USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Микола Нікітюк: Патріотизм
28 Листопада 2011 15:19
0
Нове століття, в яке ми вступили, буде століттям боротьби людини за основне її право, дане їй Творцем - право на життя.

Якщо позаминуле століття для слов’ян було століттям боротьби за звільнення селянина із кріпацтва, минуле - за звільнення робітників від екс-плуатації, то нинішнє - буде століттям боротьби за Право.

Боротьба минулих століть не досягла своєї мети. Селянин і нині знову залишається без землі, а робітники - без засобів виробництва, які робили його [формально] вільним від експлуатації. Філософський закон розвитку суспільства по спіралі.

Все більше вчених заявляють про відчуття обмеженості ресурсів на землі. І сьогоднішня боротьба за багатство, достаток, кошти, ресурси переросте у боротьбу за виживання, продукти, енергетичні ресурси. І у цій боротьбі виживуть найбільш організовані, самодостатні, солідарні нації. Це те, чого нам сьогодні, з низки причин, бракує. Не вдаватимемося до поглибленого аналізу цих причин, але варто було б зупинитися на спроможності виробити суттєві риси національного характеру, які надали б нам змогу виживати.

Цю можливість може надати лише одне – боротьба за Право та Закон. Ідеологія соціалізму, капіталізму, лібералізму, демократизму, різні релігії і таке інше – не більш, як інструменти впливу та керування свідомістю лю-дини, й жодним чином не стимулюють прагнення її до самосвідомості, самоствердження, самоповаги, почуття солідарної відповідальності за існування нації, суспільства, народу, громади, сім’ї - патріотизму.

Деякі борці за свободу народу сьогодні є борцями за те, щоб нав’язати суспільству своїх власних (нових для нас !) ідолів. Вони досі не втямили, що ідолізація, месіанізм – ті ж граблі, на котрі ми наступаємо вже понад тисячу років, й котрі не надають жодного шансу того, що ця боротьба зможе зробити нас Людиною.

Останніми роками доводиться спостерігати, як окремі місцеві політики намагаються заявити про свій патріотизм шляхом проведення масових шоу на місцевому рівні: вишити найдовший у світі рушник, зварити та з’їсти най-більший казан українських вареників, випити суто український самогон та інше.

Попри це, вони не бачили, не хотіли бачити, боялися бачити, як у їхньому місті ганебно топчеться державою право людини, зневажаються закони, утоптується в бруд гідність людини. Вони не бачили, бо це не було потребою їхньої особистості, це не було їхнім світоглядом.

Розмовляв з одним із депутатів міської ради минулої каденції, котрий позиціонував себе патріотом міста. Успішний банкір, корінний лучанин, проголошує (публічно) розумні та вірні слова, як зробити місто гарним, безпечним. Я спитав його: чи знає він, що робить державна установа – прокуратура із нашими законослухняними громадянами? Вимагає із бізнесу хабарі, кришує захоплення житла у соціально незахищених лучан, порушує (незаконно) кримінальні справи та закриває, бере хабарі, та інше. Він сказав, що не знає. Я спитав: чи не читає він про це у газеті «Волинь» та інших ЗМІ?. Він відповів, що не читає. Я запропонував: прочитати, на що отримав відповідь, що він не бажає це робити.

Оце і є суть українського патріотизму, яка утримує нас на нижчих щаблях суспільного розвитку, серед вторинних держав, котрі не мають шансів вижити у прийдешньому.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
   Прийшлося почути радіопередачу де радіо журналіст допитувався когось із політиків: а що б той порадив робити простим українцям в…
24 жовтня апеляційний суд Волинської області  в залі суду звільнив з під варти  Ігоря Зеленяка  та Віталія Репецького. Їх справа…
Г.О. Артюшенко   Коли в Одесі 29.12.2004року я шукала синові адвоката і показувала їм на руці записані статті за якими…
Коментарів: 1
Изя Шнеерзон Показати IP 16 Січня 2012 11:53
Каббалу обмануть невозможно. Многие пытались –не получилось. Наша семья выехала в Израиль в 1976 году. Мне было тогда чуть более 20 лет. Я хорошо запомнил как сносили еврейское кладбище. Оцепление милиции, охрана ВВников, постоянный надзор КГБистов. Когда грабили склепы богатых евреев выставляли оцепление. Все ценности тут же переносили в обл упр КГБ (это было совсем близко). Надгробные камни перевозили в долину Сапалаевки (тоже рядом). На камнях согласно учения Ари (раввина Ицхака Лурия Ашкенази, известного под именем Аризаль) были каббалистические знаки. В Луцк я смог проехать в 2008 году. Странно, но привокзальный район (мы там жили последние несколько лет) я узнал сразу. Город как то облысел - стало меньше зеленых насаждений. Кому то помешал сквер на проспекте Правды. Луцк стал суетливым, грязным и каким то бестолковым. Теперь главное -на надгробных камнях построено общежитие, спортплощадка, школа, учебный корпус Университета. На камнях знаки каббалы. ЭТО ЗНАК СМЕРТИ. Тяжелой, долгой, мучительной. Один из первых кого я встретил в городе был лейтенант КГБ который командовал охраной. Запомнил его медальный профиль. Красив был падлюка. Высокий стройный. В разговоре он вспомнил моих родителей. Жаловался на судьбу, болезни: «…как будто проклял меня кто то». А.И. не понимал, что он сам себе вырыл яму. Полковник в отставке, живет (точнее доживает) с женой в 9этажке сразу за домом политобразования (сейчас там какое то учебное заведение). Дочь И.( майор милиции) спилась, умерла от белой горячки, внуки уехали. Встретил некоторых одноклассников, они почему то старались скомкать разговор и избегали повторных встреч. А у тех с кем приходилось общаться в глазах была неприкрытая зависть. Жадность проскакивала в каждом слове: «Приехал со Штатов –плати», это если зашли в кафе. «Мог бы и помочь» - это если речь заходила о каких то житейских неурядицах. С единоверцами не встречался - опасно. Да и мало кто остался. Большинство евреев уехало, хасиды уехали все. Это было летом 2008 года в разгар националистическо -религиозной истерии по поводу 1020 годовщины Крещения Руси. Но то, что я узнал поражает – все, кто тогда уничтожал захоронения наказан. И сами, и дети, и внуки. Но ведь кроме тех кто ломал и крушил, были и те кто подбадривал, кричал «Молодцы», одобрял. И не по команде из Москвы, а стоя на куче земли, или ночью копаясь в могилах. Это не были комиссары НКВДисты, это были обычные люди. И кресла в горкомах и обкомах занимали не присланные, а местные, простые сельские хлопцы, те которые «из грязи -да в князи». И на камнях Каббалы растут дети, внуки тех кто уничтожал, одобрял, делал карьеру. Сейчас они делают то же самое. Шма Исраэль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus