалежність від держави. У повітрі витають ідеї раз і назавжди заборонити МОН узгоджувати університетські навчальні програми та проводити акредитацію вишів, і перевести ВНЗ на баланс місцевих рад. 
Що ж,  наскільки ефективними виявляться дії нової влади у галузі освіти покаже час, а поки що громадськість (Громадянська мережа ОПОРА та ВГО Комітет виборців України) стурбовано сприйняли нещодавні заяви Віце-прем’єр-міністра В.Семиноженка щодо введення подвійних стандартів під час вступної кампанії до вищих навчальних закладів (ВНЗ) у цьому році, а також наміри відмовитися від обов’язкового зовнішнього незалежного оцінювання та введення додаткових вступних іспитів ВНЗ.
Фактично конфронтаційні погляди опозиційних та провладних команд на освіту ризикують знівелювати роль тестування, як інструменту у досягненні рівного доступу до вищої освіти, а, відтак,  надбання реформи можуть бути помножені на нуль. Освітяни вкотре отримають вказівку реформуватися по іншому… і нас може очікувати прогнозоване повернення назад… А, можливо, повернення назад – це крок у перед? Цікава софістика чи не так?. У будь-якому разі, зміна курсу призведе до неминучих втрат, то скільки ж втрачатимемо невже настільки багаті?!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Минає рік як набули своїх повноважень народні депутати Верховної Ради шостого скликання. За швидкоплинністю часу, джерело української влади, себто народ…
Останнім часом у Інтернеті та на шпальтах різноманітних видань почали з’являтися матеріали, у яких автори, знесилені колізіями в українській політиці,…
У шаховій партії під назвою «Українська політика» було зроблено хід конем. Що ж, в даних політичних умовах вибори, мабуть, є чи…
Коментарів: 10
треба протестувати Показати IP 15 Березня 2010 17:44
Та задовбали ці політикани, діти й так вчитися не хочуть, а їм то тестування, то 12 річна освіта, то відміна тестування, самі - неуки "профффесори" по дві помилки у слові роблять, а Табачник з Семеноженком - взагалі агенти російських спецслужб, довалюють в державі усе, що лишилося, а в першу чергу, руйнують національний дух та ідею. Треба протестувати, бо якщо люд мовчатиме, то хабарники у вузах видоять у батьків останнє. Дякувати Всевишньому, моя донька у цьому році поступила на державну форму навчання САМА, без хабаря і на романо-германську філологію. Мені й у сні таке не приснилось, збирали з батьком гроші на платне заочне. Тестам - ТАК, Табачнику - НІ!
студент Показати IP 15 Березня 2010 18:31
Мав я честь з цим автором мати справу в університеті! Прізвище говорить саме за себе. Комітет виборців угробив до ручки, тепер став великим проффесором
Допитливий Показати IP 15 Березня 2010 20:44
Цікаво, а якщо й справді тестування відмінять чи отримають регіони підтримку у волинських вишах?
Проктолог Показати IP 16 Березня 2010 10:37
Дивна ситуація. Спочатку ми на свої сідниці за вуха притягнули до влади найгеморойнішу команду в Україні. А зараз дивуємося чому вони один геморой кругом влаштовують.
gamer Показати IP 16 Березня 2010 11:20
У мене є пропозиція: створити у неті тоталізатор "хто з керівників навчальних закладів волині перший перейде до регіонів"!
совок Показати IP 16 Березня 2010 11:36
Честно говоря, мне тесты никогда не нравились, зазубривать нужно да и толку от них немного. То ли дело билет потянуть, сначала один, потом - второй...может и вправду - откакзаться от этой американщины
мама Показати IP 16 Березня 2010 18:50
Пане Юрію, а може, провести якісь обговорення з цього приводу. Хоча, нас навряд послухають. Зроблять як завжди, поставлять перед фактом. А моя дитина вже зареєструвалася для тестів. Репетиторів з двох предметів відвідує. Невже знову кидануть. Треба жалітися, так справа не піде. На хабарі у мене грошей немає, а так не хочеться,щоб донька їхала до батька у Португалію, гроші заробляти, хай би ще повчилась.
Я в захопленні Показати IP 18 Березня 2010 10:02
Тестування стає формальністю. якщо вузи знову будуть оцінювати випускників ЗОШ. Віва - вузівським хабарникам! Ви - перемогли!
Юрко Показати IP 18 Березня 2010 12:14
Хммм...знайомий викладач:) саме якраз 15 березня відвудував його пару...
студент2 Показати IP 19 Березня 2010 11:57
а мені здається, що Юрій Юрійович, класний препод, а стюдентам, що тупорилі нєфіг гнати тут в неті, ви самі двох слів звязати не можете, а коли сесія - хобот заломуєте

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus