USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Єдина Країна: Громадський сектор і політика: взаємодія чи боротьба?
Президентські вибори показали, що люди втратили довіру до більшості багато років існуючих партійних проектів. З особливою недовірою українці ставляться до політиків і проектів без чіткої програми, створених по указці згори, які розраховують тільки на політтехнології. Є запит на чесну розмову з людьми, формування команд менеджерів, що продемонстрували практичний результат на місцях. Більша половина населення Волині вважає, що Україні потрібні нові політичні лідери

Дослідження проведено ГО «Центр економічних та соціальних досліджень Волині» Вибіркове опитування респондентів віком від 18 років у Волинській області. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.


За даними опитування нові політичні лідери повинні відрізнятися від попередників насамперед чесністю (58%), не корумпованістю (49%) та готовністю насправді захищати інтереси простих людей (48%). На думку населення, вони можуть з’явитися як з вже існуючих політичних партій, де вони були не на перших ролях (22%), та з нових політичних сил (45%).

Більше третини громадян (68%) вважає, що нашому народу постійно потрібна «сильна рука». Проте, на думку абсолютної більшості населення, такі лідери повинні діяти винятково у межах закону, за принципом «закон – один для всіх» (73%).

44% населення вважає, що пересічний громадянин ніяк не може вплинути на рішення влади. Найбільш дієвими механізмами такого впливу були визнані вибори Президента (38%) та вибори до Верховної Ради (35%).

Громадяни вважають, що потреба в активній громадській діяльності може у них з'явитися у разі, коли така діяльність принесе конкретну користь їм або їхній сім'ї (47%) та якщо під загрозою опиниться життя, здоров'я або добробут близьких і така діяльність сприятиме ліквідації цієї загрози (38%).

78% громадян не є членами якихось громадських організацій, об’єднань та партій. Основними причинами своєї неучасті у діяльності громадських організацій громадяни називають впевненість у тому, що їхня участь нiчого не змінить, та брак часу на таку безоплатну роботу.

Основними видами діяльності, якими насамперед повинні займатися громадські організації, населення вважає захист соцiально уразливих соцiальних груп (iнвалiдiв, багатодiтних сiмей тощо) – так вважає 47% населення. Далі за мірою важливості для населення йдуть надання людям юридичної та іншої допомоги в обстоюванні своїх прав (58 % ) та контроль за діяльністю влади.

В українському суспільстві лише три соціальні інституції мають переважну довіру з боку громадян: церква (баланс довіри-недовіри становить +54%), ЗМІ України (+18%), Збройні сили України (+10%) та дещо переважає довіра у ставленні до громадських організацій (+6%). Усі інші соціальні інституції мають негативний баланс довіри-недовіри:

Верховна Рада України (–50%), суди (–40%), політичні партії (–45%), уряд України (–38%), міліція (–41%), банки (–35%), прокуратура (–32;), Президент України (–65%), Конституційний суд України (–30%), Служба безпеки України (–18%), місцева влада (–8%).

За підсумками опитування можна зробити висновок, що країна сьогодні переживає якнайглибшу з часу отримання незалежності кризу державності. Традиційні політичні інститути представницької демократії працюють неефективно. У результаті політика вийшла на вулиці, що веде до поглиблення розколу в суспільстві. Створення партій сильних, таких, що користуються довірою у громадян, повинно забезпечити перезавантаження політичної системи і зниження конфліктності в суспільстві.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У Луцьку не дали належно провести благодійну акцію «Серце до серця». Організаторам почав «качати права» й видавати свої заборони представник…
Молодіжні громадські організації скаржаться на «неувагу» начальника відділу у справах сім'ї та молоді Луцької міськради Леоніда Лаби
В обласному центрі є більше трьох десятків найактивніших громадських організацій. У представленому списку є спортсмени, люди, які продовжують українські традиції,…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus