USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.93

Астрономи вперше зафіксували «космічну веселку» поза межами Сонячної системи

21 Квітня 2024 00:37
Уперше за історію спостережень науковцям вдалося зафіксувати «ефект слави» в атмосфері планети, розташованої за межами Сонячної системи. Візуальне явище певною мірою нагадує земну веселку.

Про це повідомляє CNN із посиланням на результати дослідження, опублікованого в науковому часописі Astronomy & Astrohpysics, передає УП. Життя.

«Ефект слави» – оптичне явище, що виникає через відбивання світла від хмар. Воно є результатом взаємодії сонячного світла із крихітними краплями води або кристалами льоду в атмосфері. «Космічна веселка» проявляється як сукупність кілець кольорового світла, що оточують об’єкт спостереження.

Явище відстежили на екзопланеті під назвою WASP-76b за допомогою космічного телескопа «Хеопса» Європейського космічного агентства.

Читати ще: Космічне серце: вчені пояснили, як утворилася унікальна впадина на Плутоні

Оптичне явище «ефект слави» часто можна помітити на Землі.
За межами нашої планети таке явище раніше фіксували лише на Венері. Причиною того, чому за межами нашої Сонячної системи раніше не було жодного «ефекту слави», є відсутність там особливих умов.

«По-перше, потрібні частинки атмосфери, які мають форму, близьку до ідеальної сферичної, повністю однорідні та достатньо стабільні, щоб спостерігати за ними протягом тривалого часу. Зірка, що є поблизу планети, має світити прямо на неї, щоб спостерігач – тут «Хеопс» – мав правильне розташування відносно планети», – сказав у заяві провідний автор дослідження Олів’є Деманжон, астроном з Інституту астрофізики та космічних наук у Португалії.

Фізичне походження цього візуального явища в атмосфері планети невідоме. Однак припускають, що причиною могли стати нічні хмари, які простягаються переважно східним боком космічного тіла.

Читати ще: NASA планує почати вирощувати рослини на Місяці у 2026 році

WASP-76b – гаряча газова гігантська планета, яка розташована на відстані 637 світлових років від Землі. Вона має дві сторони – денну, що завжди звернена до зірки, та нічну, яка постійно занурена в темінь.

Удень поверхня планети нагрівається до 2400°С, завдяки чому елементи, які на Землі зазвичай утворюють гірські породи, плавляться і випаровуються. Згодом вони конденсуються й утворюють хмари, що пускаються дощем із розплавленого заліза.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
астроном Показати IP 21 Квітня 2024 12:57
1 світловий рік - це( земний рік) час за який сигнал з швидкість 300 000 км/сек "пролітає" відстань 9.46*10 у 12 степені км. ...... WASP-76b – гаряча газова гігантська планета, яка розташована на відстані 637 світлових років від Землі. ...... Це значить сигнал від цієї планети досякає Землі через 637 земних років. Треба ще не забувати що Земля рухається по орбіті з швидкістю 30 км/сек, тобто змінює положення. Хотілося спитат у таких астрономів що вони бачать???????? Що якись тамтешній абориген посилає, спеціально для землян, відео з поверхні планети і з космічного простору. Те що бачать телескопи, а це точно не те як ми сприймаємо навколишнє середовище, спеціальні прграми, стволрені аборигенами перетворюють, по понятіям цих аборигенів, ці сигнали в те що комусь, можливо з бодуна, приходить в голову, хочеться так це бачити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus