USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Петро Гоцалюк: Стратегічне планування розвитку міста

 
Динамічний розвиток технологій, економіки і суспільства ставить перед містами все нові й нові завдання. Управління розвитком міста у таких умовах вимагає від представників територіальної громади спеціальних знань і навичок. Сучасним інструментом управління розвитку територіальних громад,  в умовах постійних змін у зовнішньому середовищі і пов’язаної з цим невизначеності є методологія стратегічного планування.
 
Процес стратегічного планування передбачає системний підхід до управління змінами і створення найоптимальнішого майбутнього. Це творчий процес визначення і виконання найважливіших дій з урахуванням сильних і слабких сторін розвитку міста, загроз та можливостей, який вимагає як формальних, так і неформальних процедур його реалізації.
Сучасний  стан місцевого та регіонального розвитку характеризується:
- кризою житлово-комунального господарства, систем енерго-, паливо-, водозабезпечення і соціальної інфраструктури;
- поглибленням диспропорцій у соціально-економічному стані територіальних громад та регіонів та ін.
Головним напрямом роботи і критерієм ефективності сьогодні повинно стати підвищення ступеня задоволення соціально-економічних потреб мешканців кожного міста, на основі комплексного розвитку регіону.
Економічний розвиток громади  – це процес співпраці людей, що складають громаду, заради створення багатосторонньої та сталої локальної економіки.
          Розвиток територіальної громади відбувається у трьох взаємопов\'язаних напрямках: соціальному, економічному та екологічному.
 
Соціальний розвиток - це процес підвищення соціального добробуту населення територіальної громади на основі забезпечення соціальних стандартів життя, гарантованих державою. Категорія \"соціальний добробут\" містить у собі всі сторони й основні компоненти життєдіяльності людини, до яких належать умови життя, рівень задоволення потреб людини в різноманітних сферах їх проявів, а також показники якості розвитку людини, тобто інтегральний рівень якості її життя.
         Взаємозв\'язок між економічним і соціальним розвитком муніципального утворення полягає в тому, що соціальний розвиток є пріоритетним напрямком місцевої економічної та соціальної політики, що стимулює розвиток економічний,  в той же час соціальний розвиток неможливий без розвитку еконо­мічного, останній втрачає сенс без розвитку соціального. Соціальний та економічний розвиток є взаємообумовленими і становлять єдину комплексну систему.
 
Економічний розвиток міста спрямовується на підтримку всіх форм бізнесу, його розширення та заохочення владою, неурядовими організаціями та приватним сектором; формування нових інституцій, які сприяють економічному зростанню на відповідній території; сприяння диверсифікації виробництва та розвиток альтернативних галузей; удосконалення існуючих потужностей для вироблення нових видів інноваційної продукції.  Тобто основою стратегії повинні стати: заохочення приватного підприємництва; ефективного використання місцевих ресурсів; створення нових робочих місць; розширення податкової бази для збільшення надходжень до  місцевого бюджету; запровадження нових методів та інструментів регулювання регіонального розвитку з боку місцевих органів влади. 
 
Екологічна складова повинна забезпечувати формування екологічно збалансованої системи природокористування на основі екологічно безпечних технологій та адекватної структури виробничого потенціалу у промисловості, енергетиці, будівництві, в транспорті та ін., запровадження інтегрованого управління водними ресурсами з метою їх збереження та відтворення.
Екологічна стратегія міста сьогодні  – це підвищення ступеня захищеності населення та довкілля від радіаційного впливу, стабілізація і поліпшення екологічного стану в місті.
З 2006 року у місті реалізовуються заходи стратегічного плану економічного розвитку міста який був підготовлений спільно із проектом «Економічний розвиток міст» за підтримки USAID. На сьогодні для міста Луцька основою розробки нової стратегії розвитку стає комплексний підхід до підвищення якості життя в місті.
В сучасних умовах необхідно звертати більшу увагу на  ресурсозабезпечення, а саме систем тепло- та водопостачання, що і стало пріоритетним напрямком у роботі спрямованій на розширення та доповнення діючого стратегічного плану економічного розвитку модулями гуманітарного розвитку та розвитку інфраструктури.
В рамках гуманітарного модуля стратегічного плану необхідно визначити основні напрями забезпечення сприятливих умов для всебічного розвитку різних категорій мешканців міста, розробити основні стратегічні цілі щодо розвитку освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров’я.
           Стратегічними цілями у модулі розвитку інфраструктури повинні стати: якісне оновлення системи теплозабезпечення, реформування житлово-комунального господарства міста, покращення благоустрою та охорона навколишнього середовища.
Сьогодні триває робота над збором інформації та формуванням профільних комітетів, які розроблятимуть стратегічний план розвитку, куди будуть включені представники громадськості міста, депутати міської ради та ін.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
  Завжди цікаво знати як живуть сусіди. Якщо говорити про сусідні міста, в яких буваємо досить часто, то слід зауважити,…
Одним з основних показників рівня життя населення є показник доходів від трудової діяльності, в тому числі середньої заробітної плати. За…
          На мій погляд, основні фактори розвитку сучасної світової економіки - це гроші, ринки збуту, інформація, доступ до енергоносіїв. 1.Гроші. Зараз…
Коментарів: 4
Вінстон Показати IP 2 Квітня 2009 09:14
Одні слова, а цифри, факти, де?
Анонім Показати IP 2 Квітня 2009 11:02
повчіться у О.С.Чернецького.
Аlex Показати IP 2 Квітня 2009 11:45
Дякуємо п.Петре за лекцію, але ми не студенти. Дійсно, хочеться більш детальну інформацію про розвиток нашого міста. Можливо, напрямки або перспективи стратегічного планування ( не загальні, а стосовно Луцька ).
Анонім Показати IP 2 Квітня 2009 13:29
А що хотів сказати? Стратегічне планування розвитку міста - це особиста справа? Відсутній сайт міської влади?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus