USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60
Вероніка Романович: Вдається те, що розумієш
В чому кожного разу переконуєшся, незалежно, чи справа є особистою чи загальносуспільною.

Якщо про справи загальносуспільні, що так чи інакше стосується кожного громадянина України, то це - про реформування нашої країни з дикої на європейську. У загальному списку проблем найактуальнішою, на мій погляд, є проблема децентралізації системи територіального управління.

Власне, мова - не про децентралізацію, а про вдосконалення місцевого самоврядування. Децентралізація – це лише засіб, яким можна досягти цього вдосконалення. На перший погляд, очевидні речі, натомість знається на цьому невелика група людей. І ось виникає закономірне запитання, як можна реалізувати загальносуспільну справу, щодо якої значна частина цього суспільства не розуміється, а решта про цю справу нічого не знає.

Отже, треба інформувати, роз’яснювати, одним словом, вчитись. Що й відбувалось на Третьому форумі мережі вільних місцевих політиків, у Львові 11-13 грудня цього року. Учасники форуму - зі всієї України. Більшість із них знають один одного вже не один рік, мають певний політичний, адміністративний, громадський досвід. Приїхали на форум вчитись, бо далеко не всі знають про місцеве самоврядування. Очевидним було і те, що разом з слухачами вчились і розбирались у проблемах місцевого самоврядування і доповідачі. Перші мають такий сякий практичний досвід, другі – теоретичну підготовку. Лише Манфред Ріхтер – експерт Фонду Фрідриха Науманна (ФРН) виявився знавцем, який не потребував роз’яснень зо всіх базових питань місцевого самоврядування. Справа не в тому, що він німець, а в тому, що є представником інформаційно досконалого суспільства.

Підсумки обговорених на форумі проблем зводяться до того, що навіть в сучасних правових та економічних умовах місцеве самоврядування може бути більш як на 50% ефективнішим, аніж воно є. В першу чергу, це стосується формування, наповнення та виконання місцевих бюджетів. В Україні нема законів, які забороняють громаді брати участь у формуванні бюджету. Правда, громадяни про це не знають. Знають про це і далеко не всі депутати, хоча законодавство передбачає депутатське право формувати і контролювати виконання бюджету, на що в своїй публікації звертає увагу Сергій Карелін – експерт Центру політичних студій та аналітики – «У пошуках бюджетної демократії», 09 грудня 2014 року.

Отже, не безпідставними є очікування суспільства на реформи, особливо в бюджетній та податковій сферах. Ми потребуємо реформування виборчої системи адміністративно-територіальної реформи, але успіх цих реформ напряму залежить від компетенції та поінформованості суспільства з приводу їх мети та призначення. Те саме ми можемо сказати і про наших народних депутатів, певній частині яких суспільство могло б перекрити шлях до політичного шахрайства в разі обізнаності суспільства на справах, без яких воно й надалі животітиме.

Кожен, хто виявить бажання бути учасником Мережі Вільних Місцевих Політиків Центру Громадських Ініціатив, може долучитися до групи за посиланням: https://www.facebook.com/groups/mvmp.ua/

Вероніка Романович.
Учасник першого - третього форумів МВМП Центру Громадських Ініціатив.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Корупції бути, якщо громадяни України і надалі вважатимуть, що справа поборювання корупції є справою виключно державних органів. Навіть більше -…
7 вересня 2015 року, об 10:30 Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» м. Київ, вул. Рейтерська, 8/5а Прокуратура є єдиною державною структурою, яка…
Всі ви добре обізнані на тому, що в 2015-2016 роках мають відбутись суттєві зміни в системі місцевого самоврядування та місцевого…
Коментарів: 1
Tapiwanashe Показати IP 2 Квітня 2015 03:30
Thank you so much for this aritlce, it saved me time!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus