USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Президентка Грузії наклала вето на закон про «іноагентів»

18 Травня 2024 17:58
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про «іноагентів», що його ухвалив парламент у третьому читанні 14 травня.

Про це пише Бабель з посиланням на видання Sova.

«Сьогодні я наклала вето на російський закон. Він за своєю суттю, за своїм духом є російським законом, який суперечить нашій Конституції та всім європейським стандартам і є перешкодою на європейському шляху... Цей закон має бути відкликаний», – сказала президентка.

Вона передасть своє вето до парламенту вже сьогодні, 18 травня.

Утім у правлячої партії «Грузинська мрія» достатньо голосів у парламенті, аби подолати президентське вето. Якщо після цього Саломе Зурабішвілі не підпише закон, то замість неї це зробить голова парламенту.

Нагадаємо, рік тому голосування скасували на тлі масштабних протестів і сутичок. Цьогоріч голосування теж супроводжувалося протестами. Затримання біля парламенту почалися 15 квітня, а 16 квітня були сутички із силовиками. 17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні спірний закон про «іноагентів».

Усі міжнародні партнери Грузії закликали Тбілісі відмовитися від затвердження законопроєкту про «іноагентів». Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Теодорос Руссопулос 16 квітня звернувся до Венеціанської комісії з проханням терміново надати висновок щодо цього законопроєкту.

Євросоюз попередив, що ухвалення цього закону може зупинити європейську інтеграцію Грузії. У грудні 2023 року країна отримала статус кандидата в члени ЄС.

1 травня законопроєкт підтримали в другому читанні та відправили на третє. Після цього в Тбілісі поновилися протести.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвіл пропонувала відкласти дату набуття чинності закону про «іноагентів» до 1 листопада – тобто після проведення в країні парламентських виборів, запланованих на 26 жовтня.

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у третьому читанні за 67 секунд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus