USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60
3 Жовтня 2015 00:41
0
Сьогодні місто Луцьк є одним із 17 міст-партнерів Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», в рамках якого представники Луцької міської ради та комунальних підприємств міста за участі фахівців Інститут місцевого розвитку опрацювали запропоновані Єврокомісією зміни до Плану зі сталого енергетичного розвитку міста Луцька до 2025 року та розробили проекти, необхідні для його ефективного впровадження.

Розроблені понад 90 проектних пропозицій на загальну суму 1 229 млн. грн. Завдяки реалізації даної інвестиційної стратегії ПДСЕР у повному обсязі дозволить скоротити викиди СО2 на 229 492 т/рік.

Вважаю, що досвід співпраці в даному проекті дав змогу комунальним підприємствам вдосконалити навики написання проектів. На сьогоднішній день діяльність комунальних підприємств зводиться до очікування – скільки їм дадуть на рік в рамках Програми соціально-економічного розвитку, яка затверджується виконкомом та вноситься на розгляд сесії депутатів місцевої ради.

Тобто, підприємство гарантовано отримає з бюджету фінансування, 90% з якого йде фактично на його утримання. Реалізації ж проектного підходу як короткотермінового так і довгострокового, дає змогу аналізувати та виявляти проблеми на ранній стадії, планувати та реалізувати діяльність, спрямовану на вирішення даних проблем.

До прикладу, «Луцькспецкомунтранс» розробило проекти на впровадження роздільного збору сміття та будівництво сортувальної лінії, а також оновлення рухомого складу підприємства. Реалізація даних проектів дасть змогу зекономити на утриманні цілого парку технічно застарілої техніки та значно скоротить необхідність в перевезенні всього сміття з Луцька до сміттєзвалища в Брище.

В той же час, сьогодні в органах влади та комунальних підприємствах працюють цілі структури економістів, які займаються лише обробкою статистичних даних економічно активних підприємств, технічним розписуванням кошторисів.

Така ситуація неприпустима. Сьогодні, ми повинні залучати до вирішення проблем не лише бюджетні ресурси, але й соціально відповідальний бізнес та місцевих мешканців.

На мою думку, завданням економічного блоку на чолі із заступником мера має бути реальне спрощення кількості дозволів та бюрократичних процедур, сприяння та залучення інвестицій, сприяння розширенню діяльності місцевих підприємств, а отже збільшення кількості робочих місць й відповідно збільшення надходжень до місцевого бюджету.
читайте у блозі
Система Orphus