USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Віктор Олійник: Гроші не винні

Події на валютному ринку останніх тижнів довели, що гривня припинила девальвацію: її ринковий курс сягнув  рівноваги.
 
Тепер можна спокійно озирнутися у минуле і проаналізувати, а що ж, власне, сталося з гривнею. Чому у Росії та Польщі національна валюта девальвувала на 30%, а українська гривня втратила свої позиції відносно долара удвічі?  
 
Можна довго говорити про платіжний баланс, але давайте будемо чесними: куди пішли мільярди, виділені декільком комерційним банкам на рефінансування? Чому саме цим банкам були виділені гроші?
 
Відповіді від Стельмаха добитися неможливо. Чи не тому, що економічного обгрунтування немає, а справжні мотиви голови Нацбанку потягнуть на кримінальну справу — про «відкати» за виділені гроші сьогодні у Києві не говорить хіба що лінивий.
 
Адже з жовтня 2008 по лютий 2009 року НБУ виділив банкам більше 10 млрд. дол. нібито для кредитування економіки й підтримки середнього й малого бізнесу. Яке підприємство отримало ці гроші? Жодне!
 
Всі вони негайно були спрямовані на покупку валюти.
Саме це, а не преславуті «панічні настрої населення», послужило головною причиною обвалу гривні.
 
Для прикладу: з понад 7 мільярдів гривень, які отримав банк «Надра» понад 5 мільярдів було використано для купівлі валюти, що призвело до ще більшого знецінення гривні. 
 
Таким чином використовуючи транші НБУ, «наближені» комерційні банки заробляли сотні мільйонів доларів на різниці курсів. Прибуток сягав 200, а то й 1000% річних! Особливий цинізм спекуляціям надає той факт, що частина банків отримували свої прибутки за рахунок пограбування народу України. Адже автоматично вслід за на дріжджах зрісшим доларом, зросли у вартості всі товари народного вжитку, що мають імпортну складову (а це до 85% вітчизняного ринку!)
 
Чи є це державним злочином? Безумовно.
З точки зору здорового глузду, у цій ситуації винні банкіри негайно мали б бути покарані. Як це робиться у всіх цивілізованих країнах.
 
А що зробив Нацбанк? Якщо проаналізувати антикризові заходи, вжиті регулятором фінансового ринку для його порятунку, то він  лише  єдиний — заборона достроково забирати депозити. Нехай цей захід був продиктований благою метою порятунку банківської системи, а заодно й економіки, але факт залишається фактом: правила гри були змінені в процесі самої гри.
 
До того ж не на користь громадян. Та й банки матимуть від цього сумнівну вигоду. Ми добре пам’ятаємо як довго завойовувалась довіра до них українців після замороження вкладів Ощадбанку СРСР. Сьогодні ситуація аналогічна.
 
Хто понесе свої кревні в банк, коли забрати їх звідти не зможе? Та комерційні банки уже дуже швидко заплатять за свою жадібність і ненадійність по відношенню до клієнтів. Їх довіру збережуть тільки найбільш порядні. Адже без нормальної роботи банківської сфери з нинішньої кризи ні українська, ні світова економіки із кризи не вийдуть.
 
А от чиновники Нацбанку під прикриттям Президента мають можливість вийти з води «сухими» і багатими. 
 
Гроші люблять тишу. Але якщо буде тиша, то хіба зможуть заробити господарі кабінетів на Інститутській мільйони доларів?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
15 травня було прийнято Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні». Він викликав неабиякий резонанс у нашому суспільстві. У неділю…
    Українське село додатково отримає до кінця цього року 1 мільярд 715 тисяч гривень. З цих коштів 1 млрд.…
Я знав, що у парламенті буде важко працювати, але настільки важко  —  уявити не міг. Прикро, що серед депутатів цього…
Коментарів: 8
справедлива Показати IP 16 Березня 2009 13:47
Гроші не винні, винна влада, яка за своїми чварами більше нічого не бачить як руйнується держава і страждають люди
І. Чуб Показати IP 16 Березня 2009 17:32
Гривня щодо долара девальвувала не удвічі, а на 60 відсотків, а щодо бівалютної корзини - ще менше. Не маю часу аналізувати усі проколи шановного автора, але цей - не останній. Ще, якщо можна, поясніть і цю тезу: "Прибуток сягав 200, а то й 1000% річних".
Вінстон Показати IP 17 Березня 2009 09:58
Пане Чуб! Що Ви хочете від Олійника? Йому Кирильчук написав на бумашці, а він її просто опублікував нечитаючи! Таким Народним депутатам повинно бути соромно!
Анонім Показати IP 17 Березня 2009 21:34
Згідний з позицією Вінстона. Олійник не депутат, а випадкова жертва процесу. Нехай з Губським і з Кирильчуком порадиться - дізнається куди гроші уходять.
Анонім Показати IP 18 Березня 2009 22:47
Коли вже Юля розбереться з нацбанком??? Куди дивиться Президент??? Його дії- зрада народу України.
Анонім Показати IP 23 Квітня 2009 21:51
З вашої публікації видно що ви не економіст, краще займіться викладанням історії в школі, хоч враховуючи ваше комсомольське минуле яб і цього вам не радив.
Нововолинськ Показати IP 24 Квітня 2009 08:26
Прикро читати про Олійника думки анонімів, які жодного разу не звертались за допомогою до цього депутата. Олійник може своїх грошей не має , а от державні на свій округ вибиває. Проводить прийоми виборців регулярно і реально допомагає людям. Я особисто звернулася за путівкою для дитини. Результата-дитина їде на лікування в Солотвино. Переді мною заходили люди по ремонту дороги в Нововолинську (там діти гублять чоботи у калюжах) .На сьгодні ями всі підсипані. ТАК ОТ перед тим як писати брехню на нормальну людину вивчить питання Особливо ВІНСТОН. Доречі жодного депутата ВР крім Олійника ми в Нововолинську не бачили. Підкажіть но ,наклепники, до кого крім Олійника взагалі можна звертатися????
Анонім Показати IP 24 Квітня 2009 08:36
Поясніть , при чому Олійник до Кирильчука? Олійника витягла особисто ЮЛЯ. От він і паше на неї та на округ, а що в тому поганого для людей? Навпаки , хочеться подякувати Тимошенко, що бере в команду незажрану молодь, які дійсно працюють на благо країни. Хоча і не всі.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus