USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Антоніна Євтодюк: З новим навчальним роком, Україно або гіркі плоди освітніх інновацій літа 2009 року

Ось і добігає  кінця спекотне й майже безтурботне літо. Осінь, поки лише прохолодними вечорами та ледь помітною платиною на деревах, потрохи починає панувати у своїх володіння. Хоча час і є відносною, придуманою людьми діалектичною категорією, але 1 вересня на наших календарях таки реальне. А з ним і початок осінніх, кажуть, майже революційних змін у країні. Політики не торкатимусь, на «Волинських новинах» та і, на жаль, практично у всіх ЗМІ достатньо нудних й досить посередніх, як на мене, політично-аналітичних тріллерів із однаковими закінченнями на кшталт: «ми – найкращі з найгірших, ми врятуємо (можливо!) якусь країну, голосуйте за нас, правдивих патріотів, ну ду-у-уже вже нам потрібні пенсії депутатів ВР й усі їхні привілеї...».
 
Зупинюсь на одній із найважливіших суспільних складових – освіті. Загалом досить консервативній сфері, проте в часи всесвітньої примусової болонізації (болванізації), нашу рідну українську систему освіти щось частенько лихоманить так, що й діагноз поставити годі. У погоні за псевдоглобалізаційними цінностями й бажанням якнайшвидше влитися у європейський освітній простір наше Міністерство освіти й науки «наламало» вже стільки дров, що енергетична й газова криза Україні ще довго не загрожуватимуть. Пора вже й премію давати за ці оригінальні альтернативні види палива. Хто із учнів й батьків та й самих освітян не критикував це недолуге українське ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання), тести, інформаційно-перевантажені підручники, кредитно-модульну систему (це вже у вузах)? Хіба абсолютно байдужий, чи ще, можливо, самі «творці» цих горе-шедеврів. Здавалося б, гірше вже бути не може... Виявилося – може!
 
 
Цього разу інновації торкнулися предметів гуманітарного та правничого спрямування у вищих навчальних закладах. Із метою, ніби-то економії бюджетних коштів, скоротилася кількість аудиторних годин на вивчення філософії, соціології, політології, правничих дисциплін... Перелік, на жаль, не є вичерпним.
Я обіцяла не писати про політику. Не зможу. Бо вбачаю за цими кроками кимось ретельно-продуманий стратегічний план «оболванювання»  українців. Дійсно, НАВІЩО ЇМ (українським студентам) ЗНАТИ про політичні маніпуляції, псевдо-соціологічні рейтинги, свої права, зрештою? Навіщо їм вивчати філософські аспекти людського буття, коли сучасні політики хочуть люб’язно нам запропонувати існування у площині вічного електорату? Почепили біл-борд із черговим ніби-то лідером, чи беззмістовним гаслом про якусь «вона» - оце вам, українці, й достатньо інформації. Що ми тепер нація, що читає лише біл-борди?
 
Сумно й гірко, від усвідомлення того, що сучасна система української освіти все менше відіграє інтегруючу й просвітницьку роль. Не стомлююсь повторювати, що те суспільство, яке економить на освіті, економить  на своєму майбутньому. Українці віддавна  у світі мали репутацію освіченої й культурної нації. І завжди знаходилося багато «доброзичливців», які цю репутацію понад усе хотіли заплямувати. Прикро, що сьогодні у ролі тих «доброзичливців» виступає наше Міністерство освіти і науки загалом та сам пан Вакарчук зокрема. Сьогодні скорочують викладання предметів гуманітарно-правничого спрямування,  завтра - кількість вузів, а післязавтра – кількість освічених українців???
 
За кілька днів вже вкотре традиційно продзвенить перший дзвінок, який сповістить усіх про початок нового навчального 2009 - 2010 року. В очікуванні справжньої й якісної освіти переступлять поріг і школярі й студенти незалежної України. Дехто, ймовірно, просто стане у тривіальну чергу за дипломом, бо ще із шкільної лави вже ковтнув пекучого трунку зневіри у власних силах й сповна засвоїв облудну теорію про абсурдність й рудиментарність цінності знань в українському суспільстві.
 
Наче титри у німому кіно пропливають перед нами рядки: «Україна. Осінь 2009 року. Війна за системне поневолення українців триває. На передньому фланзі система освіти. Озброєна численними ретельно спланованими псевдоінноваціями, робить спробу чергового контрнаступу – посередництвом скорочення циклів гуманітарно-правничого спрямування робиться спроба трансформації суспільного світогляду. Віддалений результат – підміна істинної системи цінностей фальшивими, що призводить до насильницького формування так званої політичної нації, чи то пак, нації політично-дебілізованих українців... Далі буде.
 
Напевне я погарячкувала на початку, коли назвала опуси й обіцянки наших горе-політиків тріллерами. Найнебезпечніші й найстрашніші баталії проти українців вже давно ведуться у площині освіти. То по кому дзвонитиме першовересневий дзвоник?
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Уже традиційно 1 червня на Театральному майдані Луцька у Міжнародний день захисту дітей проводяться численні акції. Дітям намагаються організувати свято.…
    Топ-новиною усіх всеукраїнських ТВ каналів впродовж останнього тижня було висвітлення так званого «лінчинського дива» - з’яви нібито Ісуса…
Вітаю Вас! Мене звати Антоніна Євтодюк. Я – християнка, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Луцького національного технічного університету. Очолюю…
Коментарів: 6
Анонім Показати IP 31 Серпня 2009 08:51
Пані Євтодюк скоротили години? Знову впадаєте у крайнощі...
Анонім Показати IP 31 Серпня 2009 17:47
Припиніть писати, я Вас дуже прошу!!!!
Mirna Показати IP 1 Вересня 2009 12:15
влучно, сильно... підтримую!
В.Конський Показати IP 1 Вересня 2009 15:40
Пані Антоніно. Це буденна тема. Її потрібно піднімати не в святковий день.
Антоніна Євтодюк Показати IP 1 Вересня 2009 20:43
Усіх вітаю із Днем знань! Дякую усім за увагу до мого блогу! Шановний пане В.Конський, на моє глибоке переконання проблеми суспільної деградації та маніпулювання суспільною свідомістю для справжнього українця буденною не може бути ніколи, оскільки їх вирішення є життєвоважливими!!! Дивно, що Ви цього вже не розумієте. Шановний Аноніме! Годин, дякувати Богові, маю достатньо, не турбуйтесь. Це не крайнощі, а життєва позиція патріотки, якій не байдужа доля України.
олег Показати IP 1 Вересня 2009 23:23
Пані Антоніно! Підтримую Вас!Але ... надія лише на звичайну недолугість наших чиновників, покликаних втілити програму "болванізації". І не такі "грандіозні" плани були провалені. Прорвемось!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus