USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Лучанин в Раді Європи: Яким бути міському парку Луцька?
Розміщення торгових точок при вході до Центрального парку імені Лесі Українки викликало чергову дискусію в ході останніх засідань сесії Луцької міської ради. Після тривалого обговорення депутати все ж проголосували за попереднє погодження приватному підприємцю місця розташування літніх кафе на вулиці Глушець. Також вони віддали голоси за продовження договору оренди земельної ділянки на новий термін іншому підприємцю для розташування літнього кафе також на вході до парку.
Пропозиція узагалі зняти із розгляду сесії питання, котрі стосуються продовження строків оренди літніх кафе при вході в парк була відкинута. Тож невдовзі при вході до парку лучан з обох боків зустрічатимуть генделики.
Всі ми хочемо бачити наші парки і сквери чистим і затишним, як і місто в цілому. Більшість лучан вважають, що центральний парк міста – його обличчя, зелена окраса і затишне місце для культурного відпочинку. Принаймні, таке його головне призначення.
Разом з тим, стратегічного документу – плану або програми, яким чином має розвиватися зелений куточок міста немає. Відтак, нинішній балансоутримувач території КП «Зелене господарство» користується парком на власний розсуд. Прикро спостерігати, що за останні роки він перетворився з парку культури і відпочинку у парк безкультур’я і шашличного бізнесу. Замість наведення тут порядку, «Зеленгосп» більше переймається облаштуванням торгівлі, про що неодноразово заявляв керівник цього підприємства. У той же час, занедбаність території прикро ріже око – переповнені смітники, некошена трава і замулені водойми вже давно стали звичним пейзажем для відвідувачів. Що вже казати про нагальну потребу проведення меліоративних робіт. На деяких ділянках вода не сходить протягом всього року, а через надмірну заболоченість всихає й гине багато дерев. Поки чиновники з’ясовують у чиїй компетенції знаходиться ця проблема, існує реальна загроза перетворити парк у болото. Вочевидь, цього посадовці зі своїх високих кабінетів не бачать, а грамоти отримують за те, що заганяють працівників підприємств і студентів на прибирання, коли цим повинне займатись комунальне господарство.
Тим часом невідомо за чиєю згодою в парку культури та дозвілля імені Лесі Українки самовільно заливають фундамент для встановлення нових торгівельних точок. Міська рада не виділяла жодної земельної ділянки. Такої «прозорості» роботи господарників парку важко не помітити.
На сьогоднішній день триває розробка схеми районування парку. Однак у ньому не вказується де і на якій території мають розміщуватись торгові лотки, не проведена інвентаризація зелених насаджень на кожній ділянці парку. Отож, реальних проблем цей документ не вирішує.
Вочевидь, такий стан справ влаштовує не тільки господарюючий суб’єкт, а й міську владу. Зважаючи на відверте рекламування доцільності встановлення чергових рюмочних у парку міським головою в цьому не залишається сумніву.
Отож, за даних обставин відсутність реальної стратегії розвитку природоохоронної території, а як наслідок відповідальних за її виконання, вигідна для тих, хто опікується парком. Допоки не буде цього документу, руки не дійдуть до занедбаних каналів, аварійних містків, сміття і так далі.
Вихід із ситуації є. По-перше, слід провести інвентаризацію зелених насаджень, чітко визначити межі природоохоронної території. Департаментом житлово-комунального господарства спільно з департаментом містобудування та архітектури та відділом екології міської ради має бути розроблена комплексна програма розвитку парку, що включатиме проведення меліоративних робіт, вирубку аварійних дерев, заміну магістралі водопостачання. Документ має визначити, де конкретно мають бути розміщені елементи благоустрою та якими саме бути цим спорудам. Це першочергові заходи, без яких неможливе оздоровлення парку як цілісного природного об’єкту. Окрім того, підтримка благоустрою парку на належному стані, своєчасне прибирання території, відновлення роботи громадських вбиралень при цьому не повинні залишатись поза увагою відповідальних служб.
Всі ці заходи реально втілити в життя за умови стратегічного і системного підходу влади до цього питання. Яким бути центральному парку міста сьогодні і в майбутньому великою мірою залежить від розстановки пріоритетів між окремим бізнес-інтересами та громадою міста.
Тож хотілося б, щоб влада все ж поглянула на парк не як на об’єкт кишенькового бізнесу, а місце культурного відпочинку для лучан.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
http://www.dt.ua/2000/2229/66283/ № 19 (747) 30 травня — 5 червня 2009 Порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. Черговим заходом із…
\"Кадри вирішують все\" – цей крилатий вислів Сталіна вірний для всіх часів. Революції здається і видумали для того, щоб виправляти…
У квітні цього року народні депутати України не підтримали законопроект, відповідно до якого парламентські партії повинні були звітуватися за виконання…
Коментарів: 6
goodok Показати IP 14 Квітня 2010 13:01
Повністю підтримую. Я сам постійно відвідую парк, тісно співпрацюю із адміністрацією колективного підприємства "Центральний парк культури і відпочинку ім. Л.Українки", тому повністю орієнтуюсь у реаліях парку. Якщо продовжувати "дбати" про цю зелену зону так як в останні 2-3 роки, то через декілька років тут буде схоже на ту територію, що починається за іподромом і простягається вздовж вулиці Глушець - залишиться лише болото і обламки дерев.
С.О.Л. Показати IP 15 Квітня 2010 13:54
"По-перше, слід провести інвентаризацію зелених насаджень". По-перше слід прибрати цей смітник і вивести його разом зі всіма, хто за нього відповідає за місто на звалище.
Знайка Показати IP 15 Квітня 2010 14:40
А в міському парку 900річчя Луцька досі не вивезене сміття після передвеликодньої толоки і зовсім не облаштовані місця для відпочинку. Вийдуть мами з малюками погуляти і навіть немає де присісти
goodok Показати IP 16 Квітня 2010 09:36
Судячи зі статті "«Моліться!» - Богдан Шиба Олегу Савчуку", вивезення на смітник всіх, хто за парк відповідає, вже розпочато)) Тільки нема гарантій, що на зміну Савчуку прийде хтось толковий...
Справедливый Показати IP 28 Квітня 2010 11:48
Может сделать проще? был бы я мэром, я бы навел порядок 100% есть более радикальные методы борьбы. Скоро наш парк превратиться в базарчик :) вот тогда посмеемся, а сделать можно все проще, огородить все красивым забором, повыгонять всех "палаточников", наставить ларьков с мороженным, с водами и соками, и сделать вход платный 50 копеек (почем платну, ну мы же за транспорт плтим), чтобы эти деньги шли только на благоустройство самого парка. Думаю никто не против был бы платить, пенсионерам и прочим конечно скидка. А то у нас нету места где можно погулять с девушкой, или приятно пройти прогуляться просто, только одни пьяные рожи вокруг. Буду мэром сделаю :)
Ярослав Показати IP 22 Червня 2010 12:13
Дивує наша влада і наші люди, які мають гроші. Вони, мабуть, не раз і не два бували закордоном і бачили, яке там бережливе ставлення до природи. І вони, ті політики, приїжджають із поїздок по заморських країнах і бессоромно заявляють, що ми європейська країна. Доводилось бути в Англії у місті Кентербері. Там є невеличка річечка, щось на зразок нашої Сапалаївки. Так там на ній навіть лебеді плавають, вода прозора, дно галькою вистелене, вздовж річки різні квіти цвітуть, маленькі човники людей катають. А в нас - сморід і кишкова паличка. А луцький парк - це вже не парк, це примітивний заболочений суцільний генделик.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus