USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Юлія Парій: Зняття депутатської недоторканності: плюси та мінуси
5 лютого Верховна Рада України підтримала законопроект № 1776 «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)». Рішення підтримали 365 народних депутатів.

У зареєстрованому проекті закону йдеться про внесення змін до статті 80 Конституції, виключивши абзаци: «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність» та «Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

У цьому законопроекті також йдеться про обмеження недоторканностіс уддів. Зокрема, в статтю 129 Конституції України вноситься норма, згідно з якою «притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах».

Отже, Законопроект направлений на розгляд до Конституційного суду. Скасування депутатської та суддівської недоторканності – це відповідальність перед Майданом. Прийняття цього закону було однією з основних передвиборних обіцянок партій, що увійшли до коаліції. Окрім Конституційного суду законопроект пройде розгляд Венеціанською комісією.

Таким чином, потрібно з моральної точки зору, депутатам стати на один рівень з громадянами і відчути, що ми живемо в тій самій системі, в якій живуть вони. Не недоторканність захищала всіх справжніх корупціонерів, а сама система. Тому на даний час ми підійшли до питання скасування недоторканності, розуміючи, що спрацює це лише в комплексі з фундаментальним, глибинним реформуванням судової системи і всієї системи української влади.

Звичайно, не можна бути занадто кардинальним у питанні зняття депутатської недоторканності, адже це теж матиме наслідки, тому в усьому мають бути розумні межі.

У багатьох країнах світу існує депутатська недоторканність. У деяких з них вона повна, а в деяких – часткова. Наприклад, в деяких країнах депутати захищені від арешту і кримінального переслідуваннялише на час парламентської сесії (США, Норвегія, Філіппіни)

Близьке наукове соціально-психологічне пояснення популярності цього питання, наголосив один із політологів, є те, що суспільство дуже гостро відчуває правову нерівність між низами і верхами. А недоторканність Президента, депутатів, суддів якраз і є уособленням такої нерівності. При цьому як наголосив президент Всеукраїнської громадської органзіції «Інститут виборчого права», колишній народний депутат чотирьох скликань ЮрійКлючковський, «недоторканність народних депутатів України потрібно не скасовувати, а обмежувати. Повне скасування (депутатськоїнедоторканності – ред.) є просто абсурдом, який не вписується в ази парламентаризму, традиційного для всього цивілізованого світу».

Що стосується змістовної частини, то виникає дуже багато питань. Насправді існує дуже мало країн, в яких відсутня депутатська недоторканність як така. Є всього три країни, і серед них така країна як Намібія. Але, звичайно, не дужехотілося б, щоб Україна була в цьому відношенні схожа на цю «високорозвинуту» з точки зору конституційного права державу, тому що європейський досвід свідчить про зворотне. В усіх європейських країнах існуєдепутатська недоторканність. Інше питання, що вона має мати певні межі, і очевидно, що треба було б її не повністю скасовувати, а внести певні корективи. Це був би більш правильний, європейський підхід до врегулювання цього питання.

Тож, безсумнівно, як висловився політичний експерт Сергій Таран: «Інститут депутатської недоторканності потрібно реформувати у відповідності з європейськими нормами. В європейських країнах теж існує депутатська недоторканність, як право займатися політичною діяльністю. В Україні депутатську недоторканність перетворили на імунітет проти будь-яких посягань на життя і свободу депутата. Навіть якщо депутат порушує закон. Тому в Україні потрібно спростити процедуру зняття депутатської недоторканності у випадку, якщо депутат щось порушив, і посилити контроль над діяльністю депутатів, зокрема за їх прибутками і витратами».

Питання, наскільки широкою повинна бути концепція депутатського імунітету, є виключною компетенцією держави і вирішується її національним законодавчим органом.

У своєму нещодавньому звіті Венеціанська комісія Ради Європи детально досліджує концепцію депутатського імунітету в Європі та ілюструє різноманітні моделі імунітету, які існують в Європі. Констатуючи, що у країнах із ще не зміцнілою демократією є вищі ризики формуючи обвинувачення депутатів на фальшивих та політично вмотивованих підставах. Саме тому, оцінюючи необхідність депутатської недоторканності у кожній країні, зокрема, потрібно ретельно зважити негативні аспекти недоторканності у порівнянні із її потенційними перевагами Про це зазначено у дослідженні, спільно проведеного Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка та організацією Democracy Reporting International Підсумовуючи, у звіті зазначається, що у країнах із добре функціонуючим верховенством права та діючими демократичними інституціями депутатська недоторканність не є необхідною з огляду нанизький рівень ризику неналежного втручання у діяльність законодавчого органу та діє в і інститути.

Отже, Україна не зовсім відповідає тим вимогам, що сприяють чи обґрунтовують скасування недоторканності. Зберігається ризик переслідування з політичних мотивів, якого може зазнати будь-який депутат, що виступить проти чиїхось потужних інтересів. Але все ж таки, всі громадяни України, незалежно від матеріального і соціального статусу, повинні бути рівні перед законом. Під таким кутом зору депутатська недоторканність, може бути якщо не скасована повністю (оскільки тією чи іншою мірою вона існує в більшості цивілізованих, демократичних держав), а хоча б істотно обмежена.

На сьогодн ігромадяни чекають від парламенту чітких дій у всіх важливих для держави напрямах. Суспільство вимагає перейти від обіцянок до реальних дій. Новий парламент має довести, що дійсно бажає докорінно змінити уявлення про владу та державну службу, а скасування депутатської недоторканності може стати лакмусовим папірцем у поверненні кредиту довіри до влади.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Нещодавно в житті Волині сталася подія, справжнє значення якої ще не повністю усвідомили місцеві жителі і влада.
Луцький міський голова Микола Романюк не перестає дивувати. Другий термін поспіль він стає градоначальником, однак його передвиборча програма далі обіцянок…
На це вже давно не риторичне запитання самі волиняни мають однозначну думку: сьогодні це «рай» у конкретному грошовому вимірі для…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus