USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Віктор Олійник: Антиукраїнський шабаш в Українському Домі
В один із квітневих вечорів, проходячи у Києві біля Українського Дому, звернув увагу на велику кількість міліціонерів та залізну огорожу навколо нього. Всередину пропускали лише після огляду особистих речей. Мене дуже зацікавило, що ж такого надсекретного відбувається в Українському Домі? Увійшовши у приміщення буквально онімів. Такий надзвичайний рівень безпеки забезпечували для виставки «Волинська різня: польскі та єврєйські жертви ОУН-УПА». Враження — надгнітючі. Але не від вбивчого документального фактажу, а від його спотворення.
По-перше, назва виставки. Трагічні події на Волині 1943 року «різнею» називають лише польські шовіністи. І всім відомо, що на Волині у 1943 року євреїв практично уже не було — їх знищили німці. Вояки УПА до цього не мають ніякого відношення.
По-друге: зміст виставки. Про волинську трагедію як таку там взагалі не йдеться. Про це навіть свідчать написи на стендах:
«Геноцид - Львівське воєводство, такий-то повят, 1939-1946 рр», «Геноцид - Тернопільське воєводство, такий-то повят, 1939-1946 рр», «Геноцид - Станиславовский ( Ивано-Фанкивське (sic!)) воєводство, такий-то повят, 1939-1946 рр»
Якщо про «повяти», то організатори такої виставки мали б знати, що така адміністративна одиниця із Західної України зникла у 1939 році з приходом радянської влади. А тому загони ОУН-УПА в середині 40-х років до них не могли мати ніякого відношення.
Але це невеликий штрих, яким хочеться підкреслити масштаби історичної фальсифікації.
Найголовніше — фотографії. Трупи людей великим планом і військові у польській формі. Під цими фото підписи «Поручик Армії Крайової, вбитий УПА там-то..» і тому подібне. Польські військові на виставці показані, як «безневинні мирні жертви українських бандитів». Ні слова про те, що ці «безневинні жертви» у військовій польській формі мали зброю і ґвалтували українських жінок, перерізали горло українським чоловікам, спалювали українські села.
Більше того, за «жертв» УПА видані ті, хто був розстріляний НКВС або німцями. Знаковий підпис: «Такий-то й такий-то загинув від репресій НКВС по доносу українців» . Українців на цій виставці представлено як кровожерливих нелюдів, які вбивали нізащо мирних поляків і євреїв. Стала зрозумілою присутність міліції — таку «цінну» виставку дійсно треба охороняти. Бо не всі в Україні, як пан Табачник, «молороси».
До чого ми дійшли! У центрі української столиці принижують гідність українців. І все це під охороною українського спецназу. Важко припустити,що щось подібне могло статися приміром у Варшаві чи Москві. Наші сусіди ніколи не дозволять принизити власну історію, тим більше перекрутивши факти.
Я розумію, що нинішній владі ненависно все, що пов’язано з немосковською історією України. Але чи можна дозволяти собі маніпулювати такими складними періодами в нашій історії?
А найгірше — це те, що після Києва організатори збираються повезти виставку у Донецьк, Луганськ, Одесу. Просто боюся подумати, які будуть враження після неї у наших громадян, які проживають там. Адже про те, що відбувалося на Західній Україні під час другої світової війни вони знають лише у контексті радянської історичної науки. А там, як відомо, все було просто — проти радянської влади, значить проти свого народу. А це далеко не так.
Багато чого стало зрозуміло, коли назвати організаторів виставки Це ВГО «Російськомовна Україна», яку очолює народний депутат з Партії регіонів Вадим Колесніченко, співорганізатором виставки з польського боку є Stowarzyszenie Upamiętnienia Ofiar Zbrodni Ukraińskich Nacjonalistуw z Wrocławia (Товариство вшанування жертв злочинів українських націоналістів із Вроцлава).
Коментувати щось ще потрібно?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
    Українське село додатково отримає до кінця цього року 1 мільярд 715 тисяч гривень. З цих коштів 1 млрд.…
В Україні є одна вірна прикмета: як тільки наближаються вибори, політики починають піднімати питання про статус російської мови. От буквально…
Події на валютному ринку останніх тижнів довели, що гривня припинила девальвацію: її ринковий курс сягнув  рівноваги.   Тепер можна спокійно…
Коментарів: 7
VSC Показати IP 19 Квітня 2010 10:15
Колесниченко известный провокатор, это не первая его акция. Нормальные люди, по обе стороны Буга, давно простили друг друга, и стараются жить в мире и понимании. А такие мрази, как Колесниченко, подобны свинье, которая всегда болото найдет.
АК88 Показати IP 19 Квітня 2010 17:39
І де ж був пан Олійник, коли "свободівців" з тієї виставки загребли менти? Тільки зараз нардеп згадав...
Знаючий Показати IP 19 Квітня 2010 23:31
На УНІАНі є ще цікавий матеріал - http://unian.net/ukr/news/news-371605.html Вятрович чітко все прокоментував
Волиняночка Показати IP 20 Квітня 2010 13:00
Волиняне, готуйтеся! Президент вже починає мститися тим областям, де перемогла на виборах Юля!! Який буде наступний крок???
Наталка Показати IP 21 Квітня 2010 09:17
Чи можна розцінювати організовану виставку як цілеспрямований крок по роз*єднанню Західної і Східної України? Навіщо це нашому президенту? Просто він точно знає, що западенці не будуть тихо коритися тому лиху, яке звраз діється в Україні! Як і багато років тому є причини подумати про повстання та силові методи впливу на діючу владу. Дуже прикро, що владою задіяно польську сторону. Але маю надію, що наші польські брати з розумінням відносяться до подібних антиукраїнських акцій регіоналів!!!
vip Показати IP 21 Квітня 2010 15:40
дурна ідея у часи , коли об"єднується Європа сіяти ворожнечу! Невдалий хід Колесніченка. Він за це, я думаю, по дупі від Батька получить!!!!!!!!
Zaremba Показати IP 10 Жовтня 2011 13:30
дійсно так...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus