USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55
Ольга Бузулук: День Незалежності і справжні цінності
Бабуся помирає останні двадцять років. Бо хіба ж то життя? Кілька паралічів, інсультів, а ще стільки нервів і хвилювань протягом всього життя? «Не жила, а мучилась», - каже вона часто. У минулому часі – так, ніби вона вже там, у раю! Хоча при цьому всьому завжди зберігає оптимізм і старечу усмішку на поораному зморшками обличчі.

Я знаю, що бабуся уявляє себе в раю. А інакше їй нікуди. Бог не мав би рації, якби не забрав її саме туди. І вимолила старенька собі те пристанище. Бо кожного ранечку, кожного вечора, перед тим, як обідати, годинами читає молитви з пожовклих молитовничків, бубонить щось собі під ніс і ніколи не переривається на розмови чи сторонні звуки. І лише опісля цього вмивається, споживає їжу, переодягається на ніч. Але яка там їжа, яке переодягання, коли тільки однією лівою рукою може ворушити та однією лівою ногою. Праві рука і нога двадцять років уже, як колоди. Але ця мудра-премудра жінка сама встає, сама одягається, сама розчісується і опуджує хустку.

Якби ж то тільки це! Гей-гей! Людина, яка тридцять років пропрацювала ланковою і різноробочою у колгоспі, не може сидіти без роботи, навіть будучи настільки паралізованою. Вона і шиє, і в’яже, і пришиває. Вона і крутить голубці, і місить тісто, і ліпить пироги. Вона і перебирає горох, і миє овочі, і обрізує яблука на сушіння. Вона і солить, і перчить, і присмачує. Одним словом, бабуся завжди в роботі, в ділі. А нам завжди соромно, бо чогось не знаємо, не вміємо і не хочемо навіть вчитися. Ось мені, її двадцятип’ятирічній внучці, не вклалося в голову оте шиття на машинці всіляких станіків, валянок, рукавиць. Мені не вклалося в голову оте настійне читання молитов. Мені не вклалося в голову навіть, як можна паралізованою, майже не рухаючись, нашити одіял і подушок внучкам на придане!

Моя дорогесенька бабуся завжди переживає тільки за одне: як житимуть її любі внучата, особливо внучки? Бо що бабусі? Жодні її надії на нормальне достойне життя в незалежній Україні не справдилися: ні в 1991, ні в 2004, ні в 2010. Як не переживала, як не думала, як не молилась, але не сталося так, як їй хотілось. Тепер їй вже тої політики не треба. Побачила і відчула вже не раз ставлення до себе з боку влади: і старої, і нової. Натерпілась. Досить вже з неї. І з тата досить. І з мами. Слава Богу, поки є руки-ноги – не пропадемо. А політика як була, так і буде все одно. Нам від того ні тепліше, ні холодніше. Тільки нам жити не заважайте. Бо ми – на своїй землі, і ми її любимо. Ми знаємо, що таке праця на ній. Дякувати, що бабуся розказала за життя стільки, що ого-го. Ми знаємо справжні цінності: рідна земля, любов і справедливість. Так і живемо. І бабуся наша – серед нас.
Сьогодні нам кричать звідусіль про демократію, першопочатковим трактуванням якої є «влада народу». Але це, погодьтесь, звучить нині цинічно. Навіщо влада і свобода бідним українцям, яких переважна більшість в державі? Адже їхня матеріальна залежність перекреслює всі формально задекларовані права і свободи.
Нині більшість політиків намагаються рятувати країну захмарними економічними обіцянками, визнаючи, що життя все ж таки неможливо покращити «вже сьогодні» і негайно. Та мудрі люди розуміють: не це основне. І все більше й більше звертають увагу на інші речі, що можуть спричинити виздоровлення нації. Викорінення егоїзму, любов, освіта. А ще – відповідальність за слова, дії і навіть за думки. Насамперед це стосується представників влади.
Тому – я бажаю своїй країні нормальної національної ідеї, яка полягає у моральному одужанні і відповідальності всіх громадян, особливо представників влади. А більше – поки нічого не бажаю.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У 2014 році місцеві лікарі поставили дитині діагноз – дитячий церебральний параліч, подвійна геміплегія, згинальні контрактури колінних і гомілково-ступеневих суглобів.…
Вчора в Україні відбулися святкові заходи з нагоди Дня Незалежності. Українці вийшли на вулиці і площі міст у вишиванках і…
25 років з дня проголошення незалежності відзначає сьогодні Грузія. Святкові заходи по всій країні триватимуть два дні - 26 та…
Коментарів: 7
Максим'як Оля Показати IP 23 Серпня 2011 12:07
Ольчик, твої б побажання та Богу у вуха, як-то кажуть. Головна біда українців - на язиці одне, а на ділі - дуже часто зовсім протилежне. На жаль.
ПРОХОЖИЙ Показати IP 23 Серпня 2011 15:14
Гарно написано. Це вже - література.
Spaceman Показати IP 23 Серпня 2011 17:28
Гарно написано і дівчина гарна :)
Олександр Пирожик Показати IP 23 Серпня 2011 18:15
Публіцистика, причому вишукана. Гарний дарунок українським читачам до свята їхньої держави. Пиши ще!
Oleg1982 Показати IP 23 Серпня 2011 23:42
за 20 років у нас стало дві України. Перша Україна Президентсько - Депутатська, де навіть не знають скільки хліб з молоком коштує, друга Україна це та де живемо ми, прості українці... З днем Незалежності (нашої Незалежності)
Андрій, колега Показати IP 24 Серпня 2011 12:49
Гарно почали Олю. А закінчили - банальним моралізаторством. Хоча, в НАШ день незалежності може й без нього - нікуди... не знаю. В усякому разі респект за щирість
Лучанка Показати IP 24 Серпня 2011 14:35
Я аж плакала=) як це читала! Така правда..., на с-ки мало залишилося морально свідомих людей, чесних, простих, віжкритих, добрих, достойних чогось, а якщо і є, то їх просто затоптують, тому що нормальним людям важко серед простіть мене "бидла", але це факт!!! Дай Боже правди твоїм словам, молодець якщо саменька написала, дуже правельно! Так тримати! Зі святом, країно!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus