USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Лучанин в Раді Європи: «Аграрна область» - має звучати гордо, бо це так само як «годувальниця»

В умовах глобальної економічної  кризи, що на Волині дала поштовх до спаду промислового виробництва на 60% в лютому 2009 до лютого 2008 року, мало вижити. Треба думати про те, як вийти з кризи більш конкурентоспроможними. Як на економічних ринках, так і в регіональному аспекті. Для цього необхідно визначитися, як краще використати волинські ресурси та кошти держави, щоб місцева продукція успішно реалізовувалась на світових ринках, а Волинь поступово відмовлялася від амплуа «дотаційного прохача чи бідного родича» потужних регіонів України.
 
Ці два напрямки насправді поєднані – бо у Європі регіон може бути сильним тільки завдяки своїм товаровиробникам, так  само як сильною демократична держава стає тільки з потужним середнім класом.
 
Конкурентним сучасний  товаровиробник може бути за умов наближеності (а тому дешевизні) сировинної бази, використання новітніх технологій та оптимального використання робочої сили.
 
Накладаючи ці фактори на реальну економічну дійсність Волині, можемо констатувати:
 
1) Наші сподівання на виконання доходів державного бюджету митницями марні. Лише з початку року втрати  цих доходів порівняно з минулим роком становлять  більше 55 млн. грн.. Так, Волинь може пишатися статусом «воріт у Європу». Проте на тлі всеукраїнської боротьби за позитивне експортно-імпортне сальдо доходи від розмитнення імпортних товарів ставатимуть все нижчими у процесі спаду попиту на ці товари через низьку платоспроможність населення.
 
2) У цьому випадку головним джерелом доходів як державного, так і місцевих бюджетів стає податок з доходів фізичних осіб. Втрати з цього податку на Волині склали проти відповідного періоду минулого року більш як 600 тис. гривень. Головна причина спаду – ріст безробіття, неповна трудова зайнятість,  тінізація бізнесу.
 
3) Щодо тіньової економіки – подолати її можуть передусім зважена фіскальна політика та ефективна робота правоохоронних органів. А от у сфері  зайнятості – величезна роль виконавчої влади на місцях. Нам вкрай необхідно стимулювати створення нових робочих місць, підвищення рівня доходів громадян, збільшення продуктивності праці, охоплення роботами усіх верств та прошарків населення, в тому числі тих, хто з певних причин звик перебувати на державному соціальному утриманні.
 
4) Аналізуючи демографію та ринок праці в області, приходиш до невтішних висновків: із 1 млн. 36 тис. осіб, що проживають в області, у лютому працювало лише 208,7 тис. осіб (20,1%, тобто лише п’ята частина). У структурі незайнятих, крім дітей та студентів: 208 тис.  пенсіонерів по віку, 44 тис. інвалідів, 3,9 тис. соціальних пенсіонерів та майже 25 тисяч незайнятих працездатних громадян. Причому питома вага безробітних на селі, у загальній чисельності безробітних, склала 50%. Навантаження на одне вільне робоче місце в сільській місцевості коливається від 20 до 190 осіб.
 
5) З огляду на таку демографічну ситуацію, першочерговим завданням влади на Волині, аграрній за економічним потенціалом та патріархальній за соціальним укладом, є створення нових робочих місць на селі,  всебічна підтримка сільськогосподарського виробництва з налагодженням  місцевої переробки та оптового збуту с/г продукції.
 
Реалізуючи цю політику, особлива увага у 2009 році буде надаватися розвитку волинських особистих селянських господарств. У 2008 році майже 100 ОСГ отримали фінансову допомогу з обласного бюджету на 705 тис. гривень. Їх питома вага у виробництві сільгосппродукції склала 78%,  а в поліських районах - понад 90%. Саме одноосібні господарства забезпечують розвиток  територій, формують основний дохід своїх сімей і родин. В умовах особистого господарства працюють і діти, і пенсіонери, а за умов автоматизації виробництва – можуть працювати навіть інваліди. Завдяки цій особливості домогосподарства виживали завжди, навіть у самих непростих ситуаціях. І з сьогоднішньої фінансової кризи вони теж вийдуть. Головне завдання влади – створити їм умови для такої організації праці, щоб вироблена продукція мала попит і була якомога дешевшою у собівартості.
 
6) Саме тому в нашій області розроблена Програма розвитку особистих селянських господарств, на фінансування якої з обласного бюджету передбачено в цьому році 1 млн. гривень. І це - тільки для початку. Програма має мету: забезпечити селянина технікою,  племінною худобою, новими технологіями вирощування товарної продукції, яка буде конкурентною на ринку. Дуже хочеться, щоб у волинському селі було відроджено поняття “господаря”. Саме воно є специфічною ознакою українського працелюбного духа, не знищеного періодами розкуркулення, Голодомору, колективізації та «прихватизації».
 
Облдержадміністрація в даний час працює на тим, щоб все-таки були прийняті Закони Верховної Ради  та державні Програми на рівні Кабінету Міністрів України фінансування особистих селянських господарств з державного бюджету, розвитку кооперації на селі, створення інфраструктури аграрного ринку, в тому числі оптового ринку сільськогосподарської продукції.
 
Питання не прості і досить ємні. Знаю, що для їх втілення в життя необхідно довершити низку завдань земельної реформи (забезпечити  ведення державного земельного кадастру та в його складі  –  державної системи реєстрації земель, забезпечити повну первинну приватизацію земель шляхом видачі державних актів на право власності на земельні ділянки, запровадити ринковий обіг земельних ресурсів через аукціони, продовжити роботи  з інвентаризації і грошової оцінки земель, чітко встановити межі населених пунктів тощо).
За радянських часів бути аграрною областю вважалось чимось непристойним та другосортним. Це через те, що праця селянина цінувалась на порядок  нижче праці пролетаря. Відомо ж – «диктатура пролетаріату».
 
Втім, давайте чесно визнаємо – українська промислова продукція має набагато менше шансів на виживання у чесній конкуренції на вже поділених світових ринках, аніж українське м\'ясо та сало, вирощене без генномодифікованих компонентів. Українське молоко корисніше, ніж розбавлений порошок з консервантами, свіже українське яблуко смачніше заморських фруктових див, накачаних хімічними засобами для тривалого зберігання.
 
Поки технології вирощування натурпродуктів ще збереглися в українському селі, допоки у наших лісах ще родять гриби та ягоди, а телят мають змогу годувати молоком – селянин має стовідсоткові шанси завоювати європейський ринок якісною та доступною за ціною продукцією. Такою ціною, яка дозволяла б розвивати господарство та за рівнем дохідності власної справи стояти  на порядок вище некваліфікованої найманої робочої сили у місті. «Аграрна область» - має звучати гордо, бо це так само як «годувальниця». 
 
Переконаний, що саме зараз, коли економіку держави і області випробовують кризові явища, коли ми як ніколи розуміємо значимість і робимо ставку на аграрний сектор, об’єднання зусиль з одного боку - всіх гілок влади, а з іншого – влади та свідомих, підприємливих громадян Волині навколо теми реалізації аграрного потенціалу області дозволить піднести область на вищий щабель конкурентоспроможності, зробити її соціально-економічний стан «кризостійким» та стабільним у  розвитку.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Протягом тижня - з 29 червня – по 06 липня 2008 року я прийматиму участь у роботі Літнього Університету Демократії,…
Прокуратура міста винесла протест на рішення виконкому Луцькради про встановлення тарифу розміром у 2 гривні на проїзд у маршрутках Яскравим…
http://www.dt.ua/2000/2229/66283/ № 19 (747) 30 травня — 5 червня 2009 Порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. Черговим заходом із…
Коментарів: 8
Анонім Показати IP 13 Квітня 2009 10:15
Аграрна це гордо!? І в період посівної збільшено акциз на дизпальне???
Інвестор Показати IP 13 Квітня 2009 10:30
Нарешті хоч хтось чітко сказав, куди можна вкладати гроші у Волинській області. Проте все ж хотілося б ще державних гарантій страхування цього ризикованого бізнесу.
Батрак Показати IP 13 Квітня 2009 13:29
Бананова республіка - це круто! Навіщо нам ракетно-космічні технології?
М.Н. Показати IP 13 Квітня 2009 15:00
Сьогодні в світі недоїдає кожний шостий землянин. Передбачається продовольча криза. На Україні було перевиробництво с.г.продукції, а так як збут не налагоджений, то селяни несуть втрати і зубожіють.. Нинішня влада своєю недолугою політикою веде, на жаль, до зубожіння власника землі, який скоро буде готовий продати її за безцінь. Саме цінне багатство народу перейде в приватні руки нуворишів, які в землю уложать свої капітали. Не народ, а нувориші всі наступні роки будуть отримувати земельну ренту(до нової революції).Нувориш не буде власником, бо йому буде по боку соціальна сфера, дороги та інше. Його буде цікавити прибуток. П.губернатор часто їздить до Києва на машині і бачить, що поля навколо доріг не орються, а там де орються, то там стоять пересувні бригади іноземних фірм, які сьогодні обробляють українську землю. Гітлер хотів вивезти наші чорноземи. А для чого, якщо можна на них працювати і в Україні, а через 20-30 років частина населення вимре і вони стануть їх власністю. Може простий селянин і не розуміє, що відбувається і що буде дальше??. А українська влада повинна бачити ту авантюру, яка сьогодні прокручується на Україні. Аграрний потенціал має Брестька обл., де в рядовому колгоспі за добу здають 29 тон молока, на полях сучасна техніка, в селах дороги. Наші банкіри розікрали валютні кредити, а селянам не має коштів за що посіяти. В РБ сьогодні ці фінансові бізнесмени сиділи б в тюрмах. Новітня історія України показала, що самими бездарними управлінцями, я вже не говорю лідерами нації, є бізнесмени від фінансів. Бухгалтер є бухгалтер. Нема у нас електрика Валенси, генерала де Голя, які могли б підняти націю. Бухгалтери можуть її опустити, обрахувати, обібрати, обдурити.
Не М.Н. Показати IP 13 Квітня 2009 15:48
О! Бацька - наш рульовий! Нарешті вся світоглядна концепція (даруйте за перебор) Миколи Сергійовича вилізла нагору. Правда, виникло пара питань: "нувориші" - це хто? якісь марсіани? А чим завинили бухгалтери? Начувайтесь, бухгалтерська братіє! Микола розбереться з журналістами і прокурором, тоді візьметься за вас)) А ще цікавіше - співставити цей коментар з оцим "Чи можна бути переконаним, що пролетар, який дав розікрасти свій завод, під балконом на дереві у якого роками висять викинуті з вікна шмаття, пакети, на території біля будинку роками лежить кучи сміття, раптом прозрів і став на захист навколишнього середовища? Не вірю. Не вірю. Не вірю." Це з блогу "М.Н." То проти кого ж він: проти нуворишів чи проти пролетарів?
небайдужий Показати IP 14 Квітня 2009 01:04
Актуальну і злободену тему піднімає автор.Що відбувається сьогодні в селі? Чому інколи земля не засівається, а засіяна не збирається? Чому від одних господарств залишились руїни, а інші показують високу ефективність? Чому селянина часто поневіряють на міських ринках і левову частку заробітку за с.г. продукцію заробляє посередник?...А хто скаже скільки землі залишилось на сьогодні в селянина і як йому захистити свої права на землю і власність,коли земля стане товаром, при сьогоднішній корупції у владі? Впевнений, що для селянина важливо сьогодні мати відповідну техніку і засоби захисту рослин, ветиринарну допомогу і сучасні сорти с.г. культур... Але ще важливіше селянину мати чесну, і сильну від того владу. Це перший чиник успішності і приватного і колективного виробника.Якраз в селянина з цим і проблема. До речі, така сама проблема і в міського жителя.Про які успіхи чи на селі чи в промисловості можна говорити сьогодні, коли громадянин позбавлений своїх навіть Конституційних прав, про допомогу в захисті яких звертались до Вас.Відповідь була,вибачаюсь, бюрократична і від того правильна. Пишу про це зовсім без образи, а з досадою і чеканням - коли?...
М.Н. Показати IP 17 Квітня 2009 15:25
Ні нувориші, ні пролетаріат не виведе державу з хронічної кризи. Прочитайте "Волинь" за 16.04.09 р.про те, як бездарно керівництво області розпорядилося коштами на будівництво міжнародної траси. Коли писав перший коментар, то про статтю не знав. Не вірю, що голова ОДА не знав про таке бездарне використання державних коштів. Вони впевнені, що ми їх не спитаємо, а тим більше ногами бити не будемо, як це радять наші західні сусіди.
М.Н. Показати IP 25 Квітня 2009 23:42
Небайдужому. На "коли" є одна відповідь: тоді, коли ми зрозуміємо, що це наше голосування за гречку, гроші і т.д. Ні для кого не секрет, що багато хто жде виборів, щоб заробити. Навіть ЗМІ. Обираємо тих, хто нам постійно бреше те, що ми хочемо чути. В Європі така людина у владі не може бути. У нас її слухають, про її обіцянки пишуть і ніхто не спитає: а чому не зробили те, що обіцяли. Мені вже приходилося писати, що проблема не в дурнях (вони є серед всіх народів) проблема в тому, що у нас є багато тих хто дурнів, брехунів слухає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus