USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Антоніна Євтодюк: ЕФЕКТ КАЛЕЙДОСКОПУ

Мовчання красномовніше від слів.
Воно емоцій й почуттів далекий обрій…
 
Чому так буває – коли мовчки споглядаєш світ НАРОДЖУЮТЬСЯ ОБРАЗИ (тобто правдиве відображення сутності, не спотворене суб’єктивним людським сприйняттям), але, коли  не озвучиш, чи не запишеш, – зникають, забуваються, бліднуть, немов би розчиняючись?
 
Щоразу подорожуючи, чи буваючи у незнайомих (цікавих і не дуже) місцях, чи просто тоді, коли актуалізую в собі бажання споглядати й пізнавати світ, - відбувається щось дивне, яке для себе я означила як ЕФЕКТ КАЛЕЙДОСКОПУ.
 
Пам’ятаєте, дитячу іграшку – калейдоскоп: труба, кілька дзеркал і різнокольорові скельця, котрі довільно перемішуючись витворюють щоразу новий і неповторний візерунок?  Здавалося б, примітивно й просто, а насправді… Калейдоскоп – улюблена іграшка мого дитинства. Оскільки я була надзвичайно допитливою дитиною, то, отримавши його в подарунок, і потішившись,  розібрала на частини (захотіла побачити, ЩО саме витворює такі дива). Спочатку моєму розчаруванню не було меж. Потім зрозуміла, що сама можу витворювати ці візерунки. Ні, в теорію ймовірності втручатись не збиралась, просто почала експериментувати із добавлянням все нових і нових складових, різних за кольором і формою, до вже існуючих скелець. Одного разу мені навіть вдалося переповнити нішу калейдоскопа і замість візерунка я побачила лише якусь невпорядковану купку усього того, чим моя нестримна фантазія наповнювала іграшку… Я зрозуміла, що забагато не завжди добре, викинула усе, залишила кілька найяскравіших камінців й скелець. Згодом майже перестала звертати увагу на калейдоскоп.
 
 Минуло кілька років, знову взяла до рук улюблену іграшку, і вже не змогла розлучитись. Я не ношу його з собою, лише впустила у своє серце, мов щось надзвичайно важливе, мов привласнений досвід, ЯКИЙ ДОЗВОЛЯЄ ОБЕРІГАТИСЬ ВІД ПЕРЕПОВНЕННЯ ТА ПЕРЕНАСИЧЕННЯ  У ЖИТТІ. І вважала, що цього досить. Однак…
 
Минуло ще зовсім небагато часу, я  почала усвідомлено сприймати світ крізь призму розважання й споглядання (дехто це називає філософствувати). Згодом, почала пізнавати Бога у Його триєдності, стала практикуючою (хоча, даруйте - є як є,  не найстараннішою) християнкою. Зрозуміла, що
 
У кожного свої вершини.
І шлях до них долає кожен сам.
Найголовніше, що ми в житті будуємо,-
Душі своєї Храм.
 
Почала і продовжую усвідомлено проектувати-вибудовувати- проектувати-вибудовувати (і так далі, бо вважаю, що цей процес має бути неперервним впродовж усього життя) Себе, делікатно роблячи перші, але впевнені кроки.
Нещодавно із великим задоволенням прочитала «Озеро істини» Марії Чумарної – рекомендую! – збірку її віршів й переспівів притч, коріння яких у різних культурах світу. У однойменній притчі, де йшлося про озеро істини, влучно зазначено, що воно – бездонне, але ми, спраглі істини, здатні вмістити зовсім обмежену її кількість. Лише стільки, скільки поміститься у наших долоньках. А ще ж скільки втратиться-витече, поки донесемо до вуст цю aqua vita.
 
Дивно, але образи калейдоскопу й мозаїки чомусь постійно переслідують мене... Можливо, щоб не зникнути, не забутись, не втратити яскравості,  не розчинитись?
 
От і вирішила нагадати собі та й Вам про ЕФЕКТ КАЛЕЙДОСКОПУ. І про те як він працює. Так-так – саме працює, реально змінюючи наше життя. Усе ж мале є лише відображенням Великого, як гра – життя.
Уявіть, якими будуть візерунки, якщо скельця будуть лише одного кольору? А різних, гармонійно поєднаних? А дисонуючих? А контрастних?  А якщо їх буде забагато?
 
ЕФЕКТ КАЛЕЙДОСКОПУ криється в намаганні знайти ту одвічну ЗОЛОТУ СЕРЕДИНУ: кількість скелець, їх колір і форма мають бути пропорційними до резервуару нашого калейдоскопу. А ще – пізнавайте самих себе – і пізнаєте весь світ! Якщо, звісно, це цікаво й необхідно. Іншими словами – контролюйте усе нове, що входить у контекст вашого буття і вмійте вчасно позбуватися старого, не перевантажуючи себе. Бо інакше замість візерунка побачите лише якусь невпорядковану купку усього того, чим Ваша (у кращому випадку, а може бути й чужа, маніпуляторів вистачає) нестримна фантазія… Що далі - Ви вже читали вище про мої дитячі експерименти із перенаповненням калейдоскопу.
 
Смислотворчо-буттєве сьогодні
Спонукає крізь терня іти до зірок.
Нам призначено БУТИ СОБОЮ
У цім світ світі безликих ляльок.
 
Отож, БУТИ СОБОЮ чи БЕЗЛИКОЮ ЛЯЛЬКОЮ??? Як завжди – вибір за кожним із нас. Право на вибір подарував нам Творець.
 
P.S. Хай візерунки у Вашому калейдоскопі будуть гармонійними й різнобарвними. Бо ж УСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД НАШОГО ВИБОРУ!
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Вітаю Вас! Мене звати Антоніна Євтодюк. Я – християнка, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Луцького національного технічного університету. Очолюю…
  (Люфтація – абсолютне  фізичне, духовне  й емоційне відновлення)   Щороку, коли всі ЗМІ навперебій повідомляли про сходження пана Ющенка…
Світлій пам’яті Михася… Життя! Життя? Життя…   У кожного з нас є свої унікальні й неповторні уявлення про нього. Звісно,…
Коментарів: 5
Vlad Показати IP 21 Вересня 2008 20:45
Цікава точка зору:)
Анонім Показати IP 30 Вересня 2008 14:25
а вам не здається що такого розміру послання навіть немає бажання читати - і це не тільки моя думка
олег Показати IP 21 Жовтня 2008 11:25
не хотів погоджуватися з шановним анонімом і спробував прочитати. Яку думку Ви, пані, хотіли донести до читача? Коли створюєте блог, то треба мати що сказати. Вибачайте за відвертість.
Анонім Показати IP 12 Березня 2009 20:06
Пані варто звернутися до психіатра. Не ображайтеся, однак у Вас є натяки на шизофантазії... Сподіваюся, я помиляюся...
Галина Показати IP 29 Листопада 2014 22:30
Чудово! Знайомі відчуття..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus