USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Він був душею театру»: у Луцьку попрощалися з народним артистом України Олександром Якимчуком. Фоторепортаж

19 Квітня 2023 15:29
Лучани провели у останню путь народного артиста України, актора Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Олександра Павловича Якимчука. Серце його зупинилося на 68 році життя.

Аби віддати данину пам'яті видатного актора, його рідні, друзі, колеги по професії з різних театрів, представники обласної та міської влади, усі, хто шанував творчість Олександра Якимчука, зібралися у фоє Волинського облмуздрамтеатру.
«З Олександром Павловичем познайомився у 2008 році. Тоді він у Волинському національному університеті вів театральний гурток. Як то кажуть, Бог дає тобі тих людей, які потрібні по життю. І так склалося, що майже рік я мав приємність з ним співпрацювати вже у театрі… Тішуся, що вдалося реалізувати велику мрію Олександра Павловича, на жаль, мабуть, останню, – поставити його виставу «Хай живе любов». Спеціально записали відео з прем’єри твору і принесли до нього у лікарню. Остання ж роль Олександра Якимчука була у «Столітті Якова». І те, як він її зіграв… у мене просто нема слів. І у цій ролі, звісно, зараз бачу лише його. Прикро, що відходять у вічність найкращі…» – каже Сергій Скулинець, заслужений артист естрадного мистецтва України, виконувач обов’язків директора-художнього керівника театру.
«Довготривала дружба наших театрів, яку ми зараз відновлюємо, передбачає комунікацію, співпрацю, взаємні гастролі. І я так шкодую, що не зміг побачити Сашу на сцені в Рівному. Ми дружили, я його дуже поважав і любив. Як актора і як людину. Щиро співчуваю родині, друзям, театральній спільноті України. Просто відірвався величезний пагін творчого зілля, який є у цьому колективі. Адже акторів такого рівня, як Сашко, не так багато», – пригадує директор-художній керівник Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимир Петрів.
«Олександр Павлович, перш за все, був душею нашого театру, його легендою. Сказати, що він був просто другом чи просто колегою, буде замало. З перших студентських років, коли нас задіювали у виставах, Олександр Павлович взяв над нами своєрідне опікунство. Ми ще зовсім юні прибігали до нього в гримерку, і він розповідав смішні історії, байки. Оця його доброта і професіоналізм і виховували в нас любов і відданість театру. Адже таких вірних улюбленій справі, яким був Олександр Павлович, є дуже-дуже мало…» – не стримує емоцій актор театру Ігор Натанчук.
Чин панахиди також звершився у драмтеатрі. За давньою традицією в останній земний шлях актора провели бурхливими оплесками.

Поховають Олександра Якимчука на міському кладовищі у Гаразджі.


Довідка

Олександр Павлович Якимчук народився 7 вересня 1955 року в місті Омськ. З 1963 року жив у Луцьку.

В 1972 році прийшов у Волинський музично-драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка. Працював монтувальником декорацій і виходив на сцену в епізодах і масових сценах. З 1980 року його перевели на посаду артиста драми.

У 1990 році отримав почесне звання заслуженого артиста України, у 2005 році – народного артиста України.

За свою кар’єру зіграв близько 150 ролей, був автором лібрето і віршів до ряду вистав, виступав в якості режисера, художника, асистента, помічника режисера, ставив концерти, новорічні ранки, капусники. Знімався у кіно в епізодичних ролях.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 19 Квітня 2023 21:24
Царство небесне і вічна пам'ять Олександру Якимчуку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus