USD 40.60 41.00
  • USD 40.60 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30
Лучанин в Раді Європи: Куди поділась демократія у влади?

«Свобода особи може бути реалізована тільки завдяки праву. Права громадянина випливають із свободи, вони непідвладні державі.»
Бенджамен Констан
Демократія це, перш за все, розвинене громадянське суспільство та активна участь громадян у відстоюванні своїх інтересів. «Влада народу» реалізовується через вільне волевиявлення, свободу слова, думки, законний захист своїх конституційних прав. В сучасних реаліях усе це має дещо інший зміст. Сьогодні «демократію» кожен трактує по-своєму, її використовують і нею прикриваються. Саме ті, хто найбільше говорять про такі демократичні принципи і права, забувають при цьому одну суттєву рису демократії -  відповідальність.
Протистояння між Луцьким міським головою Богданом Шибою та підприємцями двох найбільших ринків наприкінці грудня минулого року під стінами Луцької міської ради набуло широкого розголосу далеко за межами області. Та, на жаль, такі методи вирішення проблем лучан владою міста, не роблять честі ані самому Богдану Павловичу, ані його команді. Нагадаємо, що приводом для мітингу підприємців стало рішення мерії надати земельні ділянки під Центральним та Завокзальними ринками в користування КП «АвтоПаркСервіс». Після тривалих дискусій та обговорень депутати міськради все ж ухвалили рішення про продовження дії договору оренди землі під Завокзальним, а згодом і Центральним ринками між Луцькою міською радою та Облспоживспілкою ще на рік.
Вже не здивування, а скоріше обурення проти дій міських владців викликала в мітингувальників постанова суду на відповідне звернення міської влади з вимогою заборонити запланований мирний пікет, яка була вручена підприємцям уже в день проведення сесії Луцькради. Більше того, згодом відносно двох чоловіків з числа мітингуючих було складено протоколи про адміністративні правопорушення.
Стаття 39 Конституції України визначає, що «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей». Таке право громадян є їх невідчужуваним і непорушним правом, гарантованим Основним Законом України.
Також п.3 ст.38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено,  що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить «вирішення відповідно до закону питань про проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрацій, спортивних, видовищних та інших масових заходів; здійснення  контролю  за забезпеченням при їх проведенні громадського порядку.»
 Лучани добре пам’ятають полум’яні виступи Богдана Шиби на майданах міста 2004-го із закликами не боятися висловлювати власну думку, не стояти осторонь і спостерігати як чиниться беззаконня, активно відстоювати свої інтереси. Сьогодні ж бачимо зовсім відмінну позицію. Та краще б міська влада шукала діалогу з підприємцями, замість того, щоб забороняти мирні мітинги. То куди поділась демократія у влади?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Напевно, серед комунальних послуг, які надають лучанам, найбільше розмов про вивезення сміття, бо і в очі кидається, і в ніс…
  «Твоя сім\'я — це не тільки батько й мати. Це й ви, діти. Це твоя поведінка, твої вчинки. Запитуй…
  Боротьба за владу на політичному олімпі давно стала буденною діяльністю окремих політичних сил. Останні не можуть зрозуміти, що реалізація…
Коментарів: 22
Анонім Показати IP 25 Січня 2009 18:02
Один-договорився, а цей - допишеться. Депутати-демократи
Анонім Показати IP 25 Січня 2009 19:17
Знаєте чому Богдан Хмельницький шапку носив? Тому що кожен козак міг по голові чимось важким вдарити... Щоб розумним не був...
Петя Васічкін Показати IP 25 Січня 2009 20:25
Цікаво, а який перший транш Козюри за позитивне вирішення питання стосовно продовження договору оренди з Облспоживспілкою.
Анонім Показати IP 26 Січня 2009 09:39
Козюру в мери!!!
Анонім Показати IP 26 Січня 2009 14:47
Хочеться бути "кіндер-сюрпризом" в політиці, а не виходить...
Лучанка Показати IP 26 Січня 2009 15:35
Чому в мери? У Верховну Раду :)
Знайка Показати IP 26 Січня 2009 15:47
Партія Регіонів веде!!! і кадрами ділиться :-)
Зайка Показати IP 26 Січня 2009 16:41
Бондар рулить!.. Але всім їм буде "...ЄЦ"
Анонім Показати IP 26 Січня 2009 17:08
Панове депутати скільки Вам треба заплатити щоб ви виїхали за кордон та перестали лікувати нас своєю дємократією. Цікаво а скільки ви взяли з Облспожвспілки? Тим паче на демонстрацію як скот повиганяли продавців і нікому не пояснили, що ринки мають бути у комунальній власності.
Яворська Показати IP 26 Січня 2009 17:11
Чого всі думають, що коментарі призначені для того, щоб ображати людей, які хочуть щось сказати?.. не цікаво - не читайте. Не поважаєте Козюру - гуляйте іншими блогами. Що за люди????
Ананізд Показати IP 26 Січня 2009 22:47
Козюру - в мери, яворську - в люди!
Cтудент Показати IP 27 Січня 2009 00:56
А Бондара з Мартинюком - туди, де й Семенченка, Грищука та Москвича... ЗА ГРАТИ!!!
Лучанка Показати IP 27 Січня 2009 01:17
Виріс уже цей "кіндер-сюрприз", дійсно виріс і подорослішав.. Стільки хороших ідей та справ !!! МОЛОДЕЦЬ!
Яворській Показати IP 27 Січня 2009 08:21
Ну як тут не відреагувати на щирий крик душі? Тай відрізнити легко: порівняйте характер коментів під записами в блогах з рівнем щирості самих записів і зрозумієте. Нормальні, не тупо "самопіаристі", не "корпоративно орієнтовані", не "політично доцільні" блоги не викликають ні в кого бажання образити автора блогу. А хто хоче повипендрюватися - ну той як кажуть "сам напросився".
Анонім Показати IP 27 Січня 2009 09:48
"Молода зірка словоблудія" - краще й не охарактеризуєш
Михайло Показати IP 27 Січня 2009 16:42
Нормальний депутат цей Козюра, на відміну від багатьох інших.
Oxana Показати IP 27 Січня 2009 16:49
Мені імпонує завзятість Андрія Козюри, а ті хто безпідставно критикує - просто імпотенти навколополітичні.
Слава Показати IP 27 Січня 2009 16:53
Дякуємо Козюрі, за наше щасливе майбутнє!!!
Volodya Показати IP 27 Січня 2009 16:58
Політичним динозаврам час на пенсію, прийшов час молодого покоління!!!
Юля Т. Показати IP 27 Січня 2009 17:22
Шкодую, що Козюра не в БЮТі(. Нормальний, перспективний хлопець, на відміну від тих кого Кирильчук протягнув у міську раду.
Хакер Показати IP 27 Січня 2009 17:36
Не можу повірити, що демократ Шиба, міг так недемократично поступити по відношенню до протестувальників. А я за нього голосував:(( Більше не буду
Alter ego Показати IP 27 Січня 2009 22:11
Про тему цю вже стали забувати, ось і вирішив згадати хоть що небудь, свята минули, приводів малувато...а в мери хочеться, ось і пишу під різними ніками "Козюру - в мери, мери, мери, мери..." Ех, гарно звучить. Ну, до роботи, що там на сьогодні, де б ще попіаритись, що б такого пригадати...От як стану мером, про мене ще заговорять, я їм усім покажу свято демократії...А зрештою, що ж нового зробити - перерозподілити грошові потоки у потрібному руслі - це раз, заставити боятися та поважати - це два, й хатинку збудувати, щоб не гірше як у Нальковича - це три... Ха! А що ж тоді нового люди побачать? Ну звісно - нову генерацію політика.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus