USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Олександр Чижик: Про банки – без рожевих окулярів

Розмови про кризу таки добряче набили оскомину. Власне, як і пошук винуватців  тими, у кого «рильце в пушку». Із силою підліткового максималізму вони готові вчепитися в чуприну кожному з криком: «Це ти винен, дурню!» й почути у відповідь: «Хто обзивається, сам називається». 
Скажіть на милість: за умов, де замість логічного мислення панує емоційність схвильованої домогосподарки, хіба можна адекватно оцінювати ситуацію? Відтак пропоную бодай на кілька хвилин виринути з того хаосу, який щодня бачимо в ЗМІ, і спробувати тверезо проаналізувати фактори, що призвели до сьогоднішнього стану та побачити помилки з тим, аби уникнути їх у майбутньому.
Власне, забігаючи наперед, скажу, що не вдаватимусь до аналізу історії криз  30-х  років у США, як і решти іпотечних криз, які з певною періодичністю розгортаються у країнах світу.  Не тільки тому,  що знайти щось спільне у цих кризах з тією, яку переживаємо сьогодні, можна досить умовно. Але й тому, що історії виходу з них написані переможцями. Народ же в цих кризах жодного разу не вигравав…
На мій погляд, відліком кризи в Україні можна вважати 2002 рік. Адже саме тоді  кредитний портфель зріс аж на 35%! Це дало перший поштовх стрімкому розвиткові кредитування. Ми відчули себе багатими, зітхнули з полегкістю, бо нам дали зрозуміти, що відтепер ми живемо як справжні європейці – маємо те, чого хочемо, - вже і зараз. Подумаєш, якийсь там кредит!
Уже 2003-го року кредитний портфель, мов Вінні-Пух після походу в гості до Кролика,  «роздувся»  на 46%, а потім щороку збільшувався на  70% аж до 2007-го. Грошової маси стало так багато, що ціни на нерухомість злетіли до небес.  І можливість легко на цьому заробити одягнула на перенісся українцеві  рожеві окуляри! Він відчув себе нечувано багатим, це п’янке відчуття  призвело до безпечності і навіть легковажності!  Втім, пересічного українця можна зрозуміти: він так довго не мав нагоди отримати все і зразу, і ось опинився майже на порозі райського життя.
Влада повелася в цій ситуації аж ніяк не краще. Вона теж, виявилося, не проти полуди на очах. І досить довго прагнула «не помічати слона», аж поки після обмеження видачі кредитів у жовтні 2008 року  розкручений маховик незбалансованої економіки України почав миттєво втрачати оберти. Овердрафт, який складав основу для виплати заробітної плати на промислових підприємствах, банки скасували. Почалася хвиля банківських вимог дострокового повернення кредитів. Усе це істотно зменшувало й зменшує надалі  обсяг грошей в обігу.  На зміну над-споживанню  приходить міні-споживання.
І коли говорити про роль влади в  процесі виходу із кризи, то з цілковитою впевненістю можна стверджувати, що все залежить від того,  кого з учасників «кредитного процесу» вона захищатиме: продовжуватиме кредитувати і підтримувати банківську систему чи стане на бік позичальників (фізичних осіб, підприємців, підприємств).
У випадку подальшого курсу на збереження будь-якою ціною банківської системи у нині діючому форматі влада буде брати кредити за кордоном і латати діри, які з кожним наступним разом набуватимуть усе більших розмірів і зрештою проковтнуть нас разом із черевиками. При цьому влада намагатиметься зберегти «гарне обличчя  при поганій грі». Тобто і далі, усміхаючись стурбовано й трішки втомлено в об’єктиви телекамер (щоб ми із вами не дуже хвилювалися), демонструвати зусилля захисту інтересів громадян.       Насправді, на цьому фоні, як у страшній казці, потужні банки зберуть всю найкращу нерухомість та інші ліквідні активи через механізм продажу кредитних зобов’язань, відведуть за кордон зароблені надприбутки, а залишки сумнівних кредитів разом із депозитами залишать розгрібати владі!
Чому підтримка банків не стабілізує фінансовий сектор і аж ніяк – не захистить його позичальників?
Банк – це така структура,  яка, мов та заклопотана квочка, приймає депозити під своє «крило» для того, аби їх захистити від злого «хижака» -  інфляції. Для цього вони видають кредити комерційним структурам, аби заробити частину того,  що заробить з кредитних коштів підприємство. Відмовившись від такого кредитування, банк не може брати участі у перерозподілі доданої вартості, залишається без гарантованого прибутку, не може виконувати умов депозитних вкладів.
Повернення ж раніше виданих кредитів, що могло б «влити свіжу кров» в знесилену систему грошообігу, стає проблематичним через скорочення обсягів промислового виробництва до 30%, масове скорочення працюючих.  Переважна більшість комерційних структур керуються гаслом: «Які прибутки? Головне -- не вмерти!». 
Утримати банки від банкрутства  в такій ситуації можна через кредити Нацбанку, до чого тепер і вдається влада. Але, як бачимо,  така політика не має під собою реального економічного підґрунтя (росту ВВП), а тому поступово знецінить національну грошову одиницю та посилить кредитний тягар для громадян. У виграшній позиції мають шанс опинитися тільки кілька «своїх» банків, які з  часом проковтнуть усю решту знецінених конкурентів.
Усі процеси, що відбуватимуться у банківському секторі, безумовно відобразяться на позичальниках. Хочеться волати до кредитозалежних людей і підприємців, які наразі почуваються зовсім кепсько, зігнувшись утричі під гнітом боргів: «Люди! Нові кредити й перепозичання грошей тільки погіршать Вашу ситуацію!»
Звичайно, безболісних методів подолання криз не існує, але ефективні – є. Вони потребують рішучих та невідкладних дій. Банки уже втратили цінний час для виживання.
Звісно, кредитів «дарувати» не можна!  Їх слід обов’язково повернути.  Але, на мою думку, громадяни вправі вимагати від держави особливих умов обслуговування наданих у «період легковажності» кредитів.  Як на мене, держава має викупити у банків кредитні зобов’язання українських позичальників, перевівши їх у національну валюту. Яким буде курс перерахунку кредиту, особливого значення не має. Але є два дуже важливих моменти – швидкість вливання грошей у банківську систему через викуп боргових зобов’язань громадян  та термін повернення позичальником свого боргу, звільненого від відсотків,  перед державою! 
Влада повинна активувати ці процеси через уповноважені державні банки. І тоді їй не потрібно буде підтримувати «свої» банки.  Доречними і потрібними стануть введення арбітражних керуючих для банків з проблемним поверненням депозитів з одночасною забороною перепродажу кредитних зобов’язань фізичних і юридичних осіб.
На мою думку, саме такий механізм у вправних руках може стати ножицями, достатньо гострими для звільнення від кредитного зашморгу, який позбавляє кисню як позичальників, так і банки.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
    Наша землячка Тетяна Ємірова в «Українській правді» виводить «нову форму геноциду – кредит». Свої тези вона будує на…
Аналізуючи програми кандидатів у Президенти України, розтиражованих ЦВК напередодні Нового року, вкотре ловлю себе на враженні «дежавю». П’яті вибори поспіль…
Фотопортрети жінок, які борються з раком, презентували лучанам у рамках виставки, спрямованої на підтримку онкохворих та боротьбу з канцерофобією у…
Коментарів: 9
Анонім Показати IP 18 Березня 2009 09:09
Давай друже конкретніше -набрався кредитів, як [вирізано - цензура] блох, і не можеш їх повернути? Визнай, що не вистачило розуму! Нічого підводити теоретичну базу і узагальнювати. Загалом допис - неточне відтворення прочитаного у пресі.Зуд графоманства? Займіться чимось іншим, більш кориснішим для суспільства - грузіть, наприклад, вуголь.
Анонім Показати IP 18 Березня 2009 09:52
не беситесь, Аноним, а то такое ощущение, что у вас тоже с банками проблема
Ігор Показати IP 18 Березня 2009 10:22
Заголовок інтригуючий, але текст статті звичайне переписування центральних фінансових видань. Ніякої конкретики. Значно краще на цю тему написали б звичайні фінансові аналітики.
Анонім Показати IP 18 Березня 2009 11:46
Ничем не удивил. Мыслишки - ворованы, идейки - не свежи. Непонятно только зачем эти авторы-популисты, политики местного разлива, лезут на блоги??? Их читают люди, имеющие доступ к аналитике в сети. А ваши мысли, скорее для митинга, площади, партийной сходки итд.
Сніговик Показати IP 18 Березня 2009 13:16
А чого це всі так стривожились? Може тому, що працюють в банках і скоро залишаться без роботи? Невже серед коментаторів немає людей з кредитами? :)
MT Показати IP 18 Березня 2009 14:56
я так розумію, по замислу мала бути аналітична стаття:... спробувати тверезо проаналізувати фактори, що призвели до сьогоднішнього стану та побачити помилки з тим, аби уникнути їх у майбутньому .. де фактори, де тверезий аналіз, де виявлені помилки, что і коли їх допустив, як уникнути такої ситуції в майбутньому, і в кінці-кінців що робити позичальникам та вкладникам.
Економ Показати IP 18 Березня 2009 21:10
"Яким буде курс перерахунку кредиту, особливого значення не має"??? Що за маячня? Це ж треба до такого додуматись! Одних і тих самих кредитних 10тис.$ (для прикладу)це 48 тис.грн. "докризисних" і 83 тис.грн. нинішніх. Зовсім "немає ніякого значення" для пересічного позичальника!!! Автор певно міряє своїми особливими мірками, судячи по собі. І друге: цитування чужих думок із ЗМІ без зазначення джерел походження,- є ПЛАГІАТ!
Саня Показати IP 18 Березня 2009 22:37
У мене є кредит. Перед тим, як його брати, вся родина рахувала дохід, запасалася пальтами, черевиками і всім іншим, щоб потім тратитись тільки на харчі і найнеобхідніше. Але вже зараз через інфляцію всі наші розрахунки пішли шкереберть. Стаття логічна в тому, чому так сталося і хто винен. Але поясніть мені, як я можу заставити владу викупити і розтрочити мій кредит, якщо столичні аналітики заробляють гроші якраз на тому, щоб навчити ту ж владу в чрговий раз мене з дітьми пограбувати?
Сніговик Показати IP 19 Березня 2009 11:15
До економа: Ви самі собі суперечите! Якщо це - плагіат, то цитована Вами теза належить комусь із геніїв. Якщо ж це думка автора - то це реалізована свобода слова (що думаю, про те й кажу). Щодо самої тези - усі українці колись уже були мільйонерами і добре знають, що абсолютна цифра справді зовсім не важлива. Головне - прогнозованість доходів і можливість цю "цифру" викласти зі свого гаманця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus