USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Заново вчать ходити і говорити: як у Луцьку допомагають пацієнтам після інсультів

17 Квітня 2024 19:57
За три тижні роботи у новому реабілітаційному відділенні Луцької міської лікарні пройшли реабілітацію понад 30 пацієнтів із травмами після інсультів.

Про це Суспільному розповів керівник відділення Володимир Нагребецький. З його слів, у перспективі планують одночасно надавати допомогу 40 пацієнтам.

Як працює нове відділення реабілітації

Реабілітаційне відділення переїхало з міської клінічної лікарні до більшого приміщення колишнього інфекційного стаціонару поруч з пологовим будинком. Керівник обласного центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський говорить: за кошти лікарні закупили нові меблі та обладнання на 15 мільйонів гривень.

«Інсульти – це найбільш поширена серцева гостра патологія в Україні, загалом на Волині і в нас у лікарні щороку лікується понад 850 пацієнтів з інсультом», – каже Андрій Ягельський. З його слів, реабілітації після хвороби потребують 70-80% людей. У стаціонарі її проходитимуть люди з важчими ускладненнями. Після легких – відновлюватимуть дієздатність амбулаторно.
Читати ще: У Луцьку облаштували відділення реабілітації для пацієнтів після перенесених інсультів та травм

У відділенні є кілька залів і кабінетів для вправ та занять. Реабілітація передбачає щоденне тригодинне заняття з реабілітологом, ерготерапевтом, психологом або терапевтом мови і мовлення.

Одного з пацієнтів, який не може рухатися, підіймають за допомогою вертикалізатора.
Як розповіла ерготерапевтка Олена Ціж, з пацієнтами під час реабілітації намагаються повернути базові навички: одягання, прийом їжі, гігієна тіла.

«Дуже багато у пацієнтів іде внаслідок травм головного мозку порушення саме когнітивної сфери, тобто пацієнт не тільки не може виконати ці всі завдання, але він і не розуміє, чому ці завдання необхідно йому взагалі виконувати», – каже ерготерапевтка.
Історії пацієнтів реабілітаційного відділення

Євгенія Павлюк перенесла інсульт у січні. Жінка говорить: кілька днів після цього не могла говорити і ходити. Це її другий курс реабілітації. «За допомогою лікарів я почуваю себе краще», – додає пацієнтка.
Читати ще: У Луцьку збільшилась кількість пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями

Заняття з пацієнтами проводять фізичні терапевти. Щодня – по годині вправ на координацію та інші навантаження, залежно від стану хворого.

У Тетяни Пащук після інсульту повністю паралізувало ліву частину тіла. «Коли вона до нас поступала – переміщалася за допомогою чотирьохопорної палиці, зараз вона перейшла на одноопорну палицю, самостійно може по відділенню дійти до туалету чи до душу», – каже фізичний терапевт Дмитро Оксентюк, який допомагає Тетяні.
Зі слів пацієнтки, інсульт вона перенесла у січні. Після кількох курсів реабілітації почувається краще і сподівається повернутися на роботу, бо вдалося відновитися на 80-85%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus