USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60
Юлія Парій: Хто такий містер Шавлак?
Нещодавно в житті Волині сталася подія, справжнє значення якої ще не повністю усвідомили місцеві жителі і влада. Керувати митницею на Волині був призначений скандально відомий Олександр Шавлак, який до недавнього часу керував митною службою Чернігівщини. Поки лише від одного з представників «верхівки» облдержадміністрації вдалося почути фразу, на кшталт «Тільки цього головного болю нам ще не вистачало». Але вона дуже точно передає настрій, який останніми роками викликав Шавлак на своїй малій батьківщині.

Здавалося б, його призначення – звичайна рокіровка всередині відомства. Але все криється в деталях. А ось деталей у справі Шавлака чимало.

Олександр В'ячеславович працює в митній системі з дитинства - без малого двадцять років, з 1998-го року, він працював на різних посадах Чернігівської митниці. Саме в цей період Чернігівська область увійшла до трійки регіонів-лідерів за обсягами контрабанди. Досить примітно, враховуючи, що Чернігівщина не має ні морських портів, ні кордонів з багатими європейськими сусідами (на відміну від західних областей країни).

Паралельно зростанню обсягів контрабанди, що проходить через чернігівські пропускні пункти, збільшувався і службовий статус Шавлака - до 2011 року він дослужився до посади першого заступника начальника митниці. Можна, звичайно, припустити, що при всіх владах Шавлак відважно боровся зі злочинцями і корупціонерами, але ... наврядчи. Оскільки стрімке зростання добробуту сім'ї Шавлаків в місті став притчею во язицех.

Правда, остання оприлюднена декларація Олександра Шавлака, за українською чиновницькою традицієї представляє його малозабезпеченим, який має лише власний гараж на 32 метри квадратних.

Саме в цей період контрабанда поступово переходила з розряду «варварської» (в стилі «сотня годин в тонні трусів») в досить складну для виявлення і фіксації правоохоронними органами. Йдеться про заниження митної вартості імпортованих товарів – ввозити які через кожну митницю мали право лише певні фірми, послугами яких і змушені були користуватися імпортери. Чернігівська область була чи не піонером подібних схем - що в 2011 році змушений був констатувати новий начальник митниці.

До речі, зі слів колишніх співробітників, Шавлак саме через особистий конфлікт з новими керівниками змушений був тимчасово залишити роботу на митниці в 2011 році. І зовсім ні до чого тут нібито небажання служити режиму Януковича (про який Шавлак тепер твердить направо і наліво). Адже майже два роки до звільнення він відмінно знаходив спільну мову з тодішньою владою.

З 2011 по 2014 Шавлак був одним з керівників скандальної компанії «Чернігівоблбуд». Незважаючи на частку «Строй» в назві ця фірма займалася аж ніяк не будівництвом, а ... відбиранням у жителів міста їх власних квартир у вже побудованих будинках. Газета «Дзеркало тижня» присвятила цілу серію репортажів того, як власник «Чернігівоблбуду» Віктор Демшевський за допомогою підкупу суддів виселяв звичайних людей з їхніх помешкань, мотивуючи це незаконно проведеною приватизацією. Ось такий будівельний бізнес. Ну а піком цинізму «Чернігівоблбуду», мабуть, стала спроба відсудити на користь підставних осіб землю, виділену міськрадою сім'ям загиблих в АТО чернігівських військових. Історія ця наробила багато шуму в Чернігові, і протистояти черговому дерибану вдалося лише під потужним натиском активістів і ветеранів.

Олександр Шавлак не гребував брати активну участь в цих та подібних схемах. Однак, за іронією долі, після Майдану він повернувся на держслужбу. І в 2014-му році став начальником відділу по запобіганню і виявленню корупції Чернігівської облдержадміністрації. А в 2015-му виявився в рідних митних тенетах і став, нарешті, начальником обласної митниці - завершивши той шлях, який був недоречно перерваний чотирма роками раніше.

Повернувся Шавлак в митне крісло не просто так. Події подальших місяців показали, що тепер предметом його інтересу є вже не просто курирування потоків контрабанди, а участь в самому резонансному «розпилі» останнього часу – незаконний видобуток і продаж бурштину.

Вся справа в тому, що саме через пропускний пункт Чернігівської митниці «Нові Яриловичі» поставки бурштину могли безперешкодно проникати в Білорусь, звідки далі йшли замовникам в Європі. Безперешкодно – якщо без перевезень могла забезпечувати високопоставлений«дах», яким і став наш герой.

Нагадаємо, що протягом останніх двох років обсяги контрабандних партій українського бурштину стали потихеньку збільшуватися з десятків кілограмів до тонн. І якщо курирують нелегальний видобуток, зазвичай, корупціонери в місцевих правоохоронних органах, то переправлення за кордон є вже справою «правильних» митників.

Однак в лютому цього року відпрацьована Шавлаком схема дала збій. Білоруські митні інспектори виявили в автомобілі, що пройшов так званий «огляд» в Чернігові, понад 800 кілограмів бурштину! Просто так зам'яти цю справу, мабуть, вже не було жодної можливості і тому ДФС почала розслідування. Однак Олександр Шавлак не став його героєм. І не поніс покарання. Доля його склалася цікавіше - наказом ДФС № 811-о від 14 березня Шавлак призначений ... начальником митниці Волинської області! Поки з приставкою «в.о.» - в такому статусі він повинен пропрацювати до 12 квітня. Ну а що буде далі - і уявити страшно. З огляду на те, що Волинська область не тільки володіє вражаючими покладами ще не розграбованого бурштину, а й межує з Польщею. Тим самим максимально полегшуючи митарства контрабандистів з експорту в Європу.

Щоб протистояти не бажаному розвитку подій, було направлено в центральний аппарат ДФС прохання роз'яснити, що робить у Волинській області чоловік, який явно мав би підлягати, як мінімум, люстрації. А як максимум - стати об'єктом інтересу правоохоронних органів. В очікуванні відповіді ми звертаємося до волинських активістів, які борються з незаконним видобутком бурштину: будьте особливо пильні! У наші широти потрапив великий хижий птах, апетитам якого ми повинні протистояти спільно. Інакше американські гангстерські розбірки часів «сухого закону» здадуться дитячими іграми в порівнянні з методами нашої бурштинової мафії ... – повідомляє інтернет видання «Стоп Откат».
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
В останні дні Волинь практично поставила на вуха митниця
Луцький міський голова Микола Романюк не перестає дивувати. Другий термін поспіль він стає градоначальником, однак його передвиборча програма далі обіцянок…
5 лютого Верховна Рада України підтримала законопроект № 1776 «Про внесеннязмін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і…
Коментарів: 2
юля Показати IP 5 Квітня 2016 00:25
коментар було видалено
Так Показати IP 6 Квітня 2016 20:08
В українській митниці чесних і законослухняних немає, бо вся митні машина віддавна запрограмована на крадійство.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus