USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Маккейн проти раку: портрет одного з найзатятіших лобістів інтересів України

1 Серпня 2017 07:00
Для українців американський сенатор Джон Маккейн, насамперед, — лобіст українських інтересів на Заході. Утім, на Батьківщині він відомий, як ветеран в’єтнамської війни, колишній полонений та політик-індивідуаліст.

Його історію розповідає Громадське.

Хоча Маккейн належить до Республіканської партії, його думка часто різниться з поглядами республіканського естеблішменту. Він підтримав війну в Іраку у 2003 році, утім, категорично засудив тортури полонених у тюрмах ЦРУ, які більшість республіканців тоді назвали «ефективними».

На це рішення вплинув власний досвід — у 1967 році Маккейн воював у В'єтнамі. Над Ханоєм його штурмовик збили. П’ять з половиною років знівечений та хворий Маккейн провів у полоні, де його чи не щодня катували.

Джон вижив лише тому, що в'єтконгівці дізналися, що він — син головнокомандувача флоту США. Батько Маккейна, так само як дід, дослужився до звання чотирьох-зіркового адмірала. Навесні 1973 року, після підписання між США та комуністичною владою В’єтнаму Паризьких мирних угод, 37-літній повністю сивий пілот Маккейн повернувся додому.

На Батьківщини на нього чекала слава та визнання — президент Ніксон нагородив Маккейна вищими військовими нагородами. Але дослужитися до звання адмірала завадив стан здоров’я. У 1981 році у званні капітана 1 рангу Маккейн звільнився з війська.

Політична кар’єра Маккейна починається в листопаді 1986 року, коли він став сенатором штату Арізона. На цю посаду його переобирали тричі. Маккейн відзначився лобіюванням податку на продаж цигарок, задля зменшення кількості курців у країні. Він підтримував права ЛГБТ, закон Магнітського, критикував законопроект про зниження податків та закликав політиків не брати гроші великих корпорацій на власні політичні кампанії.

У 2000 році здійснив першу спробу поборотися за крісло президента США, проте програв праймеріз однопартійцеві Джорджу Бушу. У 2008-му Маккейну вдалося стати основним кандидатом від республіканців. Утім, 44-м президентом США став Барак Обама.

Після розгону Євромайдану в Києві, Маккейн завітав до України. У грудні 2013 року він побував у наметовому містечку і зі сцени звернувся до мітингувальників із словами підтримки.

Сенатор відомий різкою критикою Росії. В одній з промов, натякаючи на багаті енергоресурси Російської Федерації, назвав її «бензоколонкою, яка вдає з себе країну». У 2016-му Маккейн заявив, що Путін — убивця та бандит, а загрозу Росії назвав серйознішою за ІДІЛ.

У 2002 році в Маккейна діагностували рак шкіри. Меланому видалили, але він регулярно проходив обстеження. 20 липня у 80-річного сенатора діагностували пухлину мозку. Гліобластому виявили під час операції на лівому оці, у результаті якої видалили тромб з кровоносних судин. За оцінками Американського онкологічного товариства, середня тривалість життя пацієнтів з пухлиною мозку — 14 місяців.

Сенатора публічно підтримали американські президенти. «Джон Маккейн завжди був бійцем, — зазначив у заяві Дональд Трамп.— Ми з Меланією молимося за сенатора, його дружину Сінді та всю його родину».

Обама написав у Твіттері: «Джон Маккейн — американський герой та найхоробріший серед усіх, якого я знаю. Рак не усвідомлює, з ким зв’язався. Завдай йому гарту, Джоне».

Після операції Маккейн швидко повернувся до роботи. Менш ніж за тиждень під гучні оплески колег, із шрамом над оком він з’явився в Сенаті. Законопроект про нові санкції проти Росії, Ірану і Північної Кореї, у тому числі завдяки голосу Маккейна, напередодні затвердили в Палаті представників Конгресу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
до Мака Показати IP 1 Серпня 2017 07:20
...Він підтримав війну в Іраку у 2003 році.... То тепер Україну чекає доля Іраку??????
! до до Мака Показати IP 1 Серпня 2017 10:09
Пуйло підтримав Осетію і Абхазію, там розруха, пуйло підтримав Придністровя, там те ж саме, Пуйло підтримав Сирію – там війна і смерть, там де пуйло там тільки війна, смерть і голод. І дякувати Богу, що Україна дала по зубам карлону – убл*дку, дякувати Богу, що в Україні ніколи не буде «срюцьго мігра», вже ніколи ! А США ТА ЄС ПІДТРИМАЛИ У СВІЙ ЧАС ПОЛЬЩУ, ДУМАЮ З ЧАСОМ У НАС БУДЕ НЕ ГІРШЕ НІЖ В УПОЛЬЩІ!!!
Лучанин Показати IP 1 Серпня 2017 10:11
Дай Боже здоровя цьому класному дядьку Маккейну. Те що Україну досі не роздерли на шматки - це левова доля його заслуги.. От тільки не розумію чого він любить цю навіть Богом забуту країну. Чи не тече в його венах козацька кров?))
Українець Показати IP 1 Серпня 2017 12:59
Милосердя - гарна людська риса, але не з такими покидьками.
УКРАЇНЕЦЬ до Українець Показати IP 1 Серпня 2017 13:30
Ти правий, такий непотріб як росіяни і їхній вожь - карлон не заслуговують на милосердя. За невинну кров пролиту ними в Молдові, Грузіїї, Україні вони будут нести покарання до сьомого коліна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus