USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Микола Пасаман: Рятівний круг чи слово на проводи проводового?
17 Листопада 2008 17:00
0

Проблема, про яку піде мова далі, для читачів «Волинських Новин» може видатись неактуальною. Ми доросли до Інтернету, і раптом – проводове радіо! Воно то так. От тільки доступ до всесвітньої мережі має якихось 2 відсотки волинян, решта – 98 зі 100 – отримує щоденну інформацію традиційнішим способом – з телерадіоефіру, а ще – приблизно 10 зі 100 волинян – звикли чи змушені вслухатися у те, що каже старий кухонний співбесідник, званий «брехунцем».
Проводове радіо давно зживають зі світу: поваленими стовпами, обірваними дротами… А з 1 жовтня цього року «Укртелеком» вирішив доконати цього «динозавра» вітчизняного інформаційного  простору новими тарифами – 6 гривень на місяць за радіоточку. І посипались заяви на відключення… У Маневицькому районі, де до недавнього часу було 8 тисяч радіоточок, за останній місяць близько тисячі абонентів написали заяви про відмову від послуги.
До мене, як представника Національної ради України у Волинській області, з тривожним сигналом звернулися редактори районних редакцій проводового радіомовлення на початку минулого місяця,  за моїм запитом щодо тарифів на послуги проводового радіомовлення сесія обласної ради 10 жовтня прийняла рішення підготувати текст звернення депутатів облради до найвищих державних мужів та інстанцій.
Текст я підготував. Він витримав усі передсесійні процедури. Але я вирішив подати проект на громадську експертизу, розмістивши в рамках свого блогу. Перед професійним святом – Днем радіо, телебачення та звязку тема виглядає цілком доречною.
Або це звернення послужить рятівним кругом для проводового радіо, або, за найгіршим сценарієм, прощальною промовою на проводах проводового у небуття.
Микола Пасаман,
представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Волинській області.
  
 
 
(проект) Звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо нових тарифів «Укртелекому» на послуги проводового радіомовлення
Пане Президенте України! Пане Голово Верховної Ради і панове народні депутати! Пані Прем’єр-міністр і панове члени Уряду!
Ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємось до Вас від імені наших виборців – мешканців прикордонного Волинського краю, тисячі і десятки тисяч яких з 1 жовтня цього року в силу фінансових обставин змушені відмовлятись від єдиного доступного для них джерела отримання вітчизняної інформації – проводового радіо.
ВАТ «Укртелеком» з 1 жовтня 2008 року ввів нові тарифи на послуги проводового радіомовлення, які у 3-4 рази перевищують попередні.
Не кожен зі споживачів таких послуг (а це переважно найменш соціально захищені громадяни, інваліди, пенсіонери, самотні люди похилого віку, сільські мешканці) тепер спроможний легко вилучити зі своїх незначних доходів 6 гривень на місяць для проплати за радіоточку. Вже почався масовий рух відмови від проплат, подання заяв на відключення радіоточок.
Можна погоджуватися із тим, що в час стрімкого розвитку електроніки, радіотехніки, нових технологій у сфері телерадіомовлення, проводове радіо є анахронізмом, пережитком минулого радянського періоду… Але у значному числі волинських населених пунктів, географічно найбільш віддалених від Києва і максимально наближених до Мінська та Варшави, в силу обставин, що склалися з міжнародним розподілом радіочастот, в ефірі доступні лише польські і білоруські радіостанції.
Тому проводова радіомережа, яка доносить до слухачів Першу програму Українського радіо, програми обласного радіо і районних редакцій радіомовлення, тут – єдиний ланцюжок в інформаційному просторі, що зв’язує громадян з власною державою. Проводове радіо – це не лише місцеві і регіональні новини, зникнення яких має, здавалося б, турбувати органи місцевого самоврядування і виконавчу владу на місцях.
У хаті чи квартирі, де бракує часу на байдикування перед телевізором, або телевізора чи радіоприймача немає, або ефір – чужоземний, звичні кухонні «брехунці» доносять до громадян, до Ваших, пане Президенте і панове народні депутати, виборців укази, звернення, закони й постанови, виступи «на живо» з парламентської трибуни тощо. Кумедною, а водночас дуже сумною є бувальщина з часу однієї з попередніх виборчих кампаній, коли в глибокому поліському селі бабуся щиро запитала: «Скажіть мені, в якому списку Лукашенко, то я за нього і проголосую».
Відібрана можливість слухати українське у віддалених географічно українських поселеннях віддалятиме українців ще й ментально від свого стольного Києва, все більше наближатиме до Мінська та Варшави.
Нам з Волинської височини дивною видається активна підтримка  українськими політиками й депутатами російських телеканалів, припинити ретрансляцію яких у кабельних мережах України до часу приведення їх змісту у відповідність з нашими законами вимагає Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, і в той же час – цілковита відсутність будь-якої реакції з боку державного керівництва, політиків і народних депутатів на брутальне посягання монополіста - «Укртелекому» - на право значно більшого числа значно менш матеріально благополучних громадян отримувати інформацію від державних та комунальних радіокомпаній своєї держави через проводові радіомережі.
Готуючись до приватизації, ВАТ «Укртелеком» намагається позбутись малоприбуткових чи збиткових навантажень. По відношенню до проводових радіомереж повзуча руйнівна робота триває півтора десятка років. Перехід з 1 жовтня цього року на нові, непосильні для абонентів тарифи, - один із засобів змусити громадян добровільно відмовлятись від обузливих для «Укртелекому» послуг.
Пане Президенте, панове народні депутати й урядовці!
Враховуючи значимість проводових радіомереж України як засобів донесення суспільно-важливої інформації, часто – єдиного джерела доступу до вітчизняної інформації найменш матеріально забезпечених громадян, зважаючи на відведену проводовим радіомережам роль сповіщення населення при виникненні надзвичайних ситуацій,
звертаємось до Вас з проханням вжити невідкладних заходів  для зупинення процесу остаточного знищення проводового радіомовлення і проводових радіомереж в Україні, нову хвилю якого запустив з 1 жовтня 2008 року монополіст у сфері надання послуг проводового радіомовлення ВАТ «Укртелеком» шляхом багаторазового підвищення тарифів для населення на користування радіоточками.
Текст проекту Звернення схвалений постійною комісією обласної ради з питань духовності, культури, релігій, засобів масової інформації, звязків з громадськими організаціями і політичними партіями, рекомендований колегією обласної ради для внесення в порядок денний і прийняття як рішення облради на черговій сесії 18 листопада 2008 року.
 
Пасаман М.М.
78-08-21
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Велика біда з великою водою прийшла в Україну. І друг, кажуть, пізнається в біді. Мешканці шести затоплених областей нашої країни…
  Французький президент і генерал Шарль де Голль говорив, що якби мав таку армію, як Українська Повстанська, то німецький чобіт…
Коли хтось із високої трибуни патетично вимовляє слово «патріотизм», в уяві доброго громадянина найперше постає близький і рідний контур на…
Коментарів: 2
Анонім Показати IP 17 Листопада 2008 17:45
Та 1 стовп зараз коштує більше ніж вся бабусина річна абонплата за радіо по нових тарифах. Невигідно, от і збуваються тягаря.
Анонім Показати IP 17 Листопада 2008 21:35
Прикро

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus