USD 40.50 40.83
  • USD 40.50 40.83
  • EUR 40.75 40.90
  • PLN 10.00 10.15
Лучанин в Раді Європи: Луцький міський голова Богдан Шиба блокує процес створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, яке відбулося 18 липня 2008 року і на якому розглядалося питання про розподіл коштів отриманих від перевиконання міського бюджету, Луцький міський голова відмовився підтримати висловлену мною пропозицію про виділення 500 тис. грн. на фінансування заходів, передбачених Міською програмою сприяння створенню та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирного будинку на період 2007-2010 років.
Така позиція Богдана Павловича, чесно кажучи, викликає у мене подив. Невже наш міський голова, який завжди так активно виступає за реформування житлово-комунальної сфери, вірить у те, що у луцьких ЖКП “відкриється друге дихання”. Чи можливо у Богдана Павловича є свій, протилежний до того яким ідуть всі європейські міста, шлях реформування житлово-комунальної сфери? Невже жителі нашого міста так і не дочекаються часів, коли вони стануть власниками і реальними господарями у тих будинках, у яких вони мешкають?
На сьогодні питання створення об‘єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) стає дедалі більш актуальним. Нажаль, доводиться констатувати, що мешканці міста найбільше скаржаться на незадовільну роботу комунальних служб. Стан та благоустрій будинків, в яких ми мешкаємо, це одне з найболючіших питань, що турбують кожного. При створенні ОСББ власники квартир у житловому будинку самостійно визначають хто здійснюватиме надання комунальних послуг та укладають договори про надання послуг із обслуговування будинку. Тому, на мою думку, частковим вирішенням проблем у сфері надання комунальних послуг було б запровадження та поширення альтернативної форми управління будинками, за якої мешканці багатоквартирних будинків отримають можливість контролювати якість надання їм комунальних послуг та більш раціонально витрачати свої кошти на оплату цих послуг. Такою альтернативною формою і є об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку. Адже, об‘єднавшись в якусь організаційну форму людям значно легше захистити свої права, “достукатись” до чиновників тощо. Окрім цього, відпаде потреба виділяти з міського бюджету кошти на  підтримку ЖКП, на збитковості яких постійно наголошує і сам Богдан Павлович.
Міському голові варто зрозуміти, що стояти на місці і одночасно рухатись вперед неможливо. Житлово-комунальні підприємтсва давно довели те, що вони неспроможні забезпечувати населення міста високоякісними комунальними послугами, а тому без їх реформування крокувати вперед неможливо. Власники будинків повинні самі визначати хто їх обслуговує і яка ціна такого обслуговування, а за неналежне надання послуг отримувати компенсацію. Обов’язок міської ради – допомогти тим лучанам, які вирішили створити ОСББ - надати необхідну інформаційну та фінансову допомогу, провести капітальий ремонт будинку тощо.
Більше того, міська рада уже висловилась за те, аби у нашому місті реформування житлово-комунальної сфери відбувалось саме завдяки впровадженню у життя механізму створення ОСББ:
на 16-й черговій сесії Луцької міської ради було прийнято Міську програму сприяння створенню та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирного будинку на 2007-2010 роки, яка передбачає, зокрема, організаційне сприяння створенню та державній реєстрації об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку, надання одноразової фінансової допомоги (компенсації для здійснення капітального ремонту) при передачі будинку на баланс об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, проведення роз’яснувальної роботи та надання консультаційної допомоги населенню тощо;
на 25-й черговій сесії Луцької міської ради було затверджено Програму соціально-економічного розвитку міста Луцька на 2008 рік. У п. 1.4 даної програми, серед основних цілей та пріоритетних завдань на 2008 рік у сфері реформувння житлово-комунального господарства, передбачено впровадження програми сприяння створення обєднань співвласників багатоквартирних будинків.
На превеликий жаль, міський голова, ігноруючи фінансування вищевказаної програми, відмовляється виконувати стратегічний документ - Програму соціально-економічного розвитку міста Луцька на 2008 рік, адже, з моменту прийняття Міської програми сприяння створенню та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирного будинку на 2007-2010 роки, на фінансування заходів, передбачених нею не виділено жодної копійки (!!!). То що ж виходить: голосуємо і приймаємо одні програми, а фінансуємо зовсім інші ? Кому вигідні такі декларації і яка користь від них лучанам?
Для критиків: перед тим як в черговий раз писати про те, що Козюра піариться, дайте відповідь на питання: “Чи влаштовує Вас стан під’їздів в житловому будинку у якому Ви мешкаєте?”, “Чи задоволені Ви тим як ЖКП вивозить сміття від Вашої оселі?”, “Чи влаштовує Вас коли, під вікном будинку в якому Ви проживаєте, будують незрозумілі прибудови-добудови?”. Запропонуйте, яким чином вийти із таких ситуацій, а після цього критикуйте.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
\"Кадри вирішують все\" – цей крилатий вислів Сталіна вірний для всіх часів. Революції здається і видумали для того, щоб виправляти…
На початку лютого Луцьк знову опинився перед загрозою відключення двох теплогенеруючих підприємств від газопостачання. Ситуація плачевна тим, що за спожите…
Відучора на маршрути не виїхав жоден тролейбус та автобус Луцького підприємства електротранспорту. Тут знову страйкують  його працівники, тепер  безстроково. Вдатися…
Коментарів: 17
Анонім Показати IP 2 Серпня 2008 10:09
Шиба ніколи не віддасть нікому і частини з тих 48 мільйонів гривень, що виділені на житлово-комунальне господарство в цьому році. Тому доки Шиба не насититься ніякі ОСББ йому будуть не потрібні. Він і Алієва замінив, бо не довіряв тому роботу з оприходуванням відкату. Чи мешканці міста, з яких ЖЕКи збирають по 29 гривень на заміну труби якоїсь в будинку, знають, які величезні суми вкинуті в житлово-комунальнегосподарство міста. Шиба на цьому не просто озолотиться, а забезпечить себе на все життя. А ви і далі збирайте по 20 гривень на трубу і безхмарне майбутнє мера.
Виталина Показати IP 3 Серпня 2008 00:33
Вы поменьше бы употребляли выражения "пиар, пиариться..."..... потому как есть ещё другое выражение "На воре шапка горит" )))))))))))
Радистка Кэт Показати IP 3 Серпня 2008 00:35
Шибу на мыло! ))))) Всю власть Козюре и Глазунову! ....Влась должна быть КРАСИВОЙ ))))
Фанат БЮТу Показати IP 4 Серпня 2008 14:19
В даному випадку Козюра правий на всі 100 % - ЖЕКи себе давно вичерпали. Шибі варто прислухатися до конструктивних думок, громада від цього лише виграє.
Олексій ДУДИЧ Показати IP 5 Серпня 2008 11:50
В мене питання на засипку. Андрію, пригадую, як ще перед виборами пані Семенюк, що колись ЖКГ очолювала, звітувала, що за Кривицького було створено, якщо не помиляюсь, 527 ОСББ. Чи реальні цифри? Чи й тоді гроші на реформування пішли в ... (здогадуйтесь самі)?
Андрій Козюра Показати IP 5 Серпня 2008 15:05
Олексію ДУДИЧу. За інформацією, наданою мені департаментом житлово-комунального господарства Луцької міської ради, станом на 07 травня 2008 року у місті Луцьку створено 37 ОСББ та 13 будинкових комітетів (як правило у гуртожитках). Звідки цифра 527 мені не відомо.
Анонім Показати IP 6 Серпня 2008 12:15
Ви скажіть, хто керуватиме ОСББ? Теоретично все гарно, а реально - хто з жильців займеться організацією збору квартплати, ремонтними роботами, бухгалтерією і т.д? І в кого це виходитиме ефекивно? Реформи треба робити не бездумно. Чи не краще допустити професійні приватні фірми до обслуговування будинків, з можливістю жильців вибирати з цих фірм найефективнішу на їх думку?
Андрій Козюра Показати IP 6 Серпня 2008 23:00
Для Аноніма. Все у Ваших руках. Є бажання створюйте таку фірму і вперед. А відповідь на всі питання закон про ОСББ дав і дуже давно.
Олексій ДУДИЧ Показати IP 7 Серпня 2008 10:06
Sorry. що ввів в оману із цифрами по Семенюк. Підняв записи тих часів: вона звітувала, що на початок 2006 року в Луцьку існує 484 будинкових комітети і 26 об'єднань співласників.
Домініка Показати IP 11 Серпня 2008 15:27
Повністю підтримую Андрія! А PR(піар) по своїй суті і є зв'язок з громадськістю, без якого неможливо донести жодну інформацію до наших лучан, а тим паче запропонувати їм альтернативні рішення проблем, які вже стали "вічним мозолем". Удачі, Андрію, в Вашій нелегкій роботі!
Анонім Показати IP 12 Серпня 2008 16:41
Взагалі ситуація з комунальними послугами в м.Луцьку невтішна. З цим погоджуюсь. Але лише обговорювати це питання не дасть ніяких результатів. Можливо дати зелене світло підприємницву? Але не просто сказати, що будь ласка, хто бажає розпочинайте... Потрібно проявити ініціативу, наприклад провести семінар, на який запросити тих самих підприємців, представників ЗМІ, представників Вол.обл.держ.адміністрації, скаласти програму, провести так званий тендер серед підприємців і т.д. і т.п. Обговорення на сайті дасть хіба що мізерне уявлення ставлення населення до такого дійства. І взагалі чистота та окультурення міста, ще далеко не на високому рівні. Можливо розглянути такі проекти, як сортування сміття, створення сміттєпереробного комбінату, я вважаю, що в нас чимало підприємців зацікавляться цим. А як Ви вважаєте?
Анонім Показати IP 13 Серпня 2008 11:06
Пан Алієв був першим хто сказав збирати ці гроші і всі ці суми йшли прямо до нього,а Шиба зняв його через те щоб насправді налагодити житлово-комунальнегосподарство міста. Чому цього ніхто непомічає,а може це ніхто і нехоче помічати?
Студент Показати IP 13 Серпня 2008 19:24
Тенденційність подачі інформації та висновки Андрія Козюри схиляють до думки, що він розпочав власну піар-компанію на Шибі. Мабуть, збирається в ЄЦ...
Анонім Показати IP 15 Серпня 2008 09:20
"Пан Алієв був першим хто сказав збирати ці гроші і всі ці суми йшли прямо до нього,а Шиба зняв його через те щоб насправді налагодити житлово-комунальнегосподарство міста" - тобто Шиба зняв Алієва, щоб ці гроші йшли не до Алієва, а до Шиби. Логічно. Дякуємо за розяснення. А то все думали: чого ж Шиба Алієва зняв?
ЄЦ Показати IP 15 Серпня 2008 14:44
Студенту. Всі, хто збирався давно уже з нами!
Анонім Показати IP 19 Серпня 2008 19:25
Козюра надто розумний щоб йти в ЄЦ
НМС Показати IP 29 Серпня 2008 23:05
Сьогодні експерти по кожному будинку повинні сказати, якщо мешканці будинку не створять ОСББ, та не візьмути будинок на свій баланс, то через Н- років процесс руйнації стане безповоротним і буде просто не вигідно будинок ремонтувати. Влада повинна сказати, якщо протягом пяти років мешканці не візьмуть на баланс свій будинок, то не приватизовані квартири будуть продані новому власнику, який і буде утримувати весь будинок. В Росії з неприватизованих квартир виселяють за несплату квартплати власників на околиці в квартири без зручностей. І минула, і нинішня влада не зацікавлена в ОСББ. Це незалежні люди, самодостатні, їх тяжче купити на виборах і вішати їм локшину. Це вже не пролетаріат. Метод радянський : людина постійно повинна кормитися з рук господаря і знати його. Спочатку все в загальний котел, а потім Б.П. ділить. Ти послушний - тобі грамота і піріжок. Ти гордий і маєш самоповагу - то тобі дирочка від бублика. Чому п.Кривицький був видатним економістом - господарником, а потім зясувалося, що все продано, подаровано і даже доріг не зроблено, не говорю вже про рішення проблеми тих, хто з радянських часів так і не отримав житла. Так, влада не хоче, але і народ жде чуда, що хтось йому організує, зробить, облужить, принесе, віднесе, посадить. Треба чітко сказати : всі виживають самі (даже молодіжні громадські організації заробляють гроші на свої проекти), а влада допомогає соціально не зашищенним, перерозподіляє від багатих на громадські нужди. Не потрібні воплі преси, коли десь щось забудовується. Люди більше 10 років мають право створити ОСББ, відвести до нього максимум можливої площі землі і на ній господарювати. Потрібно не задурювати людям голову, що якесь МЖК може стати повноправним власником будинку, а говорити правду, відкривати очі на проблеми іможливі шляхи їх вирішення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus