USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Жителів Білорусі масово викликають до військкоматів за повістками

30 Червня 2022 15:20
Військовозобов'язані чоловіки Гомельської області, яка межує з Україною, останні кілька днів отримують повістки з викликом до місцевих військкоматів.

Як пише УНІАН із посиланням на сайт «Зеркало», про це розповіли жителі низки міст регіону. Вони уточнюють, що повістки вручають на роботі в таких містах, як Світлогорськ, Річиця, Мозир, Жлобин, Єльськ, Хойники тощо. До військкоматів кличуть навіть тих, хто не має за плечима досвіду військової служби, а також «непридатних» призовників.

Причину виклику в повістках не вказують, проте нагадують про кримінальну відповідальність за її ігнорування.
Що кажуть військовозобов'язані

Як розповів один з жителів Жлобина, який раніше служив у ракетних військах, у військкоматі виклик пояснили навчаннями з мобілізації.

«Відразу після відмітки про явку відпустили додому. І так з усіма, кому надійшли повістки», – каже він.

«Збори пов'язані з навчаннями в Гомельській області, власне, тому мене і викликали. Формують команди з тих, що вже відслужили. Поки все спокійно, зібрали команду – і по домах. Тобто тут терміновості ніякої немає, просто переконатися, що всі на місці», – розповідає Євген з Хвойників.

Схожі історії розповідають і інші військовозобов'язані.
Журналісти з'ясували, що повістки отримують і жителі інших регіонів Білорусі – Гродненської, Могилевської та Вітебської областей, а також Мінська.

«Надіслали повістку на роботу, факсом, додому оригінал не надійшов, віддали у військкоматі. Таких, як я, було близько десяти осіб. По одному викликали в кабінет, спілкувалися з представником військової частини, за якою, як я думаю, ми закріплені. Уточнювали особисті дані, звіряли фото. Перевіряли, чи не змінилися розміри одягу і взуття, уточнювали військову спеціальність. Після бесіди просто сказали їхати на роботу», – повідомив Максим, офіцер запасу з Мінська.

«Я не з'явився, але дзвонили з військової частини, куди прикомандирований, розповідали про обов'язки на випадок мобілізації. Хто з'явився, возили безпосередньо по частинах. Раніше такого ніколи не було. Максимум бесіда у військкоматі», – описав свою історію Дмитро з Бреста.
Як пояснюють те, що відбувається співробітники військкоматів

Журналіст видання зателефонував у військкомати Гомельської області під виглядом звичайного громадянина і розпитав одного зі співробітників про те, що відбувається. Той розповів про мобілізаційні заходи й запевнив, що «ніхто нікого ні на яку війну не забирає».

Читати ще: Військовий експерт назвав дату, коли стане зрозуміло, чи відбудеться наступ із Білорусі

«Можете не хвилюватися. Просто приїжджають військовозобов'язані. Кожен чоловік до 50 років стоїть на військовому обліку. Вони приїжджають на пункт попереднього збору військовозобов'язаних, звіряють облікові дані і все – їх відпускають додому... Можете не хвилюватися і не переживати. Все добре, ми мирна країна», – заявив співробітник військкомату.

На уточнювальне запитання про ракети, що летять в Україну, співрозмовник сказав, що вперше про це чує.

Читати ще: Волинський і Поліський напрямок: збройні сили Білорусі – у прикордонних Брестській і Гомельській областях

Черговий ще одного військкомату повідомив про планові мобілізаційні навчання. На питання про їх тривалість він відповів наступне: «Якщо мобілізаційні, то вони вже закінчуються практично. Якщо територіальної оборони, то десь до 10-15 липня триватимуть. Але це ви краще уточнюйте в тому військкоматі, з якого надійшла повістка».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Гурман Показати IP 30 Червня 2022 16:04
Тертки наготові!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus