USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Володимир Бондар: «Нашому суспільству бракує відповідальності на усіх рівнях. А починати треба з еліти»

 
 
«Українське суспільство прагне сильної владної руки», - твердять в один голос усі політологи та публіцисти. Озброївшись цією тезою, напередодні нових виборів піарники центральних штабів розробляють різні версії захоплення влади – від жорсткого партійного тоталітаризму більшовицького штибу до присвоєння диктаторських повноважень однією особою.
 
Дозволю собі не погодитись а ні з думкою про ефективність посилення централізованих владних повноважень в умовах економічної кризи, а ні з твердженням про те, що український народ прагне нового царя.
 
Завжди дивувався з поведінки декотрих волинян, які приходили до мене на прийом як до голови облдержадміністрації, з вимогами покарати малолітнього хулігана, який зневажає бабусю і брутально лається з нею або розібратись із сусідкою, яка жене самогон і споює всіх представників чоловічої статі на селі. Не кажучи вже про спори за межі, паркани, спільні коридори чи окремі двері… Спільним у цих епізодах було те, що усі мої прохачі сліпо вірили і щиро сподівалися, що ось вже зараз Бондар озброїться кийком, «надає по шапці» усім кривдникам, декого за аморальні вчинки відправить у виправну колонію чи на примусове лікування – і Правда восторжествує! Мені було ніяково пояснювати цим, переважно літнім людям, що з такими питаннями слід звертатися до правоохоронних органів чи до суду. Бо після моїх слів я бачив в їх очах глибоке розчарування – їм демонстували Силу Правди, а вони прагнули Правди Сили.
 
Але чи думали ці люди, що було б, якби я мав повноваження карати і милувати без розбору на власний розсуд і якби їх сусідка (хуліган, землевпорядник тощо) встигли звернутися до мене раніше? І чи не були б покарані батьки хулігана, що залишили його підсліпуватій бабусі на виховання з пристойною сумою грошей, цінність яких дитина неспроможна усвідомити? Чи не виявилося б раптом, що спірна земельна ділянка свого часу була самовільно захоплена і, хоч оброблялася ним 30 років, але не належить родині скаржника?
 
Якщо хтось думає, що звичка апелювати до влади як до примусу  характерна тільки людям старшого покоління з радянським тоталітарним світоглядом – він помиляється. Для мене показовими були квітневі пленарні слухання на сесії обласної ради питання «Про стан захисту суспільної моралі в області». Доповідачі різних рівнів та виступаючі депутати з традиційно ліберальними поглядами щиро жалкували, що Національний комітет не має повноважень цензури щодо журналістських матеріалів, що не можна державним циркуляром заборонити писати і видавати «неугодні» книжки, співати неугодних пісень, транслювати неугодні передачі. Але чи порахував хтось із виступаючих, це ж скільки цензорів з бланками циркулярів необхідно приставити до кожного засобу масової інформації і чи допоможе в такий спосіб зредагований ефір виховати у дитині – повагу до батьків, у молоді – здоровий спосіб життя, у пролетаря – шанобливе ставлення до приватної власності?
 
Дуалізм  завжди був характерним для словянської ментальності. Спираючись на цю архаїку, нам нав’язують думку, що єдиною альтернативою правової анархії та суспільного нігілізму (які спостерігаємо зараз) може бути тільки диктатура та всепоглинаючий контроль, що по суті означає  вибір між двох зол. Це вже неодноразово траплялося в українській історії. Але бажаючи справедливого проводиря, частіше отримують пихатого деспота. І чи в царі справа?
 
Як на мене, українському суспільству катастрофічно бракує відповідальності, причому на всіх рівнях – як на владних київських пагорбах, так і в територіальних громадах і безпосередньо в родинах. Гостро відчуваючи цей недолік суспільної організації, невміло користуючись демократичними механізмами притягнення до відповідальності злочинців від політики, економіки, цивільного чи господарського права -  люди насправді шукають захисту та гарантій свого майбутнього. Вони готові жертвувати елементами своєї приватної свободи задля суспільної стабільності та справедливості. Але аж ніяк – не задля безмежної влади політичних лідерів чи авторитетів.
           
Виховати почуття відповідальності в українському суспільстві сьогодні – вже складно, але можливо. Необхідно покласти край колективній безвідповідальності місцевого самоврядування, політичній безвідповідальності партійних списків, потоку суспільних провокацій та маніпулювання громадською думкою.
 
Теорія педагогіки твердить, що найкращий спосіб виховання – приклад. Лише особисто дотримуючись декларованих принципів і правил, можна навчити когось їм слідувати. Тому українське суспільство потребує не сильної руки, а сильної духом політичної еліти, сформувати яку можна тільки через механізми особистого представництва та особистої відповідальності.
 
Я та мої однопартійці категорично проти «новітніх» ідей виборів Президента в Парламенті, голів виконкомів – в радах, депутатів – в «закритих» партійних списках. Бо це стане ще більшим посиленням безвідповідальності, позбутись якої прагне український люд. І якщо наша Конституція проголошує народ єдиним джерелом влади, то кожен громадянин, делегуючи комусь право державного управління і примусу, повинен мати можливість спитати безпосередньо з того, кому він це право делегував, за свої негаразди чи кривди. Спитати з усією Силою. Бо то – його громадянська Правда.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
На сьогодні в діяльності політиків відсутня об’єднуюча фундаментальна складова, яка б приводила українську політику до спільного знаменника, який називається національним…
Луцькому міському голові Шибі Б.П. Начальнику Луцького міськрайонного відділу ДАІ УМВС у Волинській області Віскунову Ю.М. Депутатський запит До мене,…
(народна приказка)   Розкішне життя не за можливостями, бум незабезпечених кредитів, підняті до небес ціни на нерухомість, невиправдано високий ріст…
Коментарів: 17
Анонім Показати IP 28 Квітня 2009 11:25
Як каже народна мудрість "Чия б корова мичала, а твоя краще б помовчала". Не таким, як Бондар розглагольствувати на такі теми... Видно було їхню роботу по розкраданню,і відповідальність за Майдан, хамське ставлення до дюдей,і судові справи.
Анонім Показати IP 28 Квітня 2009 11:25
Люди йдуть до Губернатора, тому що не вірять ментам, судам і тому подібним. Нажаль очільник області не має такого права як карати та виносити вироки. Шкода! А був би порядок!
Олесь Показати IP 28 Квітня 2009 12:52
Нормальна стаття. Підтримую!
Анонім Показати IP 28 Квітня 2009 13:38
Наші губернатори хлопці ще ті. Володимир Налькович повністю дискредитував себе та Нашу Україну і втік звідти під крило ЄЦуна Балоги. Яке їхало, таке й здибало. Романюк теж не кращий. То в любві секретаріату і президенту клянеться, то не встиг приїхати на Волинь Сєня Яценюк, як губернатор, таємно від Балоги, зустрічається з Сєнєю, клянеться йому у вірності під час таємної вечері і потім тремтить щоб не взнав Балога. Це хто нам буде подавати приклад: кролячі лизуни?
Знайка Показати IP 28 Квітня 2009 14:36
Чого насправді хоче Бондар читайте в статті з "Коментарів" про казус Шиби http://www.comments.ua/?art=1240501426
Savur Показати IP 28 Квітня 2009 17:17
АНОНІМУ. Тільки таким людям як Бондар і треба говорити про реформи влади, бо він попрацював у цьому, знає систему з середини, її позитиви і негативи.
Знайці Показати IP 28 Квітня 2009 19:10
А власні роздуми, про те, хто претендуватиме на протерте марно Шибою крісло?..
Анонім Показати IP 28 Квітня 2009 21:15
to "Анонім 28 квітня, 11:25" +1000
Семен Прямий Показати IP 28 Квітня 2009 22:03
А як щодо відповісти за гарячу воду для 33 і 40 кварталів? Або за те, що ФК Волинь ще грає у футбол. І за Карпомиза, який розвалює економіку області. Починати справді треба з еліти. Усіх - на нари! Крім Шиби
Михайло Показати IP 28 Квітня 2009 22:35
Приємно те, що Бондар, побувавши на різних посадах, продовжує абсолютно тверезо і без зайвого популізму дивитись на процеси які відбувають в державі. З більшістю тез можна погодитись, з деякими можна сперечатись, але точка зору автора цілком адекватна. А тупо критикувати в нас можуть усі, ось тому то ми і живемо так як живемо, тому що свої, пять копійок можуть вставити всі хто завгодно, а присвятити 5 хвилин для доброї справи чи тверезих роздумів немає кому.
Відвертий Показати IP 28 Квітня 2009 23:37
Починати треба розганяти таку еліту як Бондари в першу чергу. самі себе називають елітою і дуже втішаються з того. Шантрапа злодійська! А починати дійсно потрібно з такої так званої еліти - сажати за грати, але немає кому, у наш час немає моральних людей, все зведено до одного і того ж - грошей, тому і немає еліти.
Славык Показати IP 29 Квітня 2009 01:13
У тюрму!
Семену Прямому Показати IP 29 Квітня 2009 08:41
Шибу теж - на нари, ну хіба може на м'якші якісь, комфортніші.
Ще той Показати IP 29 Квітня 2009 09:02
Нормальна стаття! Цілком підтримую Бондаря.
Абракадабра Показати IP 29 Квітня 2009 09:10
Бондара - на нари. За те, що вивів у політику Шибу. Того - туди само - А Нальковичу ж не одному там скучати ;)
Анонім Показати IP 29 Квітня 2009 13:45
Дааааа.. Володимир Налькович :-))Дивлюсь з народною повагою в вас все добре)))))))))
Анонім Показати IP 29 Квітня 2009 19:34
Ваш час вийшов дайте дорогу другим!Ви вже попробували і нічого хорошого не показали.А рівень довіри найнижчий в області.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus