USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Микола Пасаман: Стихійні лиха: брудні потоки повені і ще брудніші грошові потоки

Велика біда з великою водою прийшла в Україну.
І друг, кажуть, пізнається в біді. Мешканці шести затоплених областей нашої країни переконалися у тому, що друзів у них багато на заході, сході, півночі й півдні держави та за її межами.
Але я не про це.
У лавині повідомлень із зони стихійного лиха, поміж потоками людського болю, який стискає й твоє серце, збурений розум виокремлює інше.
… Міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра одним з найважливіших факторів, що вплинули на наслідки паводку, вважає вирубку лісів у Карпатах.
… «Неконтрольовані суцільні вирубки лісів у карпатському регіоні, вивіз гравію з рік підсилили катастрофічну повінь», – заявляє голова Національного екологічного центру Ігор Сіренко.
… «Зараз можна списувати геть всі гріхи на екстремальні погодні явища, але ще 15 років тому було зрозуміло, що при такій варварській вирубці Карпатських лісів екосистема регіону колись так «бабахне», що почує не лише вуйко на полонині», – каже народний депутат, колишній міністр охорони довкілля і ядерної безпеки Юрій Костенко.
Не просто каже, як якийсь там політичний оглядач. Саме Юрій Костенко є автором  закону від 2000-го року про заборону суцільних вирубок лісів у Карпатському регіоні, яким оголошено десятилітній мораторій на таку господарську діяльність.
Отже, велика біда не лише наслідок стихії, а й результат незаконної діяльності одних та злочинної бездіяльності інших.
Народний депутат Костенко вбачає головну причину повені у створені цілої системи взаємної поруки і безкарності: «Влада, як правило, корумпована, тому, коли здійснюються суцільні рубки, природоохоронні відомства, прокуратура заплющують очі, бо всі від цього живляться»…
Міністр із надзвичайних ситуацій Шандра виступає за активізацію розслідування міліцією й прокуратурою законності видачі ліцензій на вирубку лісів у Карпатах…
Голова Національного екологічного центру Сіренко стверджує, що в Україні відсутня персональна відповідальність за рішення, що мають негативні для суспільства і навколишнього середовища наслідки…
Президент України Ющенко та прем’єр-міністр Тимошенко обіцяють зробити організаційні висновки стосовно посадових осіб, які не спрацювали.
Грім гримнув. Перехрестилися.
Героїчними зусиллями професійних рятувальників та добровольців, мільярдними коштами з державного бюджету, мільйонними пожертвуваннями окремих громадян і  різних колективів Україна наслідки повені врешті решт здолає.
Окремих змістять з посад або оголосять догани.
Когось відзначать орденами і подяками.
Підозрюю, що серед нагороджених не бракуватиме і тих «благодійників», які впродовж десятка років будували свої статки і маєтки на торгівлі карпатським лісом та річковим гравієм.
Думаю, найліпшим вшануванням пам’яті жертв великої води, найбільш дієвим застереженням від повторення подібної біди в майбутньому було б ретельне відстеження усього ланцюжка протизаконної природозгубної діяльності в Карпатах.
Важко? Неможливо?
Та ні! Й ходити далеко не треба. Більшість зрубів з карпатських смерек виблискує на сонці навколо столиці. Вони помітні навіть за огорожею з каміння із гірських річок. Хтось же цей будматеріал зрубав, добув, продав! Ось і ниточка для Генпрокуратури.
Не може бути так у соціальній правовій державі, щоб тисячі людей жили в напівзруйнованих халупах, а бандити сиділи… не в тюрмах.
Мільярди, нажиті на вирубці карпатських лісів, з приватних рахунків мусять відшкодувати втрати держбюджету на ліквідацію наслідків злочинної діяльності губителів природи.
Справедливо?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
  Не переповідатиму, як у недільному випуску «Вестей недели» на «РТР-Планета» подали інформацію про звільнення з піратського полону одеської «Фаіни». Аби…
Проблема, про яку піде мова далі, для читачів «Волинських Новин» може видатись неактуальною. Ми доросли до Інтернету, і раптом –…
Мєдвєдєв і Путін можуть від задоволення потирати руки і, виконуючи заповіт свого попередника на російському троні, кожен наступний новий день…
Коментарів: 2
Анонім Показати IP 6 Серпня 2008 16:58
Так народний депутат, колишній міністр охорони довкілля і ядерної безпеки Юрій Костенко перейшов у ЄЦ чи ні? Тим більше, що там однакові ідеологічні засади, якщо вірити партайгеноссе Загреві.
Анонім Показати IP 12 Серпня 2008 13:42
ОООО проснулися згадали за вирубку а коли вирубували ніхто не піднімав такого питання всім було добре всі їли з тої миски. А те що Карпати мучилися кожного року коли сходили сніги і лили дощі пропускали мимо вух. А коли дійшло до аж до потопу то будуть розгрібати 100річну давність. Ну ну пробуйте але я не думаю шо ті хто дозволяли це робити і зара на тих посадах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus