USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44
Анатолій Горбатюк: Декларація про державний суверенітет – за позаблоковий статус України
Розвиток суспільно-політичних подій наприкінці минулого століття в напрямку параду суверенітетів республік Радянського Союзу, привів українське суспільство до самовизначення в зовнішніх і внутрішніх векторах руху. Прийнята Декларація про державний суверенітет 16 липня 1990 року визначила позаблоковий статус України.

Проголошення 24 серпня 1991 року Акту про незалежність та суверенітет України надихнули мене та мільйони громадян в грудні 1991 року на Всеукраїнському референдумі сказати «ТАК» новій європейській державі. Волевиявлення українського народу жити в незалежній, суверенній, позаблоковій, правовій державі знайшло відображення і в Конституції України, яка була прийнята 28 червня 1996 року.

Та пройшло небагато часу і нові керманичі держави, вже хочуть самостійно змінити основні державні положення, Конституцію України, визначити свій зовнішній курс та повести Україну в НАТО, переписати, як їм вигідно, історію. І все це зробити хочуть без проведення всеукраїнського референдуму, таємно від народу.

Як можна було без розгляду в парламенті, маючи «помаранчеву більшість, без голосування й прийняття Постанови спікеру А. Яценюку підписати лист про План вступу України в НАТО? Що завадило Прем’єр-міністру України Ю.Тимошенко на засіданні Уряду розглянути це питання, прийняти колегіальне рішення і провести його через постанову Уряду та публічно підписати цей лист? Чому Президент не проінформував про свої плани український народ, силові структури, владу, а сам прийняв таке стратегічно важливе рішення? Чому українську націю про лист Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради щодо плану вступу України в НАТО інформує сенатор США Р.Лугар?

В мене особисто склалось враження, що ми вже в нашій державі не господарі, ми не управляємо процесами, а лише сліпо виконуємо чиїсь вказівки та чужу волю. Вже 3-4 квітня в Бухаресті, країни – учасники НАТО будуть розглядати заявку про приєднання до Плану спільних дій України та Грузії.

Грузія під час останньої президентської кампанії провела всенародний референдум і визначила більшістю голосів свою позицію щодо руху в НАТО. Тут можна зрозуміти Президента Грузії М.Саакашвілі, владу, яка виконує волю народу.

А чию волю виконує В.Ющенко, Ю.Тимошенко, А.Яценюк мені і мільйонам українцям не зрозуміло? Таємно прихований лист від українського народу про план вступу в НАТО є свідченням того, що влада не рахується з нами, вона зраджує національні інтереси і її потрібно за такі дії притягати до відповідальності.

Виконуючи завдання керівників держави, влада на місцях, не маючи на це повноважень від українського народу включилась в роботу по впровадженню стандартів, які необхідно прийняти Україні при вступі в НАТО. На засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради вже розглядалось питання про створення регіонального центру євроатлантичної інтеграції на базі обласного центру перепідготовки вчителів або на базі одного з державних університетів.

Саме тут готуватимуть кадри для ведення відповідної роботи з агітації за НАТО і формувати міські і районні відділення цієї структури. Вже в березні мають пройти перші тренінги і розпочатись фінансування Волинського центру. В мене знов виникає питання про те, на якій законній підставі органи місцевого самоврядування, державні установи мають агітувати за НАТО, з яких бюджетів будуть фінансуватись агітаційно-навчальні заходи центру?

А може паралельно виконавча влада створить центри, які будуть агітувати, як передбачає Декларація про державний суверенітет, за позаблоковий статус України, або виділять кошти для агітації політичним партіям, які виступають за повний державний суверенітет і нейтральний статус України?

Як бачимо помаранчева влада знову переграла сама себе, створивши на рівному місці нові проблеми. Нам відомо, що ще з 2004 року зібрано підписи громадян України про проведення Всеукраїнського референдуму щодо вступу в НАТО. Президенту потрібно прийняти відповідальне державницьке рішення – почути волю народу, адже єдиним джерелом влади є народ України, саме він надає і забирає у Президентів владу, він, в більшості - за нейтральний, позаблоковий статус суверенної держави.

Так було в 1991 році так і буде на майбутньому референдумі, а цього найбільше і бояться керманичі держави, які таємно від народу підписують листи по Плану вступу України в НАТО.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
15 травня у Луцьку відкриють пам'ятник видатному краєзнавцю, педагогу та церковному діячеві, автору п'ятитомного видання з історії краю та Православної…
27 квітня 2010 року в екстремальних умовах під виття сирен мегафонів, в диму палаючих димових шашок, із залитими клеєм гніздами…
Шановні делегати конференції, гості, колеги! 19 квітня 2008 року на XI з\'їзді Партії регіонів було прийнято нову редакцію Програми і…
Коментарів: 6
Регіонал Показати IP 6 Серпня 2008 13:38
Анатолію! А Башкаленко все ж вставив Вас як пацана і доказав, що він справжній лідер волинських регіоналів.
Marmuletka Показати IP 6 Серпня 2008 14:06
Сказано правильно. На жаль.
Lesnik Показати IP 19 Серпня 2008 12:59
Башкаленко, що за фрукт? Чому не знаю? Горбатюк - це особа, а Башкаленко - так, прищ на...
Дмитро Іванович Показати IP 19 Серпня 2008 13:03
А чию волю виконує В.Ющенко, Ю.Тимошенко, А.Яценюк мені і мільйонам українцям не зрозуміло? -------------- Що тут не зрозумілого? Те, що Ющенко - це американський прект, не заперечується самими американцями. Доведе нас це чмо до війни з москалями. Не дай Бог звичайно.
Анонім Показати IP 19 Серпня 2008 19:32
Анатолій - не бійтесь Башкаленка! Ми переможемо. "Торреадор смелее в бой!"
Анонім Показати IP 30 Серпня 2008 12:54
Що Толя скис? Отримав справедливу оцінку від однопартійців і під килим шуганув революцію організовувати. Ну-ну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus