USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Телескоп Вебба зафіксував величезну «фабрику зірок», розташовану в сусідній галактиці

25 Січня 2024 00:18
Астрономи за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба у всіх кольорах та деталях зафіксували величезну «фабрику зірок», розташовану в сусідній галактиці.

На помаранчевому, жовто-блакитному зображенні показано міжзоряний атомарний водень туманності N79 завширшки 1630 світлових років у Великій Магеллановій Хмарі – галактиці-супутнику Чумацького Шляху. Цей регіон активно утворює зірки і залишається практично недослідженим, пише УП. Життя з посиланням на Space.

N79 вважається «молодшим братом» Туманності Тарантул, яка розташована на відстані приблизно 161 тисячі світлових років від Землі.

Незважаючи на схожість, вчені вважають, що за останні 500 тисяч років N79 утворював зірки вдвічі швидше, ніж Туманність Тарантул.

Читати ще: Дослідники показали перші зображення з рентгенівського телескопа XRISM

Дослідження регіонів інтенсивного народження зірок, таких як N79, дозволяє вченим дізнатися про склад хмар газу та пилу, що породжували зірки у ранньому Всесвіті, коли зореутворення було найінтенсивнішим.

Нове зображення фокусується на трьох гігантських комплексах холодного атомарного газу, так званих молекулярних хмарах, які є складниками того, що астрономи називають N79 Південна, або S1.

Одним з найбільш приголомшливих аспектів зображення є «зоряний спалах», який оточує «яскраве серце» N79. Телескоп Джеймса Вебба зробив нове зображення N79 за допомогою інструмента середнього інфрачервоного діапазону. Інфрачервоне зображення дозволяє астрономам глибоко зазирнути в ділянку зореутворення.

Читати ще: Астрономи виявили найвіддаленішу та найстарішу чорну діру

Телескоп також може «бачити» молоді зоряні тіла, які все ще перебувають у коконі в своїй материнській утробі з газу і пилу. Ці так звані протозірки ще не зібрали достатньо матеріалу з цієї оболонки, щоб стати достатньо масивними для перетворення водню на гелій у своїх ядрах.

На зображенні молоду зорю N97, яка щойно почала цей процес, можна побачити як найяскравішу точку посеред помаранчевих хмар газу і пилу, зазначають вчені.

Астрономи сподіваються, що в межах цієї місії вони зможуть вперше дослідити планетоутворювальні диски з речовинами, що оточують молоді зорі, схожі на Сонце, і таким чином зрозуміти, як сформувалася наша Сонячна система близько 4,6 мільярда років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus